Avem prea putini bugetari

Surpriza mare de la oficiul european de statistica Eurostat: contrar ideii care este foarte raspandita la noi, Romania nu are prea multi salariati bugetari, dimpotriva, conform celui mai recent raport Eurostat, tara noastra are cel mai mic procent de bugetari in totalul salariatilor dintre toate cele 28 de state comunitare.

Ce spun cifrele Eurostat

Eurostat afirma ca procentul de salariati din domeniul “Administratie publica, aparare, educatie, sanatate umana si activitati sociale” – adica salariatii bugetari cum este denumirea comuna – este in Romania de sub 14%.

Prin comparatie media europeana este de circa 24%, iar tari precum Suedia, Danemarca, Belgia au un procent de peste 30% salariati bugetari in totalul salariatilor.

Germania are o proportie de 25% salariati bugerari in totalul salariatilor, Franta are 28%.

La noi este pur si simplu o problema de perceptie, o problema de declaratii populiste, dar si o problema de intelegere a functionarii eficiente a unui stat.

In sceneta “Conu Leonida fata cu reactiunea” este un schimb de replici remarcabil intre Conu’ Leonida si sotia lui, Eftimita.

Dupa ce primul spune ca in republica nimeni nu va mai plati impozite EFIMIŢA intreaba: “Dacă n-o mai plăti niminea bir, soro, de unde or să aibă cetăţenii leafă?”. La care Conu’ LEONIDA raspunde “Treaba statului, domnule, el ce grije are? pentru ce-l avem pe el?”

La fel este si cu salariatii bugetari: ne asteptam ca statul sa asigure sanatate, invatamant, aparare, si administratie publica eficiente, dar sa nu angajeze oameni, pentru ca ei “consuma” banii produsi de cei care muncesc, in special cei de la privat.

Suedia, Danemarca si Belgia sunt monumente de ineficienta?

Daca gandim asa cum ne-am obisnuit sa gandim in ulltimii ani, ca bugetarii sunt o povara pentru tara, aceasta ar trebui sa fie concluzia cand citim cifrele Eurostat.

De fapt si la stat si la privat eficienta se naste din specializarea foarte precisa: fiecare salariat are un domeniu foarte ingust de competente si de atributii, dar in acel domeniu el este “as” si are toata libertatea de actiune si de decizie.

Cand aratam la televizor scene cu profesori care isi ies din minti, nu spunem si faptul ca clasele ar trebuie sa fie de 25 de elevi, intr-un singur schimb, dar de fapt profesorul trebuie sa lupte cu peste 35 de elevi in clasa, in doua sau trei schimburi.

Cand suntem exasperati ca functionarul de la administratia publica se incurca in tot felul de legi si hotarari si ne tot plimba cu hartiile, nu ne gandim ca pur si simplu nu poate acoperi eficient cate treburi se presupune ca ar trebui sa faca.

De unde sa platim mai multi bugetari

Din plusul de eficienta. Daca un patron de IMM sta la ghiseul de la primarie zece minute si rezolva problema impozitelor pe tot anul pentru ca vorbeste cu functionarul care se ocupa exclusiv de IMM-uri si cunoaste toata legislatia pentru IMM-uri, atunci va castiga timp, va reveni mult mai odihnit la firma si va produce mai mult

Daca, din motive de economie,  ai un singur functionar care se ocupa de impozite si pentru companiile mari, si pentru cele mici, si pentru persoanele fizice autorizate, si pentru impozitele din chirii, acel functionar va lucra mult mai lent si va face mult mai multe greseli, pur simplu pentru ca nu poate sa se imparta in atatea directii.

Acea lentoare si acele greseli, in final, vor costa economia mult mai mult decat daca bugetul ar plati trei functionari, fiecare specializat strict.

Mai grava este situatia in sanatate si in educatie.

Personalul insuficient in sanatate, sau in educatie are consecinte chiar mai grave decat in restul economiei.

Tragedia de a Maternitatea Giulesti, din 2010, a fost provocata de faptul ca la un salon de copii nascuti prematur, pentru un minim de ingrijire, ar fi trebuit sa fie in permanenta 2 asistente. Cand una pleaca, alta ramane in salon.

Din motive de economii la buget, la acel salon cu 11 copii nu a existat decat o singura asistenta, care a fost chemata sa ajute la o interventie chirurgicala, asa ca a lasat salonul nesupravegheat.

Ca sa nu explodeze bomba economiilor gandite nu doar prosteste, ci de-a dreptul criminal, la vremea respectiva a fost gasita vinovata doar asistenta, spre marea linistire a opiniei publice si, mai ales, a guvernului care blocase posturile.

Nu ar fi fost mult mai ieftin pentru societatea romaneasca daca statul roman ar fi angajat doua asistente la Giulesti in loc sa angajeze una singura?

Este doar un exemplu – extrem, e adevarat – ca procentul redus de salariati bugetari nu inseamna in niciun caz un stat mai eficient, dimpotriva.

Revenind la cifrele publicate de Eurostat, cu riscul de a-i supara pe multi analisti, trebuie spus ca nu este intamplator ca tari al caror model economic si social il invidiem au un procent dublu de salariati la stat fata de Romania.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.