VIDEO: Furtuna tropicală Nate a făcut ravagii în America Centrală

Sursa foto: www.telegrafonline.ro

Douăzeci și doi de oameni au murit în America Centrală și aproape 30 sunt daţi dispăruţi, în urma furtunii tropicale Nate.

Fenomenul s-ar putea transforma în uragan pe traiectoria sa spre Mexic şi Statele Unite.

Sursa foto: www.adevarul.ro

Ploile torenţiale au scos din rădăcini arbori, au prăbușit poduri și au inundat drumurile și casele din cele trei țări afectate până acum: Nicaragua, Costa Rica şi Honduras.

Nate a provocat moartea a 11 persoane în Nicaragua, a opt în Costa Rica și a trei în Honduras, potrivit autorităților locale. Bilanțul rămâne însă provizoriu, în condițiile în care șapte persoane sunt date dispărute în Nicaragua, 17 în Costa Rica și trei în Honduras.

Țara cea mai afectată este Nicaragua. Vicepreședinta și purtătoarea de cuvânt a guvernului, Rosario Murillo, estimează că peste 10.000 de persoane au avut de suferit în urma inundațiilor și alunecărilor de teren înregistrate în 30 de municipalități.

Sursa foto: www.ziuanews.ro

De asemenea, a fost decretată starea de urgență , iar școlile și administrațiile locale au fost închise în Costa Rica. Mai multe drumuri majore au devenit impracticabile. Peste 5.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele de teama alunecărilor de teren.

Aeroportul internațional rămâne deschis, însă numeroase zboruri au fost anulate. Meciul de calificare pentru Cupa Mondială de Fotbal din 2018 dintre Costa Rica și Honduras, programat pentru vineri la San José, a fost amânat pentru sâmbătă.

Centrul Național pentru Uragane din SUA (NHC) a precizat că furtuna tropicală, localizată în estul Hondurasului joi seara, își va continua traseul spre nord, scăzând în intensitate în timpul trecerii pe uscat înainte de a-și recăpăta forța pe mare. Potrivit NHC, furtuna „se va apropia de intensitatea unui uragan” atunci când va lovi vineri seara Peninsula Yucatan (estul Mexicului).

Nate este așteptat să se transforme în uragan peste weekend, atunci când va traversa Golful Mexic, unde platformele petroliere și gazeifere au fost evacuate, înainte de a ajunge în sudul Statelor Unite și de a lovi statele Louisiana și Florida.

 

Lasă un răspuns