Orchestra Naţională Radio, concert dedicat Zilei Radioului!

După un prim concert al Orchestrei de Cameră Radio, programat chiar pe 1 noiembrie, continuă sărbătoarea Zilei Radioului la Sala Radio: vineri, 3 noiembrie, de la ora 19:00, Orchestra Naţională Radio dedică un concert special aniversării a 89 de ani de la înfiinţarea radioului public. Momentul este cu atât mai semnificativ cu cât coincide cu aniversarea a tot atâţia ani de la primul concert, sub bagheta dirijorului Mihail Jora, al Orchestrei Simfonice Radio, cea care avea să devină peste ani Orchestra Naţională Radio.

Invitații și programul serii vor fi pe măsura evenimentului: la pupitrul dirijoral se va afla Cristian Oroşanu, un muzician cu o reputaţie profesională de înaltă ţinută, cu o predilecţie pentru muzica de operă, portofoliul său numărând peste 40 de lucrări de operă dirijate de-a lungul carierei, profesor la Academia de Muzică din Iaşi și fondator al cunoscutei orchestre de cameră Kamerata Kronstadt.

Surpriza concertului aniversar o reprezintă întâlnirea cu violoncelistul Alexander Buzlov, unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ruşi ai momentului, câştigător al Marelui Premiu la prestigiosul concurs Emanuel Feuermann din Berlin şi asistent al celebrei violonceliste Natalia Gutman.

Deschizându-se cu o lucrare reprezentativă pentru evoluţia muzicii clasice româneşti din prima jumătate a secolului trecut – Trei dansuri româneşti, semnată de compozitorul român de origine poloneză Th. Rogalski, seara va continua cu două piese de rezistenţă ale repertoriului clasic internaţional: Concertul în mi minor pentru violoncel şi orchestră, op. 85, de Ed. Elgar, şi Simfonia nr. 3 în mi bemol major, op. 55 – Eroica, de L. van Beethoven.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenșele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din țară și în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele şi abonamentele pentru evenimentele Orchestrelor şi Corurilor Radio se pot achiziţiona on-line prin reţeaua www.bilete.ro. Acestea se pot achiziţiona şi la casa de bilete a Sălii Radio şi sunt disponibile, de asemenea, în oficiile Poştei Române semnalizate Bilete.ro şi în magazinele de profil.

Alte informații legate de Orchestrele și Corurile Radio, pe www.orchestreradio.ro.

Cristian Oroşanu

„Contrastul, lirismul, culorile și stilurile sunt cele care animă personalitatea dirijorului și explică de ce auditorii și orchestrele îl iubesc pe Cristian [Oroșanu]” – Grigore Constantinescu.

Construită cu grijă și seriozitate, reputația profesională a dirijorului Cristian Oroșanu a determinat prezența sa pe multe scene ale Europei în compania unor ansambluri celebre: Orchestre de Paris, în cadrul Festivalului de la Aix en Provence, Orchestre National Bordeaux Aquitaine, Tonhalle Zürich, DSO Berlin, BBC Scottish Orchestra, Lamoureux, Israel Kibbutz Orchestra, Orchestre National Porto, a filarmonicilor din Strasbourg, din Bruxelles ş.a.

A fost asistentul dirijorilor Yutaka Sado, Mstislav Rostropovich și Ingo Metzmacher.

Cristian Oroșanu a dirijat cu succes aproape toate orchestrele filarmonicilor din țară și ansamblurile muzicale Radio România, în prezent fiind dirijor permanent al Filarmonicii din Brașov. Colaborarea cu Societatea Română de Radiodifuziune a început înaintea carierei de dirijor, Cristian Oroșanu fiind timp de cinci ani cornist în Orchestra Națională Radio.

