Sărbătorim Ziua Internațională a Veganismului

Sursa foto: www.health.com

Ziua Internațională a Veganismului este celebrată, în fiecare an, pe data de 1 noiembrie.

Sursa foto: www.descopera.ro

Veganismul este un stil de viață, adepții acestuia evitând să consume alimente de proveniență animală, miere, lactate sau ouă. La prima vedere poate părea că lista alimentelor pe care veganii le pot consuma nu este una extrem de bogată. Lucrurile nu stau însă deloc așa. Ei au de unde alege. Pot consuma fructe, legume, frunze, nuci, semințe, cereale, amidonoase, orez, linte, năut, fasole, porumb, făinoase, quinoa, mei etc.

Veganismul nu trebuie însă confundat cu vegetarianismul, care este o dietă care poate include ouă și/sau alte produse obținute de la animale, precum lactatele, icrele și mierea.

Există mai multe motive pentru care oamenii aleg să devină vegani. Principala cauză este dragostea pentru animale. Felul în care sunt tratate animalele în abatoare, spaţiul mic în care sunt obligaţi să stea puii de găină, tăierea ciocului, injectarea cu hormoni încă din ou pentru a creşte mai repede sunt doar câțiva din factorii care îi fac pe vegani să renunțe complet la alimentele provenite de la animale.

Starea de sănătate poate fi și ea un factor care cântărește mult în luarea acestei decizii. Acest stil de viață reduce grăsimile saturate, vă protejează împotriva cancerului de colon și sân, reduce riscul de osteoporoză, stimulează procesul de slăbire, oferă mai multă energie, întărește unghiile și părul, diminuează simptomele sindromului premenstrual.

Mediul înconjurător este un alt lucru la care veganii se gândesc atunci când iau o decizie atât de radicală. Consumarea unei cantităţi cât mai mici de produse animale reduce amprenta de carbon şi limitează defrişările masive făcute de fermierii care caută păşuni mai largi pentru ovine sau bovine.

Componentă religioasă are și ea un cuvânt de spus în ceea e privește veganismul. Acest lucru vine din hinduism şi budism, care văd abţinerea de la consumarea de carne ca o pledoarie convingătoare în favoarea nonviolenţei şi împlinirii spirituale.

Ziua Internațională a Veganismului este celebrată la nivel mondial începând cu anul 1994. Ideea acestei sărbatori i-a aparținut lui Louise Wallis.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.