Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 octombrie

CINEMA

* Festivalul Filmului Rus are azi în program două producţii regizate de Karen Şahnazarov proiectate la Cinemateca Eforie, astfel:

– de la ora 18:00, comedia „Noi, jazzmenii”, ce prezintă povestea lui Kostea Ivanov, unu dintre cei care au promovat acest gen de muzică, considerat de către autorităţile sovietice drept decadent, exmatriculat din Conservatorul de la Odessa în anii ‘20, pentru insistenţa de a impune jazzul, care alcătuieşte prima formaţie din URSS, recunoaşterea venind abia în 1983, când, în faţa unei săli pline, va da concertul visat o viaţă întreagă;

– de la ora 20:00, drama „Călăreţul numit Moarte”, adaptare după romanul autobiografic al lui Boris Savinkov despre istoria revoluţiei ruse şi a consecinţelor sale, având în distribuţie pe Andrei Panin, Iulia Ianovskaia, Xenia Rappoport, Artiom Semakin.

 

* În cadrul Zilelor Filmului Irlandez 9  la Cinema Elvira Popescu rulează, de la ora 20:30, scurtmetrajul „Personal Development” şi comedia „Halal for Beginners / Halal pentru începători”, de Conor McDermottroe, având ca personaj principal pe Raghdan Aziz, un tânăr britanic – indian de religie musulmană care trăieşte fericit în noua sa casă de pe coasta de vest a Irlandei, până când autoritarul său tată, Amir, îi bate la uşă, cu un cadou de ziua sa de naştere reprezentând o fabrică de carne halal, adică în care sunt jertfite ritualic doar animalele admise de Islam.

* Cinema Europa găzduieşte de astăzi cea de-a XVI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc al Universităţii Hyperion. Timp de 5 zile, cinefilii vor putea viziona peste 100 de scurtmetraje româneşti şi din alte 24 de ţări, precum şi 5 lung-metraje:  „6,9 pe Scara Richter” (regia Nicolae Caranfil), „I figli della notte” (regia Andrea de Sica), „Vara s-a sfârşit” (regia Radu Potcoavă), „Breaking News” (regia Iulia Rugină), „Un pas în urma serafimilor” (regia Daniel Sandu). Se adaugă masterclass-uri şi workshop-uri susţinute de Cristi Puiu (regizor), Adrian Titieni (actor) şi Nicoleta Ciobanu (acting coach). Din programul de astăzi:

– de la ora 16:15, sunt proiectate scurtmetrajele cuprinse în al doilea calup din secţiunea competiţională;

–  de la ora 18:45, are loc ceremonia de deschidere a HyperFest 2017;

– de la ora 20:15, rulează comedia muzicală „6,9 pe Scara Richter”, realizată de Nicolae Caranfil, cu Maria Obretin, Teodor Corban şi Laurenţiu Bănescu.

* La Muzeul Naţional al Literaturii Române, de la ora 17:00 are loc prima întâlnire din seria „Literatura detenţiei şi a împotrivirii”, consacrată lotului Noica-Pillat, în cadrul căreia este proiectat filmul documentar „Procesul ceasului de apoi”, realizat de Alexandru Munteanu, proiecţia fiind urmată de o discuţie la care participă: acad. Eugen Simion, scriitoarea Ioana Diaconescu, profesorul Silviu Angelescu şi dramaturgul Mihai Ispirescu, moderată de producătoarea Lucia Hossu-Longin.

MUZICĂ

* În Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei, de la ora 18.00, are loc etapa finală a celei de a zecea ediţii a Festivalului – Concurs Naţional de Muzică bisericească „Lăudaţi pe Domnul!”, ce-l are ca invitat special pe Tudor Gheorghe.

* Dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi aniversează împlinirea a 80 de ani, printr-un concert extraordinar la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio, ce are loc la Sala Radio, de la ora 19:00. În program: uvertura operei Euryanthe, de C. M. von Weber; Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian şi orchestră, de F. Liszt – solist Cadmiel Boţac şi Simfonia nr. 9 în mi minor, „ Din lumea nouă”, de A. Dvořák.

