Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 1 noiembrie

CINEMA

* De astăzi până Duminică 5 noiembrie, se desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a Festivalului de Film UrbanEye, dedicat celor interesaţi de înţelegerea mediul în care trăiesc, aducând în premieră în România producţii despre oraşe şi comunităţi din: Liban, Cuba, Rusia, India, Danemarca, S.U.A. Programul primei zile cuprinde doar 2 proiecţii:

– de la ora 19:00, la Teatrul Apollo 111 (Palatul Universul), „Taste of Cement”, un eseu emoţionant de Ziad Kalthoum, ce dezvăluie viaţa în exil a muncitorilor sirieni de pe un şantier libanez, o viaţă trăită în frică, privată de unele dintre cele mai importante drepturi ale omului, dar nelipsită de speranţa unei schimbări în bine, aşteptată zi de zi în faţa unui mic televizor cu ştiri de acasă;

– de la ora 21:00, la Cinema Elvira Popescu, documentarul chilian „Crossed Words: Matta-Clark Friend”, portret de Matías Cardone bazat pe mărturiile prietenilor şi partenerilor arhitectului care a rămas în amintirea tuturor pentru spectaculoasele „building cuts” (decupaje de clădiri), al cărui crez artistic din anul 1974 a dat naştere mişcării influente numite „Anarchitecture”.

* În cadrul Festivalului de Film Francofon organizat la sediul Institutului Cultural Român cu ocazia Conferinţei Internaţionale a Femeilor Francofone la Bucureşti, astăzi mai sunt proiectate 3 producţii:

– de la ora 16.30, „Moi Zaphira”, dramă de Apolline Traoré, al cărei personaj titular este o tânără femeie din Burkina Faso care trăieşte cu fiica ei de 7 ani pentru care-şi doreşte o viaţă mai bună şi, după ce dă peste un o revistă de modă cu multe tinere modele frumoase, se hotărăşte să facă orice ca fata sa să devină şi ea manechin;

– de la ora 18.30: „L’enfant d’en haut”, dramă de Ursula Meier plasată într-o staţiune elveţiană de ski şi având ca personaj central pe un băiat care are grijă de sora sa furând de la oaspeţii bogaţi;

– de la ora 20.30; „La cour de Babel”, documentar de Julie Bertuccelli despre şcoala La Grange aux Belles ce-i pregăteşte pe imigranţi să-şi îmbunătăţească limba franceză şi să se adapteze atât la sistemul şcolar din Franţa, cât şi la modul în care gândesc şi acţionează cetăţenii acestei ţări.

* În cadrul săptămânii culturii israeliene, la Sala de Consiliu a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine – după conferinţa Prim Rabinului României, Rafael Shaffer, de la ora 18:00 despre „Creaţie în lumina ştiinţei” şi un concert de muzică israeliană – de la ora 19:30 are loc proiecţia filmului „Zero Motivation”, comedie dramatică de Talya Lavie ce se desfăşoară într-o unitate de femei – soldaţi israeliană dintr-o bază îndepărtată în deşert, unde acestea îşi pierd timpul aşteptând să se poată întoarce la viaţa civilă.

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 19:00 este proiectat gratuit documentarul „Human”, realizat în 2015 de Yann Arthus-Bertrand ca o colecţie de poveşti despre lumea noastră şi imagini ale acesteia, oferind o imersiune în miezul a ceea ce înseamnă să fi uman.

MUZICĂ

* Concertul Orchestrei de Cameră Radio de deseară, dirijat de Radu Popa de la ora 19:00 la Sala Radio, este dedicat Zilei Radioului şi este o sărbătoare Mozart, cu trei lucrări celebre ale acestui compozitor în program: Simfonia nr. 21 în La major, Concertul nr. 7 în Re major pentru vioară şi orchestră şi Simfonia nr. 40 în sol minor. Protagonista serii este violonista Cristina Anghelescu, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

* Concertul de astăzi al Festivalului SoNoRo, se intitulează „In Disguise”, are loc de la ora 19:00 în Aula Academiei de Studii Economice din Piaţa Romană, iar programul său cuprinde: Cvintetul cu pian în sol minor, op.57, de Dmitri Şostakovici; Sonata pentru clarinet solo de Edison Denisov interpretată de Thorsten Johanns; „Élégie” pentru corn şi pian, în memoria lui Dennis Brain, de Francis Poulenc şi „Simfonia Eroica“ în Mi-bemol major, op. 55, de Ludwig van Beethoven într-un aranjament pentru cvartet cu pian de Ferdinand Ries.

