Gabriela Firea: Bucureștenii nu vor rămâne fără apă caldă și căldură!

La inițiativa primarului general Gabriela Firea, consilierii municipali au adoptat o nouă rectificare bugetară. Opoziția acuză actuala Administrație a Bucureștiului că ar tăia bani de la marile proiecte de investiții în infrastructura rutieră.

Edilul Șef a precizat că nu face decât se redistribuie banii care nu ar mai putea fi cheltuiți până la finele acestui an, în cadrul diferitelor proiecte de investiții.

Este vorba despre doar 18,5 milioane de lei, care nu ar putea fi cheltuiți până la finele lui 2017, în patru mari proiecte: Străpungerea Nicolae Grigorescu- Splai Dudescu, reabilitarea Bulevardului Liviu Rebreanu și a Șoselei Pantelimon și penetrația Splaiul Independenței-Ciurel-Autostrada București-Pitești.

În plus, potrivit unor hotărâri adoptate de către Consiliul General tot astăzi, banii rămăși disponibili din cauza imposibilității finalizării acestor proiecte, vor fi folosiți pentru plata în avans a gazelor naturale necesare pentru încălzirea și apa caldă a bucureștenilor în această iarnă, așa cum legislația permite, se explică într-un comunicat de presă al Municipalității. Primarul Gabriela Firea a declarat în fața consilierilor că bucureștenii nu vor rămâne fără căldură și apa caldă, în această iarnă.

De unde s-au luat banii … ?

Principalele investiții de la care s-au luat banii ce nu ar mai fi putut fi cheltuiți până la sfârșitul anului sunt Penetrația Nicolae Grigorescu – Splai Dudescu, reabilitarea infrastructurii și a liniilor de tramvai pe Bulevardul Liviu Rebreanu și Șoseaua Pantelimon și Penetrația Splaiul Independenței -Ciurel -Autostrada București -Pitești.

Sursa foto: www.fabriciccp.ro

Astfel, lucrările la Străpungerea Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu au demarat din 2010 cu termen de finalizare 2012. Numai că ele au fost blocate, vreme de 4 ani, din cauza faptului că exproprierile necesare lucrării, în valoare de circa 8 milioane de euro, nu au fost aprobate de către consilierii municipali de atunci. Lucrările au fost reluate în martie 2014 , având ca termen de finalizare 2015. Termenul a fost, apoi, amânat de mai multe ori.

Acum, potrivit comunicatului de presă al Primăriei Capitalei, au fost luați bani de la acest obiectiv de investiții deoarece „pentru finalizarea proiectului Străpungere Nicolae Grigorescu-Splai Dudescu este necesară contractarea unor lucrări ce nu au fost prevăzute în contractul de bază, și anume: iluminat public, semaforizare și separatoare de flux din beton. Dat fiind faptul că procedura de achiziție se va finaliza până la sfârșitul anului 2017, lucrările de execuție pot începe abia la începutul anului 2018, dacă o permit condițiile meteo, deci nu pot fi finanțate până la finele acestui an”.

Reabilitarea sistemului rutier și liniilor de tramvai Șoseaua Pantelimon a început pe la jumătatea lui iunie 2013, având ca termen de finalizare toamna lui 2014.

Rectificarea bugetară adoptată astăzi prevede reduceri de fonduri și de la acest proiect fiindcă „din lipsa Planului Urbanistic Zonal nu au fost finalizate procedurile privind obținerea Autorizației de construire pentru Park & Ride. Acest fapt implică prelungirea termenului de finalizare a lucrărilor”, se spune în comunicatul de presă al Municipalității.

Sursa foto: www.economica.ne

În cadrul rectificării bugetare, a fost diminuată alocarea pentru acest obiectiv de investiții întrucât „lucrările prevăzute în graficul de execuție pentru anul 2017 nu pot fi executate în totalitate din cauza întârzierilor generate de relocarea rețelelor electrice aflate în amplasamentul lucrărilor. De asemenea, sunt în curs de finalizare lucrările pentru descărcarea arheologică prevăzută prin Avizul Ministerului Culturii”, precizează comunicatul de presă al Primăriei Municipiului București.