* Astăzi se deschide cea de-a XII-a ediţie a Festivalului SoNoRo, ce continuă în Bucureşti până pe 5 noiembrie şi recomandă un joc de-a HIDE& SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniată de poezie, video art, fashion design şi un quest labirintic prin care evenimentul îşi propune să-şi poarte publicul din oraşele în care se vor desfăşura concertele, care sunt, pe lângă Capitală: Timişoara, Cluj-Napoca şi Braşov. Concertul inaugural se intitulează „The Eternal Child”, are loc de la ora 19:00 în Sala Unirii a Palatului Cotroceni şi cuprinde: Trio „Kegelstatt” pentru vioară, violă şi pian, în Mi-bemol major de Wolfgang Amadeus Mozart; Cinci piese pentru două viori şi pian de Dmitri Şostakovici; „Ferdinand the Bull / Tăuraşul Ferdinand”, pentru recitator şi vioară solo de Alan Ridout şi Octet în Mi-bemol major, op.20, de Felix Mendelssohn Bartholdy.

* Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu” susţine al doilea concert al săptămânii, astă seară, de la ora 19:00, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorului Horia Andreescu. În program: Uvertura 1812 şi Concertul pentru vioară şi orchestră de Piotr Ilici Ceaikovski – solist Svetlin Rusev, Preludiu şi fugă de Constantin Silvestri şi „Till Eulenspiegel” de Richard Strauss.

* Trupele Eyedrops şi Gramofone susţin un concert de la ora 19:30, în Quantic Club.

* Tot de la ora 19:30, Diana Tudor vă dă întâlnire în ceainăria Joie de Vivre cu muzica lui Edith Piaf, într-un periplu de neuitat pe malurile Senei.

*  Un nou concert din seria JAZZ US!, ajunsă la numărul 55, este susţinut de Johnny Bica & The Real Vibrations, de la ora 20:00 în BEAT bar umanist.

* Primul concert aniversar IRIS 40, ce are loc de la ora 22:00 în Berăria H, vă promite surprize la tot pasul: de la lansarea unei piese noi, la invitaţi celebri ai rock-ului românesc şi la setlist-ul completat cu reorchestrări şi interpretări ale unor piese precum „Corabia cu pânze”, „Lumina zilei”, „Iris”, „Valuri” şi „Tot zbor”. Invitat special: Dan Bittman.

* byron dă un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 22:30.

* Iuliana Dobre şi Various Orchestra Xteens (VOX) cântă de la ora 22:30 în The Temple – Social Pub.

SPECTACOLE

* La Opera Naţională, de la ora 18:30 începe o reprezentaţie în limba italiană cu „Aida” de Giuseppe Verdi în regia lui Plamen Kartalov, având în distribuţie pe: Bianca Mărgean (debut în rolul titular), Dario di Vietri (Italia), Asineta Răducan (de la Opera din Braşov), Ştefan Ignat, Horia Sandu, Filip Panait, Valentin Racoveanu şi Andreea Novac.

* La Muzeul Naţional al Literaturii Române, de la ora 20:30, Dan Tudor joacă în one-man show-ul „Inocentul” de Radu Băieşu, după un text al lui Ion Băieşu.

EXPOZIŢIE

La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, de la  ora 18:30 este vernisată expoziţia de fotografie „Mica lume mare”.

CARTE

* Muzeul Naţional al Literaturii Române găzduieşte, de la ora 18:00 lansarea cărţii „Altarul din Carcera Oarbă”, de Catia Maxim.

* Lansarea romanului, „Oamenii fumurilor”, de Eugen Bartic-Bogdan, are loc de la ora 20:00, în ceainăria Cărtureşti Verona. Evenimentul îi are ca invitaţi pe: Florin Caragiu, Mircea Dan Duţă, Julia Kalman, Liviu G. Stan şi Iulia Militaru, fiind completat de o dezbatere pe tema „Cum mai este posibil romanul istoric la «sfârşitul istoriei»”.

CONFERINŢĂ

Ioan Holender susţine o conferinţă despre operă şi scenografie, de la ora 17:00, la Muzeul Colecţiilor de Artă, în cadrul expoziţiei „În lumea personajelor lui Löwendal” dedicată aniversării a 120 de ani de la naşterea artistului George Löwendal (1897-1964).

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.