Investiţii … în voia sorţii !

Pe 19 iulie 2015 se deschidea traficului pasajul rutier subteran de la Piața Presei, care subtraversează de la nord la sud Piața Presei și asigură intrarea în Capitală a fluxului de trafic de pe Șoseaua București-Ploiești, către Șoseaua Kiseleff și Bulevardul Mărăşti.

Era ultima panglică inaugurala pe care avea s-o tăie fostul primar general Sorin Oprescu, înaintea accidentului socio-juridic din septembrie 2015.

Tot acum aproape doi ani și jumătate, erau date în folosință și pasajele pietonale de la Piața Presei. Primul, care subtraversează Șoseaua Kiseleff, chiar la Piața Presei, este, în fapt, porțiunea rămasă din vechiul pasaj pietonal din zonă. Dar această porțiune fusese reabilitată, primise un sistem de iluminat nou și era foarte curată, la inaugurare.

Cel de-al doilea pasaj, care asigură legătură pietonală între terminalul RATB de la Piața Presei și Parcul Herăstrău, zona Pavilionului H, este nou și a fost dotat cu lifturi, iar, pe pereții săi, erau montate fotografii din București, realizate de către bucureșteni.

Astăzi, fotografiile de pe pereții Pasajului Pietonal Piața Presei II au dispărut cu desăvârșire, după ce au fost vandalizate. Mărturie a existenței lor mai stau dreptunghiurile decolorate ce străjuiesc pereții pasajului, pe ambele părți și cablurile electrice, care încă mai atârnă pe pereți și care serveau la iluminarea fotografiilor.

Cât despre sistemul de iluminat, din ambele pasaje pietonale au dispărut corpuri de iluminat sau lămpi fluorescente, unele dintre ele smulse, altele doar arse. Din loc în loc, cabluri de curent atârnă din tavan, acolo unde „binevoitorii” au smuls corpurile de iluminat.

Curățenia este și ea la „standarde înalte”. Și nu mă refer la sticlele de plastic, la paharele de cafea sau la mucurile de țigară aruncate pe jos. Acestea au devenit banale și aproape că nici nu ne mai deranjează. În schimb, zoaiele de urină de pe pereți și „opera de artă” cu moț a unui coprofil, în care cineva călcase, deja, parcă ne mai deranjează, încă …

În schimb, la ieșirea dinspre Herăstrău a pasajului pietonal Piața Presei II, te întâmpină un mesaj de o spiritualitate profundă, care te îmdeamnă la pocăință pentru păcatele proprii și la smerenie în fața Creatorului.

Ceea ce se întâmplă cu aceste pasaje pietonale de la Piața Presei, aspectul lor cel puțin dezolant, nu este un caz unic, ci, mai degrabă, un fenomen. Aceeași mizerie, aceeași distrugere le-am putut vedea și la Pasajul Latin, de la Sfântul Gheorghe, și la terminalul intermodal de la Bararab.

Este vorba despre investiții de dată recentă, care, însă, după inaugurarea lor, nu au mai fost întreținute de către nimeni. Lăsate în voia sorții, investițiile respective s-au depreciat, în numai câțiva ani, au fost vandalizate și au ajuns într-o stare atât de mizerabilă, încât îți este silă să treci pe acolo!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.