Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 25 octombrie

CINEMA

* La Cinemateca Union, de la ora 19:00 începe al doilea eveniment cu intrare liberă, „CineBucureşti – 100 de ani de modernitate”, în cadrul căruia este proiectat filmul „O zi la Bucureşti, comedie muzicală regizată în 1987 de Ion Popescu Gopo, cu: Cesonia Postelnicu, Ovidiu Bădilă, Anca Sigartău, Adrian Daminescu, Anda Călugăreanu, Iurie Darie. Proiecţia este urmată de o dezbatere la care participă: dr. arh. Mihaela Pelteacu, arh. drd. Daniela Maria Puia, conf. dr. Vlad Leu (director de imagine) şi drd. Mihai Fulger (critic de film şi director al Arhivei Naţionale de Filme).

* Tot de la ora 19:00, la Cinemateca Eforie sunt comemoraţi 5 ani de la moartea regizorului Şerban Creangă (8 octombrie), prin proiecţia dramei „Aşteptarea”, realizată în 1971, cu: Ştefan Ciobotăraşu, Vladimir Găitan, Nina Zăinescu, Coca Andronescu, Ernest Maftei. Prin mici întâmplări şi detalii sugestive filmul urmăreşte existenţa unui mecanic de locomotivă după momentul pensionării.

* La Cinema Elvira Popescu, în ultima zi a Festivalului Filmului Kazah, rulează dramele:

– de la ora 18:30, „Străinul (Zhat)” cu care cineastul Yermek Tursunov (Kelin, Batrânul) completează trilogia sa despre identitatea kazahă, în care un copil orfan se duce pe munte şi trăieşte într-o haită de lupi în zilele de dinaintea celui de-al Doilea Război Mondial;

– de la ora 20:30, „Nucul”, de Yerlan Nurmukhambetov, un film plin de căldură sufletească, compasiune şi umor ce surprinde aspecte din viaţa cuplului de tineri îndrăgostiţi Aisulu şi Gabit, dar şi a oamenilor din jurul lor care trăiesc într-un sat izolat.

MUZICĂ

* Concertul Orchestrei de Cameră Radio susţinut deseară, de la ora 19:00, la Sala Radio sub bagheta dirijorului Andrei Gocan, are ca solist pe pianistul Horia Mihail. În program: „Mormântul lui Couperin” de M. Ravel; Concertul nr. 2 în Si bemol major pentru pian şi orchestră, op. 19 de L. van Beethoven; Serenada pentru orchestră de coarde de E. Elgar şi Suita cehă în Re major, op. 39 de A. Dvořák.

* Cu ocazia aniversării Majestăţii Sale Regele Mihai I, în prezenţa membrilor Familiei Regale, Fundaţia Principesa Margareta a României organizează, de la ora 19:00, la Ateneul Român, „Concertul Regal”, care îi aduce împreună pe artiştii: Remus Azoiţei, Alexandra Dariescu şi Teodor Ilincăi, acompaniaţi de Orchestra Fundaţiei Principesa Margareta a României, sub îndrumarea dirijorului Tiberiu Soare. Fondurile strânse în urma acestui concert caritabil vor sprijini programul „Tinere Talente” prin care Fundaţia oferă burse de studiu celor mai talentaţi tineri artişti români, aflaţi în situaţii materiale dificile.

* Tot de la ora 19:00, în cadrul Stagiunii Muzicale „Iosif Sava” a Fundaţiei ACCUMM, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti începe un recital vocal-instrumental cu:  soprana Mayumi Sakamoto, pianistul Peter Grossmann şi violista Cornelia Petroiu. În program lucrări compuse de: Schumann, Schubert, Brahms, R. Strauss, Debussy, Stan Golestan,Ghiidi Toyoda, K. Yamada.

* Tides From Nebula susţine un concert în Control Club, în deschidere, de la ora 20:00 cântând trupa Am Fost La Munte Şi Mi-a Plăcut.

* Sesiunile intitulate Jazz Do It!, organizate de The Temple Social Pub, încep cu cea de deseară, susţinută de la ora 20:30 de: Ruxandra Zamfir (voce), Mihai Iordache (saxofon) şi Dan Mitrofan (chitară).

* Tourette Roulette îşi lansează albumul „T!TS” în cadrul unui concert pe care-l dă, de la ora 21:00 în Expirat Club – Halele Carol.

* The Motans susţine un concert în Hard Rock Cafe, având ca invitaţi speciali pe cei din trupa The Pyjamas, care cântă în deschidere, de la ora 21:30.

* Italienii de la MerQury Legacy vor aduce pe scena din Berăria H cântece celebre ale trupei Queen. Fiindcă e Ziua Armatei României, în deschidere, de la ora 22:30 Muzica Reprezentativă a MApN susţine un concert deosebit de Fanfară.