* Corul de Cameră Preludiu al Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română”, dirijat de Voicu Enăchescu, susţine un concert aniversar la Ateneul Român, de la ora 19:00, la împlinirea a 45 de ani de existenţă. Programul este unul bogat şi variat, cuprinzând atât piese ale compozitorilor români, cât şi cele din repertoriul universal.

* De astăzi, până pe 13 noiembrie, se desfăşoară cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional „Serile de Chitară”, un proiect al Asociaţiei Culturale Kitharalogos, care reuneşte, în cele 7 concerte din Bucureşti, muzicieni de top din lumea chitarei clasice, printre aceştia numărându-se: Pablo Márquez (Argentina), Reinbert Evers (Germania) şi SoloDuo – Lorenzo Micheli şi Matteo Mela (Italia). Festivalul se deschide deseară cu „Gala extraordinară a chitariştilor în afirmare”, ce începe de la ora 19:00, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti.

* Alina Eremia cântă de la ora 19:30 la Fratelli Studios.

* Solista Alina Manole susţine un concert într-o formulă de cvartet, alături de muzicieni din proiectului „Luna Pătrată”, de la ora 20:00, în Club Spice, din Calea Victoriei.

* În Control Club, în cadrul Black Rhino Residency, de la ora 21:00 dau concert Dream Diggers şi Valerinne.

* În Expirat Club – Halele Carol, trupa Pistol Cu Capse îşi lansează un videoclip în cadrul unui concert, deschis, de la ora 21:00, de TBA şi Sun Boulevard.

* Carla’s Dreams, susţine un concert la Hard Rock Cafe, începând cu ora 21:30.

* Un concert tribut Metallica, este susţinut de trupa italiană Justice Inc. de la ora 22:30, în Berăria H.

SPECTACOLE

* În cadrul micro-festivalului de teatru şi cultură rromă „Flower Power”, de la ora 19:00, la ARTHUB Carol 61 et.5 are loc spectacolul „Cine a omorât-o pe Szomna Grancsa?” o producţie a companiei de teatru Giuvlipen regizată de Mihai Lukacs şi având în distribuţie pe: Liana Ceterchi, Mihaela Drăgan, Zita Moldovan. Muzica live: Elena Albu. Scenografia: Elena Dobîndă.

* La Sala Stere Popescu a Centrului Naţional al Dansului, de la ora 19:30 are loc o reprezentaţie a spectacolului „La Institutul Schimbării de Paul Dunca”, un „bio info show” ce are ca bază investigarea, documentarea şi arhivarea unor poveşti personale, din realitatea locală, cu preponderenţă vizând comunitatea transgender românească şi, tocmai de aceea, nerecomandat sub 15 ani.

CARTE

De la ora 16:30, la Casa Titulescu, are loc lansarea volumului „Întoarcerea la românism” de Nicolae Melinescu, care-şi va prezenta cartea alături de: acad. Răzvan Theodorescu, acad. Gheorghe Păun, Neagu Udroiu şi Constantin Vlad. Moderator: Prof. univ. Adrian Năstase – preşedinte al Fundaţiei Europene Titulescu.

ÎNTÂLNIRI

* De la ora 18:30, la Librăria Humanitas Kretzulescu are loc cea de-a VI-a ediţie a evenimentului „Miercuri la Takla”, ce cuprinde o discuţie pe tema „Scris pe drum. Jurnale şi ficţiuni de călătorie” la care participă Liviu Papadima (profesor universitar, scriitor) şi Sabina Fati (jurnalistă şi scriitoare).

* O nouă ediţie a „Galeriei Întâlnirilor”, coordonată de Daniel Sur, începe de la ora 19:00, la Gallery Cafe, având ca invitat pe Generalul de Brigadă Manole Ben Manole, aka Denis Dinulescu, din ale cărui „memorii” va avea loc o lectură.

LANSARE

De la ora 18:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române are loc lansarea de basm a Asociaţiei Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi din România, la care participă: cu Raluca Iacob (iniţiatorul şi coordonatorul platformei Cultura în educaţie), Raluca Bem Neamu (Preşedinte al Asociaţiei Da’ De Ce?) şi Ioana Nanu (profesoară de limba şi literatura română la Şcoala Internaţională Americană din Bucureşti).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.