Concert dedicat dialogului cultural România – Polonia

Vineri, 10 noiembrie, de la ora 19:00, Orchestra Naţională Radio propune un concert-eveniment dedicat dialogului cultural între România şi Polonia, care o va avea ca invitată pe violonista de origine poloneză Marta Kowalczyk, în prezent concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel, Elveţia. La pupitrul dirijoral se va afla dirijorul german Gerd Schaller.

Organizat în colaborare cu Institutul Polonez din Bucureşti, concertul este programat în preziua aniversării a 99 de ani de la cucerirea independenţei de către Polonia. Acesta celebrează, în acelaşi timp, 80 de ani de la înfiinţarea primului Institut de Cultură Poloneză la Bucureşti şi de la stabilirea relaţiilor culturale româno-poloneze.

Conceput ca un dialog între muzica clasică şi muzica contemporană, dar şi între muzica românească, poloneză şi repertoriul clasic european, programul concertului va debuta cu o lucrare în primă audiţie, Spini, de Dan Dediu. Va urma Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră, op. 35, semnat de compozitorul polonez K. Szymanowski, iar seara se va încheia cu Simfonia nr. 5 în mi minor, op. 64, de P. I. Ceaikovski.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro şi www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona online prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele Germanos şi Inmedio, semnalizate Bilete.ro.

Alte informaţii legate de Orchestrele şi Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Marta Kowalczyk

Cu o pasiune specială pentru vioară, Marta Kowalczyk concertează atât în calitate de solist concertist, cât şi în diverse ansambluri camerale, păşind pe scenă alături de artişti renumiţi, ca Salvatore Accardo, Barry Douglas, Arto Noras, Antoni Wit, Bruno Giuranna, Krzysztof Penderecki.

S-a născut în Polonia şi a început să desluşească tainele muzicale prin intermediul viorii, la şapte ani. A studiat la Universitatea de Muzică Frederic Chopin din Varşovia, cu Jan Stanienda, apoi la Academia Regală din Londra, la clasa lui György Pauk. În 2017 a absolvit şi cursurile Academiei Stauffer din Cremona, unde a studiat cu maestrul Salvatore Accardo.

De-a lungul anilor a fost distinsă cu Royal Philharmonic Society Award, J&A Beare Prize. A mai primit Marele Premiu şi două premii speciale la Concursul Internaţional de Muzică de Cameră Ludwig van Beethoven din Polonia. A obţinut premii I la Concursul Internaţional de Vioară din Bled Slovenia, la Concursul Internaţional pentru Vioară din Belgrad, precum şi Premiul special la Concursul Internaţional de Vioară din China.

A susţinut concerte şi recitaluri la Wigmore Hall, sala de concerte Lutosławski, sala Filarmonicii din Bratislava, precum şi la Concertgebouw, St. Martin-in-the-Fields, St. James Piccadilly; a concertat alături de Orchestra Filarmonicii Naţionale din Polonia, Orchestra Filarmonicii din Cracovia, Sinfonia Varşovia, Sinfonia Iuventus, Orchestrele Radio din Polonia şi din Budapesta. A fost invitată la festivaluri de prestigiu: Festivalul Chopin and His Europe, Festivalul Beethoven Easter şi Festivalul Salerno Music.

Din 2017 este concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Basel. În stagiunea 2017-2018, violonista va interpreta Concertul nr. 2 – Metamorphosen, de K. Penderecki, împreună cu Salvatore Accardo şi Bruno Giuranna, va susţine concerte de muzică de cameră în Italia, iar în calitate de solistă va concerta alături de Zielona Gora Philharmonic Orchestra şi Wrocław Philharmonic Orchestra, iar în Coreea va participa la Busan Maru International Music Festival.

Gerd Schaller

Muzician rafinat, este o prezenţă deja constantă pe scena Sălii Radio. Şi-a început cariera prin colaborarea cu Opera de Stat din Hanovra, iar repertoriul său extrem de bogat cuprinde atât lucrări din repertoriul simfonic şi vocal-simfonic, cât şi de operă. Este expert în creaţia lui Antonin Bruckner, Societatea Americană Bruckner conferindu-i Medalia de onoare Kilenyi. Înregistrarea Simfoniei în fa minor de Bruckner a fost catalogată drept cea mai bună înregistrare Bruckner a anului (2017).

Gerd Schaller a colaborat cu Orchestra de Stat şi Orchestra Filarmonică Radio NDR din Hanovra, Orchestra Filarmonicii George Enescu, Orchestra Simfonică a Teatrului Naţional din Praga, Orchestra Radio din München, Orchestra Operei Naţionale din Varşovia, cu ansamblul Münich Bach Soloists. A fost dirijor principal al Orchestrei Teatrului de Stat din Braunschweig şi director muzical al Teatrului din Magdeburg.

Artistul este în prezent director artistic al Ebrach Summer Music Festival şi profesor de dirijat la Universitatea de Muzică şi Teatru din Hanovra. Pasionat de operă, Gerd Schaller a abordat atât opere celebre de R. Wagner, R. Strauss şi G. Verdi, cât şi titluri mai puţin interpretate, precum Wozzeck de A. Berg, Hérodiade de J. Massenet, Die tote Stadt de E. W. Korngold, Fedra de J. S. Mayr, iar înregistrarea operei Merlin de C. Goldmark a primit Premiul Echo Classik pentru cea mai bună înregistrare de operă a anului 2010.

Lasă un răspuns