Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 8 noiembrie

CINEMA

* Zilele Filmului German continuă la Cinemateca Eforie, unde astăzi sunt proiectate dramele:

– de la ora 18:00, „Als Paul über das Meer kam – Tagebuch einer Begegnung / Când Paul a venit pe mare”, un documentar de Jakob Preuss despre drumul unui imigrant din Camerun către Germania, spre un nou început, încercând să-şi construiască o viaţă demnă, însoţit, observat şi uneori sprijinit chiar de realizatorul filmului, care nu îşi impune să rămână 100% în spatele camerei,

– de la ora 20:00, „Der geilste Tag / Cea mai tare zi”, comedie dramatică de Florian David Fitz, care şi interpretează pe Benno, unul din cei doi bărbaţi tineri, strălucitori, inteligenţi, aventuroşi, plini de umor, dar bolnavi în stadiul terminal care fug din Germania în Kenya în căutarea unei dezlănţuiri finale, înaintea morţii lor iminente.

* La Cinema Muzeul Ţăranului, este ultima zi a Festivalului Filmului Japonez, ce are în program:

– de la ora 18:00, „Maku ga agaru / Se ridică cortina”, comedie regizată de Katsuyuki Motohiro ce spune povestea lui Saori şi a colegilor de liceu membrii unui grup de performeri;

– de la ora 20:00, „Setoutsumi / Seto şi Utsumi”, dramă în regia lui Tatsushi Ohmori ce are ca personaje principale doi studenţi total diferiţi.

* La Institutul Cervantes continuă Zilele Filmului Peruan, organizate în colaborare cu Ambasada Republicii Peru în România, de la ora 19:00, rulând comedia romantică „El Destino no tiene favoritos / Destinul nu are favoriţi” de Alvaro Velarde, în care Monica Steuer interpretează pe Ana, o soţie casnică, bogată dar reprimată. Spre marea ei supărare soţul închiriază grădina lor pentru producţia unui serial. În singurătatea ei plictisitoare, Ana urmăreşte filmările de la fereastra ei, devenind în curând la fel de captivată de această telenovelă ca şi cele două slujnice ale sale. Problemele Anei apar după ce este confundată accidental o actriţă şi este distribuită într-un rol, spre marea disperarea a adevăratei actriţe şi a servitoarelor ei.

* Muzeul Naţional Cotroceni găzduieşte, începând cu ora 18:00, proiecţia documentarului „Braşov 1987. 2 ani mai devreme” de Liviu Tofan, coproducţie a Muzeului Judeţean de Istorie Braşov şi a Casei de Producţie TVR despre revolta muncitorilor din Braşov din 1987, cu doi ani înainte de răsturnarea lui Ceauşescu din 1989.

MUZICĂ

* Orchestra de Camera Radio şi Corul Academic Radio, susţin concertul de astă-seară, de la ora 19:00 la Sala Radio, sub bagheta lui Constantin Adrian Grigore, alături de duo-ul 2 Vibes (Ciprian Rogojan şi Alexandru Anastasiu) şi având-o ca solistă pe Laura Bretan, tânăra de origine română care a uimit juriul de la America’s Got Talent şi a câştigat concursul Românii au talent. Programul serii cuprinde un mix de muzică clasică, piese pop şi muzică contemporană, adaptate pentru voce solo, orchestră şi ansamblu coral.

* De la aceeaşi oră 19:00, la sala mică a Ateneului Român are loc un concert cameral susţinut de pianistul Daniel Dascălu, clarinetistul Radu Grelus şi violonistul Radu Barabancea. În program: Toccata şi Pavana din Suita op. 10 şi Sonata în fa minor, op. 6 pentru pian şi vioară de George Enescu, Prima rapsodie pentru clarinet şi pian de Claude Debussy şi Contraste pentru clarinet, vioară şi pian de Bela Bartok.

* Stagiunea Muzicală „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM continuă la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti cu un recital de pian la patru mâini dat de Ana Bădică şi Marius Boldea, începând cu ora 19:00 şi având în program 21 de Dansuri ungare compuse de Brahms.

* În Control Club, de la ora 20:00 are loc proiectul de repoziţionare artistică a videoclipului „Video Content”, în cadrul căruia sunt lansate 4 piese, fiecare cu videoclipul ei, fiind implicate trupele Toulouse Lautrec, Grimus, Luna Amară şi The Pixels cât şi organizaţiile Salvaţi copiii, Samusocial, Estuar şi Carusel.

* Alma-Nicole cântă, tot de la ora 20:00, în Interbelic Cocktail Bar, din Calea Victoriei nr. 17.

* Tot de la ora 20:00, la Teatrul Apollo 111 din Palatul Universul, Roots Revival îşi prezintă cel de-al treilea album al său „Quieter than Silence / Mai tăcut decât liniştea”, ce conţine compoziţii noi, de inspiraţie persană şi siriană (alepiană), interpretate sinergic la instrumente orientale (ney, setar, oud, kamancheh, percuţie iraniană) şi contrabas.

* Viţa de Vie lansează noua piesă „Dur de-a dura” şi videoclipul ei în cadrul unui concert pe care-l dă în Expirat Club – Halele Carol, începând cu ora 21:00.

* De la ora 21:30, trupa Vama susţine un concert în Hard Rock Cafe.

