A început a cincea rundă a negocierilor pentru Brexit

Comisia Europeană a insistat asupra faptului că mingea se află în terenul Marii Britanii, în negocierile pe tema Brexitului, care au fost reluate luni, pentru a cincea rundă.

Premierul britanic, Theresa May, va declara în Parlamentul britanic, că depinde de Uniunea Europeană să demonstreze o flexibilitate mai mare, în privinta propunerilor pe care le-a făcut, în septembrie.

In calendarul ideal al negocierilor, acest summit ar fi trebuit sa marcheze o etapa cruciala, cu perspectiva ca liderii europeni sa accepte deschiderea negocierilor pentru discutiile privind relatiile comerciale cu Londra dupa Brexit. Dar cu conditia sa se inregistreze „progrese suficiente” privind conditiile de divort.

Liderii celor 27 de tari care raman in UE cer avansuri concrete pe cele trei dosare considerate prioritare – conditiile financiare ale divortului, soarta expatilor si consecintele Brexitului asupra Irlandei – inainte de a accepta o discutie despre viitoarea relatie.

Europenii sunt cu atat mai pesimisti cu cat sunt ingrijorati de consecintele pentru negocieri legate de fragilitatea premierului Theresa May, dupa discursul sustinut saptamana trecuta.

Lasă un răspuns