El este absolvent a două facultăți ale Universității Naționale de Muzică București, una de Interpretare și cealaltă de Dirijat orchestră, la clasa dirijorului Cristian Brâncuși și perfecționat în particular sub îndrumarea celebrului profesor Constantin Bugeanu. În cadrul Academiei Internaţionale Bach de la Stuttgart a lucrat cu dirijorul Helmuth Rilling.

Fascinat de lumea operei, Cristian Oroșanu a fost pe rând dirijor permanent al Operelor Naţionale din Bucureşti, Cluj-Napoca și Iași, iar peste hotare a fost invitat în Franța, Austria sau Japonia.

Repertoriul său liric cuprinde peste 40 de titluri. Anul 2005 i-a adus dirijorului român două recompense, una în țară (Premiul Criticii Muzicale din România) și una în Danemarca (Premiul II la Concursul Internaţional de Dirijat Malko).

Mereu atras de latura pedagogică, Cristian Oroșanu este de mai bine de 5 ani profesor de dirijat la Academia de Muzică din Iași și a organizat mai multe cursuri internaţionale de măiestrie la Filamonica Moldova din Iaşi, Opera Naţională din Iaşi și la Filarmonica din Braşov. Dirijorul Cristian Oroşanu este fondatorul orchestrei de cameră Kamerata Kronstadt şi deţine titlul de doctor în muzică.

Alexander Buzlov

Născut la Moscova, Alexander Buzlov este unul dintre cei mai talentați violoncelişti ruşi ai generaţiei sale, despre care publicaţia The New York Times scria:

„Un artist de mare tradiţie rusă, care posedă darul minunat de a face instrumentul să cânte, fascinând publicul cu sunetul său.”

A studiat la Conservatorul din Moscova cu Natalia Gutman, iar ca urmare a aprecierii de care se bucură, a fost invitat să devină asistent la clasa profesoarei Natalia Gutman. A mai urmat cursurile Universităţii din Köln, unde a studiat cu Frans Helmerson, și cursuri de măiestrie interpretativă cu Mstislav Rostropovici, Bernard Greenhouse şi Daniil Shafran.

Alexander Buzlov a câştigat Marele Premiu şi Premiul Publicului la Concursul Emanuel Feuermann din Berlin, Premiul al II-lea la Concursul ARD din München și la Concursul Internaţional pentru Violoncel de la Geneva, Premii I la Belgrad şi Monte Carlo, Premiul al III-lea şi Premiul Rostropovici la Concursul P. I. Ceaikovski.

A cântat la Carnegie Hall, Lincoln Center, Herkulessaal München, Santa Cecilia, La Scala, Théatre des Champs Elysées şi a colaborat cu dirijorii: Valery Gergiev, Thomas Sanderling, Yuri Temirkanov, Paavo Järvi, Christoph Poppen, Karel Maria Chichon, Yuri Bashmet, Daniel Boico, Vladimir Spivakov, Leonard Slatkin, Vladimir Fedoseyev.

A păşit pe scene alături de Martha Argerich, Yuri Bashmet, Leonidas Kavakos, Julian Rachlin, Natalia Gutman, Vadim Repin, iar numele său a figurat pe afişele festivalurilor Verbier, Stars of the White Nights, Musical Kremlin, Moscow Autumn, Pietrasanta in Concerto, precum şi la festivalurile de la Colmar, Montpellier, Ludwigsburg.

Violoncelistul Alexander Buzlov a concertat alături de Orchestra Simfonică a Teatrului Mariinsky, Münich Chamber Ensemble, Orchester des Bayerischen Rundfunks, Orchestra Simfonică New Russia, Orchestra de Cameră din Stuttgart, Orchestra Filarmonicii Naţionale din Russia, Orchestra Simfonică Ceaikovski.

Apreciat pentru interpretările sale artistice, Alexander Buzlov a înregistrat pentru posturile publice de radio şi televiziune din Rusia, precum şi pentru diferite posturi de radio din Elveţia, Austria Franţa, Statele Unite ale Americii şi Germania.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.