Teatrul LUNI, de la Green Hours, împlinește 20 de ani!

Teatrul LUNI, primul teatru independent din România postdecembristă, a luat ființă oficial în clubul de jazz Green Hours, în seara de Luni, 1 decembrie 1997, odată cu prezentarea premierei ”Chantan au Lait” cu Maia Morgenstern și Dorina Crișan Rusu, pe texte de Mircea Dinescu, Ienăchiță Văcărescu și Joshua Sobol.

Subsolul din Calea Victoriei, 120, “o hrubă, dar se face teatru acolo“, cum inspirat avea să spună peste 7 ani personajul Laur din ”New York Fuckin’ City”, piesă scrisă de Peca Ștefan pentru Teatrul LUNI, a devenit, în timp, un laborator, dar și un simbol al independenței.

“Istoria Teatrului LUNI a însemnat muncă perseverență și eforturile de a menține un spațiu și condiții de exprimare pentru artiștii care se simt creativi și liberi. Prevăd că viitorul său, pe care-l doresc cit de lung, se va înscrie în aceiași parametri de rezistență la presiunea comercialului și, da, a politicului. În măsura în care vor exista artiști care să-și susțină, înainte de orice altceva, imboldul creator, ca o necesitate pentru ei înșiși și pentru semeni, Teatrul LUNI va avea de ce să continue să existe” , a declarat Voicu Rădescu, managerul fondator al Teatrului LUNI și al clubului Green Hours

Pe 1 decembrie 2017, Teatrul LUNI de la Green Hours împlinește 20 de ani și propune publicului, între 28 noiembrie și 3 decembrie, șase zile cu spectacole noi sau vechi și reinventate, cu artiști din generații diferite ale teatrului românesc contemporan.

Programul aniversar va debuta în 28 noiembrie cu spectacolul muzical PIAZZOLLA 21 GRAME după texte de Jorge Luis Borges, Laura Esquivel și Alain de Botton. Produs de Centrul de Teatru Educațional Replika și coordonat de Mihaela Rădescu și Radu Apostol, spectacolul, acompaniat live de Trio Elite, este dedicat memoriei muzicianului de scenă Dorina Crișan Rusu.

”STĂ SĂ PLOUĂ”, spectacolul scris și regizat de Lia Bugnar și prezentat publicului pentru prima dată în 2006, la Teatrul LUNI, va avea premiera în 29 noiembrie, într-o nouă distribuție: Irina Antonie, Ilona Brezoianu, Mădălina Craiu și Anghel Damian.

Cel de-al doilea spectacol programat în 29 noiembrie este ”COLIBRI”, scris de Garret Jon Groenveld. După premiera regizată de Florin Piersic Jr. în 2012, cu actorii Daniel Popa și Laurențiu Bănescu, Doctor’s Studio propune publicului o nouă versiune a producției: spectacolul este regizat și jucat de Daniel Popa alături de The Voice Irina Margareta Nistor.

În 30 noiembrie, va avea loc premiera mondială ”INVENT/(-)AR [PK]”. Conceput special pentru aniversarea Teatrului LUNI, spectacolul-inventar de texte ale dramaturgului Peca Ștefan, îi are ca protagoniști pe Laurențiu Bănescu și pe autor.

”ÎNAINTEA EREI NOASTRE”, una dintre cele mai premiate producții recente ale Teatrului LUNI și ale Trupei Frilensăr, a fost programată special pe 1 decembrie, datorită subiectului abordat. Din echipa spectacolului fac parte Daniel Chirilă, Alina Mîndru, Maria Veronica Vârlan, Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Tudor Morar și Dumitru Georgescu.

După ”Homo Americanus”, complexul artist Paul Cimpoieru revine în Calea Victoriei cu premiera ”HOMO LOVE”, un performance programat pe 2 decembrie.

Zilele aniversare se vor încheia cu cea mai recentă producție a trupei Frilensăr și a Teatrului LUNI, ”BĂTĂLII, REGI ȘI ELEFANȚI”, un two-men-show, cu Tiberiu Enache și Ovidiu Cosovanu. Premiera spectacolului scris și regizat de Daniel Chirilă va avea loc pe 3 decembrie.

 

Momente marcante din istoria TEATRULUI LUNI DE LA GREEN HOURS

În acești 20 de ani, la Teatrul LUNI au performat sute de artişti în peste 4000 de reprezentații – la sediu sau în festivaluri din țară și străinătate -, au fost realizate peste 100 de producții sau co-producții, au fost prezentate zeci de spectacole invitate, producții ale altor companii independente.

Serile de teatru de la Green Hours 22 jazz-café – Teatrul LUNI – au reunit și reunesc nume de prestigiu ale scenei românești – în spectacole (mai ales tip off-off Broadway): Mihaela Rădescu, Maia Morgenstern, Coca Bloos, Dorina Crișan Rusu, Andreea Bibiri, Florin Piersic Jr., Marius Stănescu, Dorin Andone, Constantin Cojocaru, Daniel Popa, Dorina Chiriac, Lia Bugnar, Cătălina Mustață, Marius Manole, Cosmin Seleși, Isabela Neamțu, Laurențiu Bănescu, Mihai Călin, Toma Dănilă, Cătălin Babliuc, Cosmin Manolescu, Radu Iacoban, Tudor Istodor, Istvan Teglaș, Ilinca Manolache, Nicoleta Lefter, Maria Manolescu, Ana Mărgineanu, Radu Afrim, Theodora Herghelegiu, Peca Ștefan, Alexandru Dabija, Dragos Buhagiar, Lia Manțoc, Alexandru Tocilescu, Florin Fieroiu, Alina Herescu, Velica Panduru, Ina Isbășescu, Lia Bugnar, Gianina Cărbunariu, Eugen Jebeleanu, Daniel Chirilă, Cinty Ionescu … ș.a.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.