UPDATE: Zi importantă pentru Catalonia!

evz.ro

Update 14:20 Guvernul spaniol a anunţat că va declanșa sâmbătă articolul 155 din Consituţia spaniolă ce prevede suspendarea autonomiei politice a regiunii catalane.

Udate 11:45 Spania ridică autonomia regiunii Catalonia.

Carles Puigdemont nu şi-a modificat poziţia faţă de luni. Acesta îi solicită guvernului central, într-o scrisoare trimisă astăzi, să nu activeze articolul constituțional care ar suspenda autonomia Cataloniei. Scrisoarea liderului catalan conține avertismentul că, în cazul activării articolului 155 al Constituției spaniole, regiunea Catalonia își va activa integral declarația de independență.

——–

Liderului catalan Carles Puigdemont i s-a fixat un termen limită a pentru renunţa la demersurile privind independenţa Cataloniei. În cazul în care nu va proceda astfel până la 10:00 ora locală (08:00) GMT, guvernul de la Madrid a avertizat că ar putea declanşa procedura de suspendare a autonomiei regionale.

După referendumul care a avut loc pe 1 octombrie asupra independenţei Cataloniei, Carles Puigdemont a semnat o declaraţie de independenţă însă a suspendat-o, cerând iniţierea unui dialog.

Articolul 155 din Constituţia Spaniei adoptată în 1978, care a cimentat conducerea democratică după moartea dictatorului Franco, permite Madridului să impună conducerea directă într-o criză, însă el nu a fost niciodată invocat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.