Reabilitarea sistemului rutier și a linie de tramvai Bdul Liviu Rebreanu, ar fi trebuit finalizate la sfârșitul anului 2014, apoi termenul a tot fost prelungit.

Au fost diminuate alocările bugetare pentru acest obiectiv de investiții deoarece „finalizarea obiectivului este condiționată de găsirea unui amplasament pentru construcția Park&Ride. Totodată, desființarea unui imobil, ce se află pe amplasamentul lucrării, este condiționată de emiterea Autorizației de desființare de către Primăria Sector 3. Aceste probleme determină o întârziere a lucrărilor față de graficele de execuție și implicit a plăților, ceea ce impune micșorarea prevederilor bugetare”, precizează comunicatul de presă al Municipalității..

Investiții nerealizate mai sunt și la alte administrații și regii din subordinea Primăriei Capitalei și a Consiliului General. Astfel, „în ceea ce privește suma de 68 milioane lei care se propune a fi diminuată de la RADET, acești bani erau prevăzuți pentru modernizarea unor centrale termice, acțiune care se va realiza în anul 2018”, spune Primăria Capitalei.

Și la Administrația Străzilor a fost adoptată „diminuarea creditelor bugetare cu suma de 37 milioane de lei, creditele de angajament rămânând nemodificate. Menționăm că această sumă era prevăzută pentru achiziționarea unor utilaje însă, având în vedere că la data prezentă, procedura de achiziție nu este finalizată, plata și livrarea nu se pot face până la sfârșitul anului, banii fiind repartizați către alte proiecte prioritare” precizează comunicatul de presa al Municipalității..
Trebuie menționat, însă, faptul că noua rectificare  prevede suplimentarea bugetului alocat pentru învățământ cu 23,9 milioane de lei, ajungând la aproape 140,7 milioane de lei, pentru programul „Reabilitarea infrastructurii educaționale în București”, cofinanțat de către Municipalitate și BEI.

Au crescut și alocările bugetare pentru învățământul secundar inferior cu circa 30 de milioane de lei, totalul alocărilor ajungând la 44,5 milioane de lei.

Și pentru investiții noi în educație au fost alocate aproape 30 de milioane de lei. Este vorba, printre altele, de complexe multifuncționale pentru activități didactice și sport pentru Școala Gimnazială nr. 47 (4,6 milioane de lei), Școala Gimnazială nr. 92 (4,6 milioane de lei), Școala Gimnazială nr. 99 (4,6 milioane de lei), Școala Gimnazială nr. 67 (2,8 milioane de lei), Școala Gimnazială nr. 86 (2,8 milioane de lei), Școala Gimnazială nr. 112 (2,8 milioane de lei), Școala Gimnazială nr. 75 (aproape 3,3 milioane de lei) și Școala Gimnazială nr. 200 (4,26 de milioane de lei). De asemenea, au fost alocați 1,7 milioane de lei pentru repararea rampelor de acces pentru persoanele cu handicap.
Sursa foto: www.evz.ro

Desigur, pe lângă investițiile în unitățile de învățământ, prin noua rectificare bugetară se mai acordă încă un milion de lei pentru Patriarhia Română.

Mai sunt alocări și pentru realizarea unor monumente de for public. Astfel, au fost alocate 200.000 de lei pentru realizarea statuii domnitorului Ștefan cel Mare, a 2,5 milioane de lei pentru realizarea unui monument comun al reformatorilor religioși, Martin Luther și Jean Calvin. Alte 2,2 milioane de lei au fost alocate pentru statuia generalului francez, șef al Misiunii Militare Franceze în România, în perioada Războiului de Reîntregire, Henri Mathias Berthelot.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.