12 octombrie peste timp

Data de 12 octombrie nu este o zi oarecare… știți ce evenimente s-au petrecut în această zi de-a lungul timpului?

Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2012 a fost atribuit, Uniunii Europene, „UE şi strămoşii săi au contribuit de peste şase decenii la promovarea păcii, reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa”, a declarat la Oslo preşedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jaglan.

Pentru Pace primește și ONU Premiul Nobel, în anul 2001.

În 1810 are loc primul festival Oktoberfest: Cetățenii din München au fost invitați să se bucure de celebrarea căsătoriei prințului Ludwig I al Bavarieicu prințesa Therese von Sachsen-Hildburghausen.

1931: Se inaugurează statuia lui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro, Brazilia. Are 30 de metri înălțime fără să se includă cei 8 metri ai soclului, lățimea între brațe este de 28 metri, are o greutate de 635 de tone și este situată pe vârful muntelui Corcovado la o altitudine de 700 de metri.

În anul 1938 Au început filmările la celebra producţie cinematografică „Vrăjitorul din Oz”.

1969: A murit Sonja Henie, patinatoare americană de origine norvegiană, campioană mondială la patinaj între anii 1927 şi 1936. Este considerată cea mai mare patinatoare a tuturor timpurilor.

În 1981 a murit Agatha Grigorescu Bacovia, poetă, prozatoare, memorialistă, soția lui George Bacovia.

Tot pe 12 octombrie s-au născut Luciano Pavarotti, Elisabeta de România ( al doilea copil al regelui Ferdinand al României ) și fotbalistul Paweł Golański.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.