Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 6 noiembrie

CINEMA

* Cinema Muzeul Ţăranului găzduieşte până pe 8 noiembrie Festivalul Filmului Japonez din cadrul Lunii Culturii Nipone. Deseară, de la ora 19:00, rulează comedia dramatică muzicală „Suwingu gâruzu / Swing Girls / Fete cu ritm”, realizată de Shinobu Yaguchi, ce spune povestea unor eleve delincvente şi leneşe care, în eforturile lor de a scăpa de cursurile estivale de matematică pentru recuperare a materiei, sfârşesc prin a otrăvi şi înlocui fanfara şcolii.

* La Cinemateca Eforie continuă Zilele Filmului German, astăzi fiind proiectate:

– de la ora 18:00, „Die letzte Sau / Ultima purcică”, comedie dramatică de Aron Lehmann, în care Golo Euler interpretează pe crescătorul de porci Huber, care, după ce fermele industriale îl aduc în faliment iar un meteorit îi face ferma praf şi pulbere, se revoltă în numele oamenilor mici distruşi de cei mari, erijându-se în simbol al nesupunerii şi libertăţii, făcând ce crede el că trebuie făcut, întrucât ceva nu e în regulă într-o lume în care un om sănătos, muncitor şi onest nu îşi mai poate purta de grijă;

– de la ora 20:00, „Die Einsiedler / Eremiţii”, dramă realizată de Ronny Trocker, în care Andreas Lust interpretează pe Albert, fiu de ţăran introvertit dominat de mama sa la cei peste 30 de ani ai săi, care trebuie să înveţe încet-încet să trăiască în comunitate, primind un posibil ajutor de la o lucrătoare imigrantă maghiară; proiecţia are loc în prezenţa producătoarei filmului Susanne Mann, care va dialoga cu publicul.

* La Casa OAR Bucureşti, din strada Sfântul Constantin nr. 32, de la ora 19:00 rulează filmul documentar „Matache” de Dragoş Lumpan, proiectat într-o versiune work in progress. Autorul a fotografiat, filmat şi făcut interviuri cu peste 25 de oameni (arhitecţi, urbanişti, reprezentanţi ai societăţii civile, locuitori din zonă) care au fost implicaţi în schimbările dramatice provocate de lucrările la proiectul „Dublare diametrala Nord-Sud” care au dus la raderea unei bucăţi de oraş, inclusiv demolarea Pieţii Matache şi altor monumente istorice, precum şi a unor case banale.

* La Centrul Ceh noua serie Documentary Mondays este dedicată artelor vizuale, filmele prezentate fiind despre artişti – fie ei pictori, fotografi sau cineaşti -, despre filme, despre situaţii şi realităţi la intersecţia dintre artă şi afacere, toate documentare menite să inspire, să prezinte personalităţi în lumini inedite, dar şi să aducă în discuţie problematici din lumea artei. Astă-seară, de la ora 20:00, este proiectat documentarul „Dark Star – H.R. Giger’s World”, filmat de Belinda Sallin cu un an înaintea morţii acestui artist care, deşi a locuit în inima Zurich-ului, s-a retras într-o lume practic complet independentă, un univers separat cu o stea neagră în centru în jurul căreia totul se învârtea.

MUZICĂ

* De azi până pe 12 noiembrie se desfăşoară cea de-a XIII-a ediţie a Festivalului Internaţional Meridian, ce aduce la Bucureşti 17 ansambluri consacrate care vor evolua în 20 de concerte. În prima sa zi sunt programate două dintre acestea:

– de la ora 17:00, în Aula Palatului Cantacuzino – Muzeul Enescu, Gaudeamus Quartet de la Filarmonica din Braşov interpretează Cvartetul nr. 4 de Menachem Zur (Israel), „Sonorităţi şi anemone I” de Ulpiu Vlad şi Cvartetul de coarde nr. 2 de Adrian Iorgulescu;

– de la ora 19:30, la Sala George Enescu a Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Cvartetul Volte interpretează lucrări compuse de Violeta Dinescu, George Balint, Lucian Beschiu, Gabriel Mălăncioiu, Ionică Pop, Andrei Tănăsescu şi Horst Lohse (Germania).

Pe toată durata Festivalului, Aula Palatului Cantacuzino găzduieşte o expoziţie generată de Liminal, un festival de artă, ştiinţă şi tehnologie ce îşi propune să imerseze publicul într-o serie de experienţe relevante din perspectiva impactului noilor tehnologii asupra vieţii în perioada contemporană. Expoziţia cuprinde lucrări transmedia de: Oliviu Lugojan Ghencea (RO/UK), Garnet Hertz (CA), Alan Brown (UK); Nita Mocanu & Marius Stoica (RO), Modulab (RO), Very, very far away collective (UK).

* În seria de concerte Jazz Nouveau de la Control Club, de la ora 20:00 cântă Henri Texier Hope Quartet.

SPECTACOLE

* Şi în această zi de luni, Berăria H găzduieşte, de la ora 19:00, un spectacol gratuit pentru cei mici: „Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici”, adaptare după povestea cu acelaşi titlu scrisă de Fraţii Grimm.

* La Teatrul Apollo111 din Palatul Universul, de la ora 20:00 are loc o reprezentaţie cu spectacolul de teatru multimedia „Harun şi Marea de poveşti”, care a avut premiera în cadrul celei de-a douăsprezecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est. În regia lui Alexandru Berceanu, acesta este prima adaptare de teatru după un roman al lui Salman Rushdie în România, o combinaţie de joc actoricesc, vizualuri animate şi muzică live, ce se adresează în egală măsură adulţilor şi copiilor.

EXPOZIŢII

* De la ora 14:00, Ambasadorul Japoniei în România, Kisaburo Ishii, participă la vernisajul oficial al expoziţiei „Gravuri japoneze din perioada Meiji”, prilejuită de „Luna culturii japoneze” şi deschisă deja de pe 2 noiembrie la sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei Române. La vernisaj vor vorbi: academician Răzvan Theodorescu – preşedintele Secţiei de arte, arhitectură şi audio-vizual a Academiei Române, prof. univ. dr. Magdalena Platis – prorector al Universităţii din Bucureşti, şi istoricul de artă Carmen Brad. Expoziţia poate fi vizionată până pe 12 noiembrie, de luni până vineri, între orele 10:00-17:00.

* La Galeria Odeon, din foaierul Sălii Studio a Teatrului omonim, DanaArtGallery organizează, de la ora 18:30, vernisajul expoziţiei de artă vizuală „În Căutarea Fericirii” a plasticienei Andreea Rus ce poate fi  vizitată până pe 30 noiembrie, înainte de spectacole. Prezintă: dr. Ana Maria Negoiţă, istoric de artă.

ATELIER

Organizată de Editura Trei şi găzduită de reţeaua librăriilor Cărtureşti, „Săptămâna PSI” se desfăşoară de astăzi până pe 12 noiembrie şi cuprinde o serie de ateliere dedicate psihosomaticii, terapiei de cuplu, psihologiei copilului şi metodelor de dezvoltare personală. Deseară, de la ora 18:30, la Librăria Cărtureşti Verona are loc atelierul „Psihosomatica – atunci când sufletul vorbeşte prin corp”, avându-l ca invitat pe Ioan Bradu Iamandescu.

FILATELIE

O nouă emisiunea de mărci poştale „Circul Bucureşti” va fi disponibilă în magazinele Romfilatelia din Bucureşti, dar şi în cel online.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.