Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 6 octombrie

CINEMA

* Programul zilei la Festivalul Anim’est.

˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate:

– de la ora 16:00, „Louise en hiver / Louise la malul mării”, dramă realizată de Jean-François Laguionie al cărei personaj titular, o femeie în vârstă, pierde ultimul tren şi rămâne prizonieră într-un orăşel pustiu de pe litoral, trebuind să înfrunte stihiile şi singurătatea pentru a supravieţui;

– de la ora 18:00, scurtmetrajele secţiunii „Animații de OSCAR®” („Once upon a line” – Polonia; „Pearl” – S.U.A.; „Asteria” – Franţa; „Une tête disparaît” – Canada, Franţa; „Borrowed time” – S.U.A.; „Piper” – S.U.A. şi „Pear cider and cigarettes” – Canada, Marea Britanie);

– de la ora 20:00, „Miss Hokusai”, lungmetraj regizat de Keiichi Hara şi premiat de publicul Festivalului de la Annecy, despre viaţa şi opera artistului şi pictorului japonez Katsushika Hokusai, văzută din perspectiva fiicei sale, o tânără cu spirit liber şi imens talent, aflată în continuă căutare de sine;

– de la ora 22:00, episoadele unui sezon al serialului „Pig Goat Banana Cricket” despre trei animale şi un fruct, toate cu personalităţi cât se poate de diferite, care trec prin peripeţii super amuzante, în diverse colţuri ale lumii; proiecţia ce însumează 300 de minute, în prezenţa realizatorului Dave Cooper, regizor, animator şi ilustrator canadian, invitat special al Anim’est 12.

˟ La Cinemateca Eforie rulează:

– de la ora 16:30, scurtmetraje produse de şcoala invitată National Film and Television School (NFTS) din Londra;

– de la ora 18:30 şi de la ora 20:30 scurtmetrajele calupurilor şapte şi opt ale competiţiei internaţionale;

– de la ora 22:30, „Boogie gangsterul”, în regia argentinianului Gustavo Cova, realizat  după benzile desenate ale celebrului Fontanarrosa, combinând umorul negru, incredibile decoruri 2D şi grafica 3D şi oferind o doză mortală de ironie şi violenţă extremă în faţa cărora este imposibil să nu râzi.

˟ La CineTic au loc:

– de la ora 16:00, prezentarea unui making-of al filmului „Louise en hiver / Louise la malul mării”;

– de la ora 18:30, un masterclass cu Ely Dagher din Liban câştigător la premiului  Palme d’Or în 2015.

* La Cinema Muzeul Ţăranului, de la ora 18:00 este proiectat, în premieră, documentarul „Dansul Soarelui: căluşarii”, în prezenţa realizatorului său Cornel Gheorghiţă, care va purta şi o discuţie cu publicul după vizionare. Acest dans este un vechi ritual, care se mai practică încă şi astăzi în ziua de Rusalii, sub numele de „Căluş”, şi face parte din patrimoniul cultural imaterial UNESCO din 2008, el dramatizând opoziţia între Soare şi Lună, Bine şi Rău, Cunoscut şi Necunoscut.

OPERĂ

De la ora 18:30, la Opera Naţională Bucureşti are loc o reprezentaţie cu „Don Giovanni”, de W.A. Mozart, în montarea lui Andrei Şerban. În distribuţie: Adrian Mărcan, Cătălin Ţoropoc, Cristina Maria Oltean, Simona Neagu, Andrei Lazăr, Maria Jinga, Iulian Sandu şi Horia Sandu.

MUZICĂ

* De la ora 19:00, la Sala Radio are loc concertul de deschidere a stagiunii 2017 – 2018, susţinut de Orchestra Naţională Radio, cu participarea Corului Academic Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal şi avându-l ca solist pe violonistul Răzvan Stoica. În program: uvertura din opera „Coţofana hoaţă” de G. Rossini; Concertul nr. 1 în Re major pentru vioară şi orchestră, op. 6, de N. Paganini; Suitele I şi II din lucrarea „Daphnis şi Chloé” de M. Ravel.

* Tot de la ora 19:00, la Ateneul Român începe al doilea concert din deschiderea stagiunii simfonice 2017-2018 a Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „George Enescu”, dirijat de Kah Chun Wong şi având în program: fragmente din Suita „Mihai Viteazul” de Tiberiu Olah (parte din coloana sonoră a filmului omonim regizat de Sergiu Nicolaescu); Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt – solist Daniel Goiţi; Simfonia nr. 9 de Antonin Dvořák.

* Universitatea Populară „Ioan I Dalles” găzduieşte, de la ora 18:30, un recital susţinut de membrii Fundaţiei Culturale „Remember Enescu” în cadrul Turneului „Pe urmele lui Enescu”, ediţia a II-a.

* Florin Chilian lansează noul său album „Pre@Clasic” în cadrul unui recital susţinut, de la ora 18.00, în grădina Muzeului Naţional al Literaturii.

* Q Fest revine cu o nouă ediţie tomnatică, pe ritmuri felurite, de la alternative şi post-rock, la progresiv şi core ce se desfăşoară în acest week-end în Quantic Club din Intrarea Grozăveşti. Evenimentul începe astă-seară, de la ora 19:00, şi cuprinde trei seri de concerte, ce se încheie Duminică 8 octombrie pe la ora 23:50:

– deseară evoluează trupele: Nevergoinghome, Crimena, Breathelast, Arashai, Coma şi Domino;

– mâine seară cântă: Just Another Lie, Recycle Bin, 1000facez, Ska-nk şi Zob;

– Duminică dau concerte formaţiile: Mountains on my Back, Asemic, Fjord, Am Fost La Munte Şi Mi-a Plăcut, Blame Hofmann şi White Walls.

