Gabriela Firea vrea metroul cu tot cu bani!

Sursa foto: www.telegrafonline.ro

Primarul general Gabriela Firea a reiterat, astăzi, dorința Municipalității de a prelua în administrare metroul.

„Încă de anul trecut, am exprimat, în nenumărate întâlniri, la nivel guvernamental și ministerial, faptul că avem un document programatic, realizat de profesioniști, sub egida BERD, și anume Planul de Mobilitate Urbană Durabilă, în care se precizează foarte clar că metroul este o componentă a transportului local și că trebuie să fie în coordonarea Autorității Locale, adică a Primăriei Generale a Capitalei”, a declarat Firea.

Până acum, interesele au blocat trecerea metroului în administrarea Municipalității, crede primarul general.

„Acest lucru nu s-a înțeles până acum, probabil din cauza anumitor interese”, a spus Gabriela Firea.

”Ministrul transporturilor, Felix Stroe, a înțeles perfect faptul că Primăria Capitalei este responsabilă pentru transportul din București, dar nu are pârghiile necesare pentru a putea să coordoneze eficient și integrat toate mijloacele de transport din Capitală”, a adăugat Gabriela Firea.

Edilul șef al Capitalei este de părere că metroul trebuie să fie transferat în administrarea Municipalității, cu tot cu banii reprezentând subvenția de la Guvern și cu cei pentru investiții, deoarece cu metroul nu merg doar bucureștenii, ci și turiștii, studenții, persoanele detașate cu serviciul din alte localități. Deci este firesc să existe componenta subvenției guvernamentale.

„I-am transmis domnului ministru că solicităm, în continuare, transferul administrării metroului la Primăria Capitalei. Guvernul, statul, pot să rămână, în continuare, proprietari, dar noi să asigurăm investițiile în continuare. Dar metroul să fie transferat la primărie, cu tot cu subvenție, și, de asemenea, cu tot cu investițiile în curs”, a spus edilul Capitalei.

Gabriela Firea și-a exprimat speranța că o decizie în sensul transferării administrării metroului la Autoritatea Locala să fie luată la proxima ședință de Guvern, chiar săptămâna viitoare. Edilul a precizat că și primul ministru Mihai Tudose și-a manifestat deschiderea în acest sens.

„Am transmis materiale justificative, inclusiv pe componență financiară, cât ăi pe cea juridică și toate argumentele pentru care metroul trebuie să treacă în administrarea Autorității Locale, adică a Primăriei Capitalei”, a spus Gabriela Firea.

În context, trebuie menționat faptul că Municipalitatea plătește, deja, o subvenție de circa 60% pentru căldură și apă caldă furnizate de sistemul de termoficare, precum și o subvenție și gratuitati pentru transportul public. Aceste două subvenții se ridică la circa 1,1 miliarde de lei, anual, reprezentând circa un sfert din bugetul Bucureștiului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.