Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 10 noiembrie

CINEMA

* Astăzi Festivalul internaţional de film pentru publicul tânărKINOdiseea” se desfăşoară în trei locaţii:

˟ În Cortul KINOdiseea din parcul Colţea – „la vioară”:

– de la ora 17:00, tânăra regizoare Ana-Maria Comănescu susţine un atelier de regie în cadrul căruia participanţii vor analiza un videoclip muzical şi o secvenţă de film, identificând alegerile regizorului în fiecare dintre cele două cazuri;

– de la ora 18:30, se reia „Casper şi Emma în excursie”, de Arne Lindtner-Naess, în care personajele titulare se pregătesc pentru o captivantă aventură împreună cu familiile lor şi cu jucăriile lor preferate, în munţii Norvegiei, dar ajung să aranjeze o prietenie între doi maturi singuri.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 rulează „Cloudboy / Îmblânzitorul de reni”, un film pentru copii şcolari realizat de Meikeminne Clinckspoor, în care Nilas, un băiat de 12 ani care a trăit la oraş cu tatăl său de când îşi aminteşte şi abia dacă îşi cunoaşte mama suedeză, îşi redescoperă rădăcinile în Sami – un popor de crescători de reni din Laponia, cu ajutorul sorii lui vitrege, Sunnà.

˟ La Cinemateca Eforie:

– de la ora 18:30, „Sami Blood / Sânge de lapon”, dramă realizată de suedeza Amanda Kernell, în care Lene Cecilia Sparrok interpretează pe Elle Marja, o fată de 14 ani din comunitatea Sami de crescători de reni care, expusă rasismului din anii 1930 şi devenită obiect de studiu al cercetărilor rasiale din şcoală, începe să viseze la o viaţă nouă, pentru care trebuie însă să devină altcineva şi să rupă toate legăturile cu familia şi comunitatea din care face parte;

– de la ora 20:30, „All These Sleepless Nights / Toate nopţile albe”, documentar dramatic de Michal Marczak, un portret al mai multor personaje, unul dintre ele fiind chiar oraşul Varşovia.

* Festivalul Filmului Francez vă propune astăzi la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 18:30, o selecţie a celor mai bune scurtmetraje, urmată de un dialog cu cineastele Lisa Diaz şi Eva Pervolovici;

– de la ora 20:30, drama „Réparer les vivants / Reparându-i pe cei vii”, premieră a acestei săptămâni de Katell Quillévéré, cu Emmanuelle Seigner, Tahar Rahim, Anne Dorval şi Kool Shen, în care trei poveşti aparent fără legătură, se întretaie: un adolescent francez şi prietenii săi într-o excursie la mare, care se termină cu o tragedie, o femeie dintr-un alt oraş care află că inima ei slabă începe să cedeze şi trebuie luate măsuri imediate, şi două echipe de medici care se luptă zi de zi să salveze vieţi;

– de la ora 22:30, thrillerul „Nocturama” de Bertrand Bonello ce urmăreşte un grup de adolescenţi provenind din medii diferite prin Paris părând să urmărească un plan, de dimineaţă până noaptea când toţi se regăsesc într-un centru comercial.

* Zilele Filmului Peruan se încheie cu proiecţia, de la ora 19:00 la Institutul Cervantes, a comediei dramatice „Pantaleón y las visitadoras” regizată de Francisco J. Lombardi, în care căpitanul de armată Pantaleon Pantoja, un ofiţer foarte serios şi eficient, este ales de către superiorii lui să organizeze un serviciu special de „vizitatoare” care să satisfacă pe soldaţii postaţi în avanposturile îndepărtate din junglă.

SPECTACOLE

* La Opera Comică pentru Copii, de la ora 18:30 are loc avanpremiera operetei „O noapte la Veneţia” de Johann Strauss, în regia maestrului Cristian Mihăilescu.

* Teatrul Evreiesc găzduieşte, de la ora 19:30, spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?” o producţie a companiei de teatru Giuvlipen regizată de Mihai Lukacs şi având în distribuţie pe: Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan, Zita Moldovan. Muzica live: Elena Albu. Reprezentaţia este urmată de o discuţie despre înfiinţarea primului teatru rom din România.

* Festivalul de Teatru „Respir Shakespeare”, are deseară în program la Clubul Ţăranului:

– de la ora 19:00, conversaţia „Vorbim Shakespeare” cu Mircea Dumitru şi Sebastian Grama;

– de la ora 20:00, lansarea de carte „Respir Shakespeare, vol. 1”, în prezenţa autorilor, cu Şerban Anghelescu ca maestru de ceremonie şi actorul Florian-Mihai Niţu ca Invitat;

– de la ora 21:00, „Culoare în alb-negru”, conferinţă-spectacol cu Natalia Cebanu şi Sebastian Grama.