* Killa Fonic îşi lansează cel mai recent album, „Lamă Crimă” în cadrul unui concert ce începe de la ora 20:00 la Arenele Romane. Noul material de studio conţine o serie de colaborări cu Connect-R, Shift, Nane, Pacha Man, NOSFE, Super ED sau Irina Rimes. Pe scenă, alături de Killa Fonic, pe lângă aceşti artişti, vor mai urca pe scenă Domnul Udo şi O.G. EastBull.

* Silvia Dumitrescu & prietenii susţin concertul „Autumn Blues”, de la ora 21:00, în Clubul Ţăranului.

* În Control Club, de la ora 22:00 dă concert WhoMadeWho, pop trio din Danemarca;

* Trupa Robin and the Backstabbers susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând cu ora 22:30.

* Nelu Vlad şi formația Azur cântă, de la ora 23:15, în Berăria H.

NOAPTEA ALBĂ A GALERIILOR

* Astă-seară are loc cea de-a XI-a ediţie a NAG în peste 152 de spaţii din 12 oraşe. În Bucureşti se desfăşoară în 73 de galerii, spaţii alternative, hub-uri şi ateliere de creaţie cu un program de vernisaje, lansări de carte, expoziţii, performance-uri şi vizionări. Harta galeriilor şi programul acestora sunt disponibile pentru public atât în format tipărit, cât şi într-o aplicaţie de telefon android şi iOS.

Programul complet al evenimentelor din Bucureşti îl găsiţi aici.

Vernisajul expoziţiei „O călătorie spre buricul Pământului” dă startul NAG 2017 în Bucureşti, de la ora 19:00, la Rezidenţa Scena9 din strada I.L. Caragiale nr. 32. Proiectul, produs de Asociaţia Ephemair aduce pentru publicul vizitator nu doar fragmente din cele trei muzee – Muzeul Mamei, Muzeul Instalatorului Român şi Colonia Literară Petrila -, o arhivă de imagini fotografice animate şi intervenţii artistice, ci ţese, în cele şase încăperi, poveşti despre noi toţi, poveşti care râd cu şi de noi, plâng şi ne spun poezii sau hohotesc confuzia unei istorii recente. Toate acestea au aceeaşi sursă, buricul pământului, „Planeta Petrila”, un univers unic creat de artistul Ion Barbu, curator al acestei expoziţii şi unul dintre personajele principale din acest proiect alături de Andrei Dăscălescu, realizatorul documentarului omonim, Cătălin Creţu şi Mihai Barbu. Expoziţia poate fi vizionată până pe 5 noiembrie.

Şi pentru că din nicio ediţie a NAG nu a lipsit invitaţia adresată publicului de a parcurge traseul nocturn al galeriilor pe bicicletă, din acest an în colaborare cu Asociaţia Adevăraţii VeloPrieteni au loc tururi ghidate pentru biciclişti! Punctul de întâlnire este Rezidenţa Scena9, primul grup plecând în tur la ora 19:30.

Aici găsiţi mai multe informații legate de acest program

Iar înscrierile se fac aici

ALTE EXPOZIŢII

* În cadrul Bucharest Photofest, Centrul Ceh găzduieşte, de la ora 21:00, prezentarea făcută de cineastul Vlad Petri fotografiilor realizate în călătoriile sale prin Orientul Mijlociu, precum şi a poveştilor ce stau în spatele acestor poze.

* În Sala Tancred Bănăţeanu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, de la ora 18:00 are loc vernisajul expoziţiei „Războaie în Bastionul Ţesătorilor”, care prezintă atât lucrările de anul acesta, însoţite de detalii privind subiectul şi tehnica folosite, cât şi de anul trecut, împreună cu biografii personale şi profesionale ale artizanilor care vin din diferite sectoare creative. Expoziţia este deschisă până pe 22 octombrie.

* La Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, până pe 22 octombrie puteţi vizita expoziţia „ABC – DARE. Selecţie de abecedare din Franţa, România şi Suedia”. Astăzi, de la ora 18:00, are loc o întâlnire cu cei trei curatori ai acesteia, Valentine Gigaudaut, Dinu Dumbrăvician şi Arina Stoenescu, care vor intra în dialog pe tema mereu actuală a abecedarelor şi manualelor şcolare.

* La TOT, un spaţiu rezidual al unei foste fabrici din Splaiul Unirii nr. 160, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei colective de artă contemporană intitulată „În serie”, ce reprezintă o privire de ansamblu asupra subiectului „serialităţii”, care atunci când se intersectează cu factorul uman generează mai degrabă o răzvrătire împotriva mecanicismului şi nu o repetiţie infinită.

CARTE

* În acest week-end la Librăria Cărtureşti Verona se desfăşoară prima ediţie a Târgului de carte pentru copii BOOKerini. Aici găsiţi programul complet al acesteia.

* În Salonul de proiecte de la primul etaj al Palatului Universul, de la ora 19:00 are loc lansarea volumului colectiv „Uzina de fapte şi alte povestiri (nemărturisite)” ce completează principalele teme de cercetare investigate de artiştii studioBASAR, Matei Bejenaru, Nicu Ilfoveanu, Şerban Savu în cadrul expoziţiei omonime organizată de acest Salon până pe 30 octombrie 2016 în cadrul programului său anual „Construind socialul: artă şi arhitectură”. Prezintă: Vasile Ernu.

Lasă un răspuns