SUA se retrag din UNESCO

Statele Unite ale Americii au anunțat că se retrag din UNESCO.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Heather Nauert, a declarat că decizia a fost luată ca urmare a nemulțumirilor legate de modul în care sunt cheltuite resursele organizației și a rezoluțiilor adoptate, considerate drept părtinitoare de Israel și de alte state.

Retragerea SUA, care asigură o cincime din finanțarea UNESCO, reprezintă o lovitură puternică pentru această organizație internațională.

Agenția pentru Cultură, Știință și Educație din cadrul ONU și-a început activitatea în anul 1946 și a devenit cunoscută pe plan mondial în special pentru alcătuirea listei de situri incluse în patrimoniul mondial.

Potrivit regulamentelor, retragerea americană va intra în vigoare pe 31 decembrie 2018.

Până în acel moment, Statele Unite ale Americii vor rămâne membru cu drepturi depline.

Ulterior, vor avea doar statutul de „observator” în cadrul acestei organizații.

Situația era tensionată de mai mulți ani.

În 2011, acceptarea Palestinei în cadrul UNESCO a accentuat criza și a dus la suspendarea contribuțiilor financiare ale Israelului și Statelor Unite – care furnizau peste 20% din bugetul agenției.

În vara acestui an, cele două state au anunțat că își vor revizui legăturile cu UNESCO, considerând „un afront adus Istoriei” decizia organizației de a declara centrul vechi din Hebron, oraș din Cisiordania ocupată, drept „zonă protejată” a patrimoniului mondial.

Anunțul american intervine în momentul în care alegerea succesorului actualului președinte al UNESCO a intrat într-o fază decisivă, cristalizând alte tensiuni diplomatice.

Sursa: Agerpres

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.