Începe Festivalul Naţional de Teatru!

Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a 27-a, se deschide oficial vineri cu spectacolul eveniment „Hamlet | Collage” după William Shakespeare, în regia lui Robert Lepage, producţie a Teatrului Naţiunilor din Moscova, care va fi prezentat la Sala Mare a Teatrului Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti.

Festivalul, care se va desfăşura în perioada 20 – 30 octombrie, va oferi publicului un număr record de reprezentanţii – 91 – în 16 spaţii din Capitală. Vor fi prezentate 53 de producţii, realizate în 40 de teatre din Bucureşti şi din ţară, creaţii ale unor importanţi regizori români şi străini.

Selecţia spectacolelor îi aparţine criticului de teatru Marina Constantinescu, directorul artistic al festivalului.

În cadrul FNT vor fi prezente alte două spectacole din străinătate – „Romeo şi Julieta” de Serghei Prokofiev, după W. Shakespeare, coregrafia – Angelin Preljocaj, producţie a Companiei Ballet Preljocaj din Franţa (prezentat pe 29 octombrie) şi „Să trăieşti orice ar fi (Barbara)” / „Vaille Que Vivre (Barbara)” o colaborare artistică Vincent Huguet & Chris Gandois, producţie Les Visiteurs du soir în coproducţie cu L’Onde Theatre Centre d’art de Velizy-Villacoublay, spectacol prezentat pe 30 octombrie, în închiderea festivalului.

Tot în prima zi de FNT vor putea fi văzute spectacolele „Don Juan” (regia Andrei şi Andreea Grosu), la Sala Studio a Teatrului de Comedie, de la ora 18.00, „Deşteptarea primăverii” în regia lui Vlad Cristache, la Teatrul Mic, de la ora 18.00, „O intervenţie” (regia Radu Iacoban), la Teatrul ACT, de la ora 20.00, „Artist Talk” de Gianina Cărbunariu, la Sala Mare de la ARCUB, de la ora 22.00, şi „Înaintea Erei Noastre” (regia Daniel Chirilă), la Teatrul LUNI de la Green Hours, de la ora 22.00.

Spectacolele şi evenimentele conexe din cadrul festivalului vor avea loc la Teatrul Naţional „I. L. Caragiale”, Teatrul Odeon, Teatrul „Lucia Sturdza Bulandra”, Teatrul ‘Nottara’, Teatrul Mic, ARCUB, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, Teatrul ACT, Teatrul Excelsior, Teatrul de Artă Bucureşti, Green Hours, Replika, Linotip, Spice Club & Pub, Creart.

În fiecare an, FNT omagiază o personalitate marcantă a teatrului românesc, ediţia din acest an fiindu-i dedicată actorului Victor Rebengiuc.

Un eveniment special va fi spectacolul aniversar Nicu Alifantis, produs de Festivalul Naţional de Teatru, „A treisprezecea noapte”, prezentat la Teatrul Bulandra, pe 27 octombrie, dar şi un dialog inedit între criticul de teatru, profesorul şi teoreticianul George Banu şi actorul şi regizorul Ion Caramitru, directorul TNB şi preşedintele UNITER, pe scena Ateneului Român, pe 28 octombrie.

FNT are şi un amplu program de evenimente conexe – expoziţii, lansări de carte, întâlniri cu artişti invitaţi din străinătate.

La ediţia din acest an, FNT se implică şi într-un demers umanitar important: pe lângă licitaţia anuală de la Artmark, prin care se strâng bani pentru artiştii aflaţi în suferinţă, sprijină şi campania de fundraising pentru construirea primei Clinici integrate de Oncologie şi Radioterapie la Spitalul de Copii ‘Marie Curie’ din Bucureşti.

Festivalul Naţional de Teatru este produs de UNITER, ARCUB şi Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti şi este finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului București.

Vezi AICI programul complet al Festivalului National de Teatru

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.