Ce se ascunde în spatele cafelei?

Legenda spune că păstori etiopieni au observat primii efectele cofeinei, atunci când caprele lor au început să devină mai jucăuşe şi zburdalnice imediat după ce mâncau boabe de cafea.

Cea mai puternică concentrație de cofeină se găsește în cafea, frunze de ceai, cacao, Coca Cola și energizante.

Cafeaua este a doua cea mai tranzacționată marfă din lume după petrol. Cofeina este un stimulant care acționează asupra sistemului nervos central, iar utilizarea sa frecventă duce la o ușoară dependență.

La 24 de ore după încetarea consumului apar şi primele simptome de sevraj: oboseală, dureri de cap, lipsa emoțiilor, neliniște, anxietate, iritabilitate și incapacitatea de concentrare. La scurt timp după consumul de cofeină, aceasta este absorbită prin intestinul subțire și se descompune în sânge. Astfel, substanţa chimică se descompune atât în apă, cât şi în grăsimi, penetrând în creier.

Cafeaua influențează direct creierul și poate controla abilitățile și dispozițiile. Dependența apare atunci când, după fiecare doză băută, creierul încearcă să mențină echilibrul sub influența cofeinei. Cofeina se aseamănă cu o moleculă prezentă în mod natural în creier, numită adenozină, o substanţă chimică prezentă în toate celulele umane, care funcţionează în creier ca un neurotransmiţător inhibitor. Cofeina îmbunătățește vigilența, concentrarea, energia, și sentimentul de socializare.

La persoanele care consumă cofeină zilnic, chimia creierului și caracteristicile sale fizice se schimbă în timp. Schimbarea cea mai evidentă este că celulele creierului produc mai mulți receptori de adenozină, ceea ce reprezintă încercarea creierului de a menține un echilibru atunci când este bombardat în mod constant cu cofeină.

Consumatorii constanţi de cafea dezvoltă o rezistență la cofeină în timp. Este necesară astfel din ce în ce mai multă cofeină pentru a bloca numărul mai mare de receptori pentru a se obține același efect.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.