Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 10 octombrie

CINEMA

* În programul celei de-a doua zile a GreenTech Film Festival la Cinema Elvira Popescu:

– de la ora 17:00, rulează documentarul „Alerte rouge sur la tulipe”, despre dispariţia lalelelor sălbatice din New Aquitaine, ce evocă însă mai multe subiecte – sănătate şi agricultură ecologică, pesticide, deşeuri, sol, urbanizare, justiţie şi Carta Mediului -,  proiecţia fiind urmată de o dezbatere în prezenţa regizorului Jean-Christophe Mathias;

– de la ora 19:30, se reia pentru public filmul „10(ZECE)”, prima parte dintr-o serie de documentare care prezintă portretul unei societăţi aflată în schimbare … în bine.

* La Cinemateca Eforie, în cadrul retrospectivei regizorului Jean-Pierre Melville, de la a cărui naştere se împlinesc 100 de ani pe 20 octombrie, de la ora 17:00 rulează drama poliţistă „Le Samouraï / Samuraiul”, realizată în 1967, cu: Alain Delon, Nathalie Delon, François Périer.

* Regizorul Copel Moscu este invitatul celei de-a doua Conferinţe de Istoria Artei, ce începe de la ora 18.30, la sediul Muzeului Naţional al Literaturii Române din strada N. Creţulescu nr. 8. Cineastul nu numai că va vorbi despre, ci va şi arăta „Sfârşitul Minciunii” printr-o selecţie de documentare şi de scurtmetraje.

DANS

Sala Studio a Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” găzduieşte, de la ora 20:00 spectacolul de dans flamenco ce o are ca protagonistă pe dansatoarea , acompaniată de trei muzicieni de înalt nivel: Alfredo Lagos (chitară), Antonio Moreno (percuţie) şi David Lagos (voce).

MUZICĂ

* Sezonul 2017-2018 al „Stagiunii de marţi seara” se deschide cu recitalul susţinut la sala mică a Ateneului Român de tânărul, dar deja afirmatul, pianist Andrei Gologan, care interpretează: lucrarea „Mormântul lui Couperin” de Maurice Ravel; Poloneza -fantezie op. 61 de Frédéric Chopin şi Sonata nr. 2, în sol minor, op. 22 de Robert Schumann.

* Deşi este primul concert dat de The Motans în Berăria H, de la ora 22:00, este unul sold – out.

EVENIMENT

Sursa: http://www.mnar.arts.ro/muzeul-colectiilor-de-arta

Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) organizează evenimentul „Un ceas pentru artă” la Muzeul Colecţiilor de Artă, incluzând o vizită cu ghidaj gratuit în colecţia Corneliu Baba, începând de la ora 17:00

CARTE

Librăria Mihai Eminescu, din Bd. Elisabeta nr. 16 (Piaţa Universităţii), găzduieşte, de la ora 17:30, lansarea volumului „Lacrima prigoanei”, o antologie de mărturii realizată de femei foste deţinute politic ale celor trei dictaturi din secolul trecut. Participă Niculina Moica şi Zoe Rădulescu, ambele foste deţinute politic în timpul regimului comunist, iar îndrăgita actriţă Manuela Hărăbor va recita din creaţiile literare ale femeilor din temniţele şi lagărele comuniste.

CONFERINŢE

foto: Alberto Groșescu

* În cadrul Programului Search & Research RO început în Noaptea Albă a Galeriilor (NAG), Asociaţia Ephemair organizează o discuţie publică, de la ora 16:00, la Rezidenţa Scena 9. Invitaţi: Miguel Amado – Senior Curator la Middlesbrough Institute of Modern Art din Anglia, Geir Haraldseth – Director al Rogaland Kunstsenter (Rogaland Contemporary Art Centre) din Stavanger, Norvegia, Gabi Scardi – curatoare şi critic de artă din Milano, Italia, Evelyn Simons – curator, critic de artă şi coordonatoare de proiecte la CAB – un centru privat non-profit de artă contemporană din Bruxelles, Belgia şi Stefan Vicedom curator, cercetător asociat în artă contemporană la Städel Museum din Frankfurt, Germania.

* Asociaţia Istoria Artei vă invită, începând cu ora 18:30, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, la o nouă conferinţă din cadrul proiectului „Arhiva de arhitectură: case şi prăvălii”. Mihai Alin Pavel, istoric genealogist, prezintă „Date biografice mai puţin cunoscute despre arhitecţii din a doua jumătate a sec. XIX”; istoricul de artă dr. Oana Marinache vorbeşte despre „Arhitecţi necunoscuţi din Bucureştiul anilor 1860-1900” iar dr. arh. Ruxandra Nemţeanu prezintă „Lucrări ale inginerului-arhitect E. Ciocaneli”.

Sursa: http://matricea.ro/

* La Institutul Maghiar Balassi, de la ora 19:00 începe seminarul de istorie cu participarea istoricilor Ablonczy Balázs şi Romsics Gergely de la grupul de cercetare Trianon100 din cadrul Academiei de Ştiinţe din Ungaria. Temele abordate sunt: migraţia uriaşă ca urmare a prăbuşirii monarhiei Austro-Ungare după Primul Război Mondial, ce a provocat un val de expulzări din statele vecine Ungariei şi utopia naţionalismului romantic liberal maghiar.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.