Da, si eu pot – turul Romaniei pe bicicleta – un proiect sustinut de Bucuresti FM

”Da, si eu pot” este un proiect initiat de doi oameni obisnuiti, Gabriela-Elena si Cristian Airinei, din convingerea ca viata oamenilor din Romania se poate schimba, atata vreme cat lupti pentru cauza in care crezi.

Gabriela-Elena Airinei a fost diagnosticata cu diabet tip 1 in anul 2002, an din care a inceput lupta ei cu monitorizarea glicemiei: 4 intepaturi zilnic pentru monitorizarea glicemiei si alte 4 pentru administrarea insulinei, mai bine de 2.920 de întepaturi intr-un an. După 15 ani de diabet si peste 43.800 de intepaturi, Gabriela s-a intrebat cum suporta un copil toata aceasta suferinta, mai ales ca, in cazul micutilor, pot fi si 10 intepaturi intr-o zi doar pentru masurarea glicemiei si alte 5 pentru administrarea de insulina.

”Cum poate fi viata unui copil care trebuie sa se intepe de peste 10 ori pe zi? Cum poate fi viata unui parinte ingrijorat tot timpul de valoarea glicemiei copilului sau, care se intreaba permanent: «Oare a mancat, oare si-a calculat corect doza de insulina?». Este o grija permanenta si o mare provocare pentru un copil sa se intepe la scoala ca sa-si masoare glicemia. Exista acum solutii prin care acesti copii pot avea o viata mai frumoasa si prin care parintii sa isi faca mai putine griji. Exista aparate de monitorizare a glicemiei care necesita o singura intepatura pe zi pentru calibrare si care le pot transmite parintilor si medicului, informatii privind valoarea glicemiei copilului prin telefon. Prin programul ”Da, si eu pot” dorim sa sprijinim cat mai multi copii prin achizitionarea acestor aparate si a consumabilelor necesare. Din pacate, aceste aparate sunt scumpe si multi dintre parinti nu si le pot permite, iar Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu deconteaza aceste sisteme”, a spus Gabriela-Elena Airinei.

In cadrul proiectului, cei doi au parcurs intre 25 iunie 2017 si 25 iulie 2017, 2.600 kilometrii pe biciclete, facand turul Romaniei. Au pedalat 26 zile, insumand 135 ore petrecute in sa, pedaland. Au vizitat 21 judete, au avut intalniri cu comunitatea locala a persoanelor cu diabet, au intalnit autoritatile si presa locala.

Zilnic au avut interventii telefonice in direct la Bucuresti FM, au oferit interviuri in orasele mari – Giurgiu, Drobeta Turnu Severin, Timisoara, Arad, Suceava, Botosani, Iasi, Galati, Constanta, Calarasi si Bucuresti.

Tricourile albastre au fost vazute timp de o luna, pedaland prin soare, vant si ploi, perioada in care s-au strans fonduri pentru a ajuta copiii cu diabet tip 1 din Romania.

Gabriela-Elena si Cristian Airinei au vorbit cu autoritatile locale despre probleme celor cu diabet, au ascultat parintii cu copii cu diabet.

In total campania de donatii si sponsorizari a strans aproximativ 10.000 euro, bani care vor asigura sisteme de monitorizare si consumabile pentru acestea, pentru 10 copii cu diabet timp de 6 luni.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.