* Ca aproape în fiecare miercuri, de la ora 22:00, în Berăria H are loc un concert de muzică românească interpretată de Joy Band.

SPECTACOL

* Sala Mare a Palatului Naţional al Copiilor găzduieşte, de azi până pe 12 noiembrie, Festivalul „Ion Dacian” organizat de Teatrul Naţional de Operetă ce poartă numele acestui mare artist liric. Astă-seară, de la ora 19:00, are loc primul spectacol al evenimentului: „Bonjour, bonne nuit, Paris!” de Dana Rotaru, un manifest despre rezistenţă, respect, răbdare şi, mai ales, despre iubire de muzică, de teatru, de oameni.

* Asociaţia Culturală Hestugma organizează cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului de Teatru „Respir Shakespeare”, ce se desfăşoară până pe 11 noiembrie în Clubul Ţăranului unde, astă-seară de la ora 21 puteţi urmări „Noaptea vrajbei noastre” de F. Lemaire Cajal, cu: Alexandru Unguru, Valentina Zaharia şi Natalia Cebanu.

* Tot de la ora 20:00, în MACAZ – Bar Teatru Coop are loc o reprezentaţie cu „Inegal”  un spectacol de/cu Andrada Corlat, Alice Monica Marinescu şi Camelia Pintilie, care documentează istorii personale legate de felul în care preluăm şi asimilăm rolurile de gen încă din copilărie, în funcţie de contextul social în care suntem socializaţi. Concept şi dramaturgie: Petro Ionescu şi Raul Coldea.

EXPOZIŢII

* TATAIA Şi Doctor’s Studio lansează oficial proiectul PEOPLE OF ROMANIA, vernisajul primei expoziţii având loc astăzi la galeria Simeza de la ora 18:00, unde sunt prezentate lucrările şi poveştile artiştilor implicaţi până acum. Fotografiile şi înregistrările audio au fost realizate cu ocazia unei incursiuni de documentare în 20 de sate din Valea Hârtibaciului (jud. Sibiu) de către Vlad Petri, Ioana Moldovan, Adi Bulboacă, Chloe Sassi, Mihai Sibianu, Daniel Popa, Maria Balabaş, Mugur Grosu, Răzvan Papasima şi Maria Miruna Rădan.

* La Salonul de proiecte din Palatul Universul, de la ora 18:30 are loc vernisajul proiectului intitulat „Box with the Sound of Its Own Making /  Cutie cu sunetul propriei asamblări” ce îşi împrumută titlul şi mecanismul metaforic de la o sculptură realizată de Robert Morris în 1961. Programul serii începe cu „Dash” – lecture-performance de Ho Rui An şi continuă, de la ora 20:00 cu proiecţia primului calup de filme, cu o introducere de curatorul Mihnea Mircan, cuprinzând lucrările video: „Spiral Forest” de Daniel Steegmann Mangrané, „Soft Materials” de Daria Martin, „Outlandish” de Phillip Warnell, „The Unmanned – 1997 – The Brute Force” de Fabien Giraud & Raphaël Siboni, „A Lecture on Schizophonia” de Erik Bünger, „Excursus on Fitness” de Josef Dabernig şi „It Heat Hit” de Laure Prouvost. Proiectul mai include fotografii de Geert Goiris, o tapiserie realizată de Susanne Kriemann şi documentaţia unor performance-uri ale lui Fabio Mauri şi Phillip Warnell, care pot fi privite ca „afişe” interşanjabile ale „filmului” al cărui sunet se propagă din expoziţie.

* Visualizing the Sound continuă cu prezentarea proiectelor artiştilor Claudiu Cobilanschi, Diana Dulgheru şi Iulia Toma Gabriela ce începe de la 19.30 la WASP (Working Art Space and Production). Tot deseară pot fi vizionate proiectele „(E)motion of sound” al Augmented Space Agency şi „Artificial Lungs” al artistei Andreea Vlăduţ, publicul având astfel acces la diversitatea propunerilor care vizează conceptul curatorial din acest an.

CARTE

La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 au loc lansarea romanului „Cronica unui negustor de sânge”, de Yu Hua, şi o demonstraţie de caligrafie chineză.

ÎNTÂLNIRI, CONFERINŢE

* Muzeul Naţional de Artă Contemporană continuă programul de întâlniri cu artiştii, în contextul expoziţiei TRIAJ ce va fi relansată într-un format nou în noul sezon expoziţional din această toamnă. Noua întâlnire, moderată de Adrian Guţă de la ora 19:00, este cu artistul Olimpiu Bandalac.

* La Rezidenţa Scena9, de la ora 19:00 începe conferinţa de încheiere a sezonului 2017 al proiectului „Spaţii Vii. Bucureşti supraREAL”, produs de Asociaţia AVmotional, în cadrul căreia: Maria Mora, unul dintre cei şapte performeri implicaţi, va relata experienţa ei în cadrul proiectului; curatorul Horea Avram (PhD, istoric de artă, consultant AR) va face o prezentare ce vizează implicarea şi potenţialul tehnologiei de Realitate Augmentată în contextul artei contemporane; iar Răzvan Boldis, reprezentant al Mo’Real Universe, va introduce indexAR, o primă versiune a aplicaţiei, în care urmează să fie redate intervenţiile performative Spaţii Vii. Prezentările vor fi urmate de un Q&A cu echipa proiectului şi reprezentanţii spaţiilor animate în acest an.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.