Pieton, sport extrem, la doi pași de Primăria Capitalei!

Ei bine, se întâmplă în Bucureștiul anului 2017! Prin „efortul” unui proprietar privat și „cu concursul” autorităților locale pietonii au „șansa” de a practica, gratuit, un sport extrem, pe unul dintre marile bulevarde din centrul orașului! Sigur, e pe răspunderea fiecăruia, fiindcă, dacă pățești ceva, spitalizarea o plătești din buzunarul tău…

Pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu, la mai puțin de 5 minute de mers pe jos de sediul Primăriei Capitalei, și la nici 10 minute de mers de Primăria Sectorului 5, sabia lui Damocles stă asupra capetelor trecătorilor, agățată într-un fir de păr! O nouă formă de sport extrem este „disponibilă” pentru pietoni. De fapt, este obilgatorie, fie că doresc sau nu!
O clădire mare și foarte frumoasă este lăsată în paragină. De pe fațadă, se desprind bucăți de tencuială, elemente ornamentale și poate chiar părți de construcție. Din acest motiv, pentru a-i „proteja” pe trecători, cineva, poate proprietarul imobilului, a blocat accesul pe întreaga porțiune de trotuar din fața imobilului cu bandă de semnalizare galbenă. Pe zidurile și ușile imobilului sunt afișate avertismente:„Atenție, cade tencuiala”!

În aceste condiții, pietonilor nu le rămâne decât să iasă pe carosabil, expunându-se pericolului de a fi accidentați de către mașini.
Deci, ai de ales, ori treci prin perimetrul marcat ca fiind periculos și riști să îți cadă în cap o bucată de tencuială, o stucatură sau chiar un balcon, ori ieși pe carosabil și îți încerci norocul cu mașinile … Este un nou sport extrem!
Ceea ce este de neconceput este faptul că acest pericol iminent se află la doi pași de sediile Primăriei Capitalei, care are atribuții în ceea ce privește clădirile monument, și Primăriei Sectorului 5, care nu a luat nici o măsură pentru a-i proteja pe trecători.

Oare vajnicii inspectori și bravii polițiști locali ai celor două autorități locale nu trec, măcar în drum spre serviciu, pe Bulevardul Mihail Kogălniceanu? În afară de somarea și amendarea proprietarului imobilului, Municipalitatea sau Primăria Sectorului 5, al cărui sediu se află nu departe, ar fi putut dispune instalarea unei copertine de protecție deasupra trotuarului, pentru ca pietonii să poată circula în siguranță… De altfel, nu este singurul caz de clădire pericol public aflată în imediata proximitate a celor două instituții. Un alt imobil în aceeași situație se află pe strada Gutenberg, chiar lângă sediul Arhivelor Naționale. Și acolo tencuiala cade pe trotuar, iar pietonii se află într-un permanent pericol.

Dar autoritățile locale ne lasă să devenim mai puternici, mai agili, mai sprinteni, practicând acest nou sport extrem, ferindu-ne de bucățile de tencuială, care ne cad în cap sau, la alegere, făcând slalom printre mașinile aflate în mers.

1 COMENTARIU

  1. În general e sport extrem viața de pieton la capitală.Una la mână:în stațiile de tramvai ne punem zilnic viețile în pericol între tramvai și traficul auto pe peroane înguste lipsite de balustrade de protecție.Vedeți Bulevardul Basarabia,Calea Giulești,Bulevardul Ion Mihalache,Calea Călărași,Bulevardul Bucureștii Noi,Calea Șerban Vodă,Bulevardul Gheorghe Șincai,Bulevardul Nerva Traian,Bulevardul Mărăști,Bulevardul Chișinău etc.A doua la mână:nu mai putem în calitate de pietoni circula pe trotuare și pe treceri de pietoni și pe aleile parcurilor în condiții de siguranță din cauza bicicliștilor.Călăresc bicicletele care sunt mijloace rutiere pe trotuare și pe treceri de pietoni și pe aleile parcurilor care sunt spații pietonale periclitând traficul pietonal pe spațiile menționate.Vedeți trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Unirii,trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Romane,trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Victoriei,trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Aviatorilor,trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Charles De Gaulle,trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Arcului De Triumf,trotuarele și trecerile de pietoni aferente Pieței Presei Libere,aleile Parcului Herăstrău.Pe pietonii ce traversează neregulamentar știu să-i taxeze agenții de circulație.Pe bicicliștii care călăresc bicicletele care sunt mijloace rutiere nu-i văd.Adică văd pietonii care își pun în pericol doar propriile vieți dar nu văd bicicliștii care pun în pericol și viețile altora.Să nu mai zic că mai sunt și bicicliști ce rulează cu bicicletele pe carosabil pe contrasens și bicicliști ce rulează cu bicicletele pe carosabil regulamentar până ajung în dreptul semaforului rutier ce indică roșu și când ajung în dreptul semaforului rutier ce indică roșu trec mai departe pe culoarea roșie a semaforului rutier în loc să aibă bunul simț să oprească la culoarea roșie a semaforului rutier.Bicicliștii din capitală nu respectă legislația rutieră.Respectă legea junglei.Trăim într-o capitală ostilă cu pietonii.Și media din capitală mai mult închide ochii în loc să tragă semnale de alarmă.Nesimțirea s-a născut la București.E cât muntele.Bicicleta e mijloc rutier.Să ruleze cu bicicletele pe carosabil alături de conducătorii auto respectând aceleași reguli de circulație alături de ei!Nu pe trotuare și pe treceri de pietoni și pe aleile parcurilor care sunt spații pietonale!Să aibă pe Bulevardul Aviatorilor de-o parte și de alta alei auto destinate parcărilor și să deranjeze pietonii pe trotuarele alea mari cu pistele expirate e deja nesimțire.Să ruleze cu ele în funcție de sensul de mers pe aleea auto aferentă sensului de mers!Nu pe trotuarele și pe trecerile de pietoni cu pistele demult expirate.Pe ei să nu-i deranjeze pe carosabil traficul rutier aglomerat al capitalei dar ei pot să deranjeze pietonii pe trotuare și pe treceri de pietoni.Nesimțirea e la ea acasă.Nu cunoaște limite.

Lasă un răspuns