MUZICĂ

* Concert susţinut de Orchestra Naţională Radio sub bagheta dirijorului Gerd Schaller, de la ora 19:00, la Sala Radio, este organizat în colaborare cu Institutul Polonez Bucureşti şi are în program: lucrarea în primă audiţie „Spini” de Dan Dediu; Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, op. 35 de K. Szymanowski – solistă Marta Kowalczyk şi Simfonia nr. 5 în mi minor de P. I. Ceaikovski.

* Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine, de la ora 19:00 la Ateneul Român, al doilea concert al săptămânii dirijat de Christian Badea şi având în program: Corale şi cutii muzicale de Diana Rotaru; Concertul nr. 23 pentru pian şi orchestră în la major de Wolfgang Amadeus Mozart – solist Mihai Ritivoiu şi Simfonia nr. 8, în Sol major de Antonin Dvořák.

* Festivalul Internaţional Meridian continuă, azi fiind programate încă patru manifestări, pe lângă concertul Filarmonicii „George Enescu” şi cel al Orchestrei Naţionale Radio:

– de la ora 17:00, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Enescu, are loc lansarea celor 7 CD-uri ce compun Antologia Muzicii Româneşti, ed. 15 – 2017;

– de la ora 18:00, la Sala Auditorium a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, începe recitalul de jazz susţinut de Mircea Tiberian – pian, Diana Miron – voce şi vioară şi Sian Brie – chitară şi clarinet;

– la Sala de Operă şi Multimedia a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, de la ora 19:00, are loc un Concert de muzică electroacustică, urmat, de la ora 20:30, de un performance pe muzică electroacustică conceput de Mihaela Vosganian cu Andreea Duţă şi Liliana Iorgulescu, care semnează şi coregrafia.

* Sala Palatului găzduieşte, de la ora 20:00, primul din cele 2 concerte aniversare susţinute de Loredana, alături de trupa Agurida, ce marchează 30 de ani de la lansarea albumului „Bună seara, iubite!”

* Tot de la ora 20:00, formaţia de muzică rock Iris susţine un concert în Quantic Club.

* Trupa E.M.I.L. lansează videoclipul piesei „Camarazii” în cadrul unui concert, ce-i are ca invitaţi speciali pe cei de la Divided By Perception şi începe de la ora 21:00 în Clubul Fabrica, fiind urmat de încă o ediţie de „Mi-e dor De Vama Veche Party”.

* În Control Club, de la aceeaşi oră 21:00 începe „Zammorian” — A Post-Psychedelic Ritual, un live set imersiv de sunet şi lumină ce trece prin 4 arcuri narative din universul Zammorian. Muzica este acompaniată de vizualurile live semnate Awkwarizmi.

* Tot de la ora 21:00, Jezebel & Band cântă în Berăria Germană Bragadiru.

* În cadrul unui turneu naţional de promovare a albumului „Un Anonim Celebru”, Guess Who susţine un concert, de la ora 22:00, la Arenele Romane acompaniat de band-ul său, format din: Vlad Bolborea (tobe), Radu Dumitriu (bass), Ştefan Mihăilescu (chitară) şi Relu Batog (clape).

* Trupa Compact dă un concert, de la ora 22:30, în Hard Rock Cafe.

EXPOZIŢIE

Expoziţia „Cu Tenda” („Călătorind cu cortul”) – Poveşti cu aromâni este vernisată, de la ora 18:00, în sala Foaier a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, unde poate fi vizionată până pe 10 februarie 2018.

CARTE

Prima ediţie în limba română a „Tratatului despre obiceiurile, ceremoniile şi infamia turcilor”, scris în secolul al XV-lea de călugărul dominican originar din Transilvania, Georg Captivus Septemcastrensis este lansat de la ora 19:00, la librăria Humanitas de la Cişmigiu. La eveniment participă: Ioana Costa – profesor la Catedra de filologie clasică a Universităţii din Bucureşti, Constantin Erbiceanu – prefaţatorul volumului, Bedros Horasangian – scriitor şi analist, şi Marian Coman – cercetător la Institutul de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române şi cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti.

ÎNTÂLNIRE

Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, de la ora 17:00, la cea de-a doua întâlnire din seria Literatura detenţiei şi a împotrivirii, consacrată romanului „Dimineaţă pierdută” de Gabriela Adameşteanu şi istoriei difuzării dramatizării omonime în regia Cătălinei Buzoianu. În cadrul evenimentului este proiectat filmul documentar realizat de Alexandru Munteanu care spune povestea spectacolului, iar proiecţia este urmată de o discuţie la care vor participa Paul Cernat, Silviu Angelescu şi Tora Vasilescu, moderată de realizatoarea Lucia Hossu-Longin.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.