Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 13 noiembrie

CINEMA

* Astăzi proiecţiile Festivalului internaţional de film pentru publicul tânărKINOdiseea” se desfăşoară în doar două locaţii.

˟ La CinemaPRO rulează:

– de la ora 10:00, „Vulpea cea mare şi rea şi alte poveşti”, animaţie de Patrick Imbert şi Benjamin Renner în care o vulpe se crede pui, un iepure vrea să fie barză iar o raţă ţine să-i ia locul lui Moş Crăciun;

– de la ora 12:00, „Cloudboy / Îmblânzitorul de reni”, un film pentru copii şcolari realizat de Meikeminne Clinckspoor despre Nilas, un băiat de 12 ani care a trăit la oraş cu tatăl său de când îşi aminteşte şi abia dacă îşi cunoaşte mama suedeză, care îşi redescoperă rădăcinile în Sami – un popor de crescători de reni din Laponia, cu ajutorul sorii lui vitrege, Sunnà.

˟ La Cinemateca Eforie, de la ora 19:00, se reia filmul „Fata din Loch Änzi” de elveţianca Alice Schmid ce spune o poveste deosebită, pe de-o parte, prezentând un tablou despre maturizare, pe de altă parte, o imagine frumoasă despre poveştile pe care ni le spunem singuri ca să ne găsim locul în lume şi conexiunile pe care le căutăm cu oamenii şi misterele din jurul nostru.

* La Cinema Elvira Popescu, în cadrul Festivalului Filmului Francez deseară rulează:

– de la ora 18:30, în cadrul Semaine des Cahiers du Cinema, „Playtime”, comedie de şi cu Jacques Tati, proiectată în prezenţa lui Joachim Lepastier, redactor şef Les Cahiers du cinéma şi a lui Christophe Gigaudaut, directorul Institutului Francez din România;

– de la ora 21:00, „Corporate / Corporatista”, thriller Nicolas Silhol în care Céline Sallette interpretează pe o tânără frumoasă, responsabilă fără scrupule a departamentului Resurse Umane specializată în convingerea angajaţilor consideraţi incomozi de a părăsi firma fără pretenţii, până în momentul în care unul dintre aceştia se sinucide şi firma vrea s-o facă doar pe ea responsabilă de acest gest.

* Până pe 19 noiembrie se desfăşoară cea de-a XI-a ediţie a Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti, dedicată celor mai recente producţii ale cinematografiei din Ungaria. Vor fi proiectate filme artistice, scurt-metraje, filme de animaţie şi documentare. În acest an în secţiunea festival invitat este prezentat Festivalul internaţional de scurt-metraje BUSHO de la Budapesta. Pe parcursul întregii săptămâni, la Institutul Balassi este deschisă expoziţia „Szilágyi Lenke: 1945: Fotografii din timpul filmărilor”. Deschiderea oficială are loc astă-seară, de la ora 18:30, la Cinema Muzeul Ţăranului, cu cine-concertul „1945 – Filmul văzut prin sunete” susţinut de Szemző Tibor – compozitorul filmului (flaute, naraţie) şi Gőz László – unul dintre muzicienii coloanei sonore a filmului (ghiocuri, trompetă bas); de la ora 20:00, rulează filmul propriu-zis „1945”, dramă realizată de Ferenc Török cu Péter Rudolf şi Bence Tasnádi, proiecţie urmată de un dialog cu publicul al lui Szántó T. Gábor despre nuvela sa, transformarea acesteia într-un scenariu şi realizarea acestui film.

* La Institutul Cervantes, în cadrul ciclului „Contemporáneos. Cine español actual”, de la ora 19:00 este proiectat documentarul „No todo es vigilia” de Hermes Paralluelo, ce portretizează dragostea la bătrâneţe, cu toate temerile aduse de vârstă.

* La Centrul Ceh, în cadrul noii serii Documentary Mondays, de la ora 20:00 rulează producţia austriacă „Cinema Futures” regizată de Michael Palm despre prezentul şi viitorul filmului şi cinematografiei în era digitală.

SPECTACOLE

* La MACAZ – Bar Teatru Coop. de la ora 19:00 începe spectacolul „90”, în care cinci actriţe şi actori preocupaţi de teatru politic şi istorie recentă (Alexandru Fifea, Alice Monica Marinescu, Katia Pascariu, Alexandru Potocean, Andrei Şerban) împreună cu regizorul David Schwartz, îşi propun să investigheze şi să reevalueze perioada post-socialistă, pornind de la amintiri personale şi istorii de familie.

* Centrul de Teatru Educaţional Replika găzduieşte, tot de la ora 19:00, spectacolul „Oregayo”, performance ce se concentrează pe ideea schimbării constituţiei Japoniei, idee ce a devenit un subiect de dezbatere publică în ultimii ani. Spectacolul este susţinut de Kamome Machine grup înființat în 2007, în Japonia, de regizorul şi dramaturgul Yuta Hagiwara care, folosind metode preluate din tai chi, qigong şi altele de acest gen, explorează prin creațiile lor centrate pe corpul uman, legătura dintre societate şi individ.

CONFERINŢĂ

În cadrul Lunii Culturii Japoneze, de la ora 12:30, prof. Takuhiro Yamada susține conferinţa „Grădinile japoneze”, în Sala Frescelor a Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

EXPOZIŢII

* La Librăria Sophia, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei de icoane „Artistul din noi” ce cuprinde lucrări ale elevilor participanţi la Concursul Naţional de Creaţie „Icoana şi Şcoala mărturisirii”, organizat în perioada 1 decembrie 2016 – 21 mai 2017, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Știinţifice. Invitaţi: Pr. Iulian Scoipan – parohul bisericii Apărătorii Patriei 1 şi prof.dr. Mihaela Palade de la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Bucureşti.

* Tot de la ora 18:00 este vernisată expoziţia „Imago”, ce aduce laolaltă lucrările artiştilor Eugen Ilina şi Laurenţiu Midvichi, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional, unde poate fi vizionată până la sfârşitul lunii.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.