Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 5 octombrie

CINEMA

* Programul de astăzi la Festivalul Anim’est.

˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate:

– de la ora 14:00, scurtmetraje realizate în Finlanda prin tehnica Stop-motion („Demonul copacilor”, „Blestemul insulei îndepărtate”, „Animal”, „Oraşul ilustrat”, „Schimbul de noapte”, „Comoda cu sertare”, „Ultimul elefant” şi „În supă”);

– de la ora 16:00, 10 scurtmetraje fresh din Finlanda TAFF=FAT;

– de la ora 18:00 şi de la ora 20:00, scurtmetrajele din calupurile cinci şi şase ale competiţiei internaţionale.

˟ La Cinemateca Eforie rulează:

– de la ora 14:30, scurtmetrajele din competiţia românească;

– de la ora 16:30, „Niko şi drumul spre stele”, lungmetraj regizat de Michael Hegner şi Kari Juusonen despre aventurile unui ren tânăr, care ştie de la mama lui că tatăl său e în Brigada Zburătoare, care poartă prin văzduh sania lui Moş Crăciun, şi-şi doreşte să facă parte şi el din aceasta;

– de la ora 18:30, „Louise en hiver / Louise la malul mării”, dramă realizată de Jean-François Laguionie al cărei personaj titular, o femeie în vârstă, pierde ultimul tren şi rămâne prizonieră într-un orăşel pustiu de pe litoral, trebuind să înfrunte stihiile şi singurătatea pentru a supravieţui;

– de la ora 20:30, „O zi bună să ai!”, comedie în regia lui Jian Lium ce implică şi crima a cărei acţiune are loc într-un orăşel din sudul Chinei unde, disperat să facă rost de bani pentru a repara efectul unei operaţii estetice dezastruoase suferite de iubita lui, Xiao Zhang, un simplu şofer, fură un milion de yuani de la şeful său şi toată lumea îl caută şi-n gaură de şarpe.

˟ În Expirat Club – Halele Carol, de la ora 22:00 începe competiţia de videoclipuri intitulată Animusic Night 2017. Proiecţiile vor fi urmate de un concert Coma.

˟ La CineTic:

– de la ora 14:00, regizorul finlandez Kari Juusonen vorbeşte despre „Art and Entertainment, 20 years without career planning”;

– de la ora 16:00, are loc prezentarea „Finnish Animation Sauna” făcută de mai mulţi invitaţi din Finlanda;

– de la ora 17:30, Camille