Liceenii ne arată lumea lor

Colegiul Național „Iulia Hașdeu”. Miercuri, ora 11. O sală plină de elevi ce par ușor reticenți; sau, poate doar în așteptare. Nu știu exact de ce au fost convocați acolo de dna profesoară de limba română. Mă întreb dacă provocarea noastră îi va scoate din aparenta lor rezervă. Rezerva este firească, nu ne cunoaștem, nu știu ce vrem de la ei, nu știu la ce să se aștepte.

Venim cu gând de concurs și premii, așa că sperăm că le vom câștiga atenția. BucurestiFM împreună cu editură Eikon și Inspectoratul școlar al municipiului București, caută talente. Vrem să scoatem la lumină generația viitorilor scriitori români. Sună pretențios? Mai degrabă este un proiect ambițios. Concursul pentru liceeni „Proza scurtă merită mai mult!” face astfel primul pas.

Și să recunoaștem, merită și ei, liceenii mai multă atenție din partea noastră. Dincolo de: ți-ai făcut temele? nu înveți și tu pentru bacul ăla, care va veni? Dincolo de reproșurile că ascultă muzică prea tare și prea aiurea, că se îmbracă nu știu cum, că se machiază excesiv, putem avea și alte subiecte de discuție.

Îi provocăm să arunce buzduganul creațiilor proprii spre lume, ca să afirme clar și răspicat cine sunt. Cum sunt și cum privesc lumea. Ce visează, cum iubesc, ce anume îi înfurie, ce nu și-ar dori să ajungă vreodată.

Să ne arate lumea lor în câteva pagini, scrise cu sinceritate și talent.

Încercăm să spargem gheața atmosferei „de școală” și la primele zâmbete începem să credem că am putea reuși.

Încă stăruie senzația de timiditate; nu par foarte mulți dintre ei dispuși să-și asume ipostaza de scriitor în devenire, chiar dacă doamna profesoară ne asigură că sunt destui elevi interesați printre cei prezenți.

Adevărat, actul de creație este o stare de grație. Pe care nu-ți dorești s-o împarți cu alții. Cu atât mai bine, textul trebuie transmis prin mail și astfel se rezolvă problema tracului de începător.

Premiul va fi numele lor tipărit pe o carte. Numele celor mai buni dintre ei. O carte care va cuprinde cele mai frumoase texte și va fi lansată în luna mai, în preajma zilei adolescenților. Tineri cu texte bune, nu sună cool? Înclin să cred că da, dar o să vedem asta după numărul mesajelor cu atașamentele de rigoare, care vor veni la adresa concurs@edituraeikon.ro. Adresă care le stă la dispoziție, pentru a ne trimite textele lor, până pe 31 ianuarie anul viitor.

Deocamdată, de-abia am pornit la drum, căutători de talente pe teritoriul vârstelor de la 14 la 18 ani.

Dacă ești pe-aici, pe această „felie” de viață, îndrăznește!

Pune gândurile tale pe hârtie, pe tabletă, pe laptop și fă-le să ajungă la noi, pentru că vrem să te cunoaștem și să te premiem!

Găsești regulamentul de concurs pe www.bucurestifm.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.