Bani pentru familiile monoparentale!

Sursa foto: www.rostonline.ro

La inițiativa primarului general Gabriela Firea, consilierii municipali au adoptat o hotărâre ce prevede acordarea unui ajutor lunar de până la 1200 de lei pentru familiile monoparentale. Cuantumul acestui ajutor este stabilit în funcție de numărul de copii și de venitul pe membru de familie.

Sursa foto: www.viata-libera.ro

Astfel, conform edilului Capitalei, ajutorul se acordă pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează până la 200 lei inclusiv. Potrivit hotărârii adoptate astăzi, se vor acorda 300 lei pentru familia cu un copil, 600 lei pentru familia cu 2 copii, 900 lei pentru familia cu 3 copii și 1200 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.

Pentru familia monoparentală al cărei venit net mediu lunar pe membru de familie se situează peste 201 lei și până la 530 lei inclusiv, se propune ajutarea unui ajutor în suma de 200 lei pentru familia cu un copil, 400 lei pentru familia cu 2 copii, 600 lei pentru familia cu 3 copii și 800 lei pentru familia cu 4 sau mai mulți copii.

Gabriela Firea a spus că, în prezent, aceste familii beneficiază doar de un ajutor de 100 de lei din partea statului. Primarul Capitalei spune că, potrivit datelor oficiale, ar exista în București, 1000 de familii înscrise pentru acest tip de ajutor.

„Conform datelor statistice furnizate de către Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului de sector, în anul 2017, trimestrul II, figurau ca și beneficiari ai alocației pentru susținerea familiei în București, un număr de 406 familii. În prezent familiile monoparentale care au venituri pe membru de familie de până la 530 lei beneficiază de acordarea unei alocații pentru susținerea familiei monoparentale în cuantum de maxim 240 lei, această sumă fiind acordată familiilor cu 4 sau mai mulți copii. Dată fiind această situație, familiile monoparentale au nevoie de protecție socială adecvată în vederea ameliorării continue a calității vieții lor, în cadrul familiei, prin implementarea de măsuri de reducere a sărăciei și izolării sociale”, se arată în expunerea de motive a hotărârii.

Ce stimulente și ajutoare mai acordă Primăria Capitalei – 450 milioane de lei.

La finalul lunii august, Consiliul General la propunerea primarului Gabriela Firea a aprobat acordarea unui stimulent de 500 lei pe lună pentru adulții cu handicap care au domiciliul stabil/reședința pe raza municipiului București.

În București sunt circa 57.000 de adulți cu handicap care vor putea beneficia de acest ajutor. Impactul financiar pentru un an este de maxim 340 milioane lei.

În luna iulie, Consiliul General la propunerea primarului Gabriela Firea a decis acordarea unui stimulent financiar, de 1.000 lei/luna pentru copiii cu handicap. Conform datelor statistice furnizate de către Autoritatea Națională pentru Persoane cu Dizabilități, în trimestrul I al anului 2017 erau înregistrați un număr total de copii cu handicap de 4.666. Impactul bugetar anual este de maxim 56 milioane lei.

În luna iunie, Consiliul General a aprobat acordarea unui stimulent financiar în cuantum de 2.500 de lei pentru fiecare nou-născut. Potrivit datelor de la INS, în 2015 s-au născut 19.255 copii, ai căror părinți au rezidență pe teritoriul municipiului București. Impactul bugetar anual este de maxim 48 milioane lei.

În luna mai, Consiliul General, la propunerea primarului Gabriela Firea, a aprobat acordarea unui stimulent financiar de 1500 lei net/familie pentru tinerii care se căsătoresc. Anul trecut au avut loc în București circa 6.000 de căsătorii. Impactul bugetar anual este de circa 9 milioane lei.

În total, acestea au un impact bugetar de circa 450 milioane lei.

Acestor ajutoare se adaugă subvențiile pentru RADET și RATB – circa 1,1 miliarde lei, în condițiile în care jumătate din prețul gigacaloriei pentru abonații RADET și jumătate din biletul RATB este subvenționat de Primăria Capitalei. Un calcul simplu ne duce la concluzia că circa o pătrime din bugetul anual de 4,5 de miliarde al Bucureștiului este alocat pentru prestații sociale.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.