EXPOZIŢII

* În spaţiile medievale ale Muzeului Naţional Cotroceni este vernisată, de la ora 18:00, expoziţia „Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916 – 1918)” ce poate fi vizionată până pe 10 decembrie şi vine în completarea seriei de acţiuni pe care această instituţie de cultură le organizează cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la victoriile militare ale Armatei Române la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz (iulie-septembrie 1917). Bucureşti FM este partener media al evenimentului.

* La Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeul Naţional al Ţăranului Român, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Profesorul nostru, arhitectul Gheorghe Simotta, aromân din Vlaho-Clisura”. Organizată în colaborare cu Uniunea Arhitecţilor din România expoziţia poate fi vizitată până în data de 19 noiembrie, de marţi până duminică, între orele 10:00 şi 18:00

* În cadrul expoziţiei „Noua interpretare a basmelor ruseşti”, de la ora 17:30, la Centrul rus de ştiinţă şi cultură are loc atelierul pentru copii „Decorăm podoaba capilară rusească kokoşnik”.

* Uniunea Artiştilor Plastici din România organizează vernisajul unei expoziţii de grafică şi pictură, cu vânzare, la care vor fi prezenţi cu lucrări 20 de artişti, de la ora 18:00, la Galeria de Artă „Thotart” din bulevardul Ion Mihalache nr. 160 B, unde poate fi vizitată până pe 25 noiembrie.

* Vernisajul expoziţiei de pictură şi grafică „Apres nous, le déluge?” a artistei plastice Mirela Ungureanu are loc de la ora 19:00, la Galeriile Carol, din bulevardul Carol I nr. 59 unde este deschisă până pe 2 decembrie.

* De la ora 20:00, la WASP „Working Art Space and Production”, din strada Ion Minulescu nr. 67-93, începe o nouă serie de instalaţii, ateliere şi conferinţe ca parte a proiectului „Visualizing the Sound 2017”, astă-seară având loc prezentarea instalaţiei „Artificial lungs” de Andreea Vlăduţ şi conferinţa lui Călin Man „about kinema ikon”.

CARTE

* De azi până pe 12 noiembrie, la  Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, pot fi admirate cele 220 de volume participante la competiţia „Cele mai frumoase cărţi din România”, ediţia 2017. Zece dintre acestea sunt premiate în cadrul unei ceremonii ce are loc deseară, de la ora 18:00. În această ediţie juriul acordă trei noi premii: Premiul pentru CARTE DE ARTĂ, Premiul pentru CARTE DE FOTOGRAFIE şi Premiul pentru DESIGN DE COLECŢIE.

* Tot de la ora 18:00, în Ceainăria Librăriei Cărtureşti Verona are loc lansarea romanului „Cântec lin” de Leïla Slimani, scriitoare franceză distinsă în 2016 cu premiu Goncourt. Alături de autoare se vor afla: Simona Sora, Adina Diniţoiu, Alexandru Matei, Nadine Vlădescu şi Magdalena Mărculescu, director editorial al editurii Pandora M, ca moderator.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu de la ora 19:00 este lansat romanul istoric „Favorita” de Yasushi Inoue, recent apărut în colecţia Raftul Denisei, prilej cu care are loc şi o prezentare a costumelor japoneze tradiţionale, cu accent pe legătura modelelor şi culorilor cu natura şi anotimpurile, urmată de o demonstraţie de îmbrăcare de yukata, realizate cu ajutorul studenţilor din Clubul de Kitsuke.

* Muzeul Naţional al Literaturii Române vă invită, de la ora 19.30, în sala „Perpessicius” la lansarea plachetei de versuri „Ovidius – Reîntoarcerea la Roma” de Constanţiu Mara. Pe lângă autor mai participă profesorul Silviu Angelescu şi actorul Gh. Dănilă.

CONFERINŢE, DEZBATERI

* Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) organizează dezbaterea „50 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice. România şi Germania azi”, de la ora 17:00, la Grand Hotel du Boulevard, din bulevardul Regina Elisabeta nr.21.

* Muzeul Municipiului Bucureşti şi Asociaţia Redescoperă Istoria vă invită de la ora 18:30, la conferinţa „România în vâltoarea războiului”, desfăşurată la Muzeul Dr. Nicolae Minovici.

* Salonul de proiecte din Palatul Universul găzduieşte, de la ora 19:30 ARC Talks: Helga Christoffersen & Veronica Valentini în care cele două rezidente ale programului de rezidenţe destinat curatorilor ARC Bucharest îşi prezintă cele mai recente proiecte.

Lasă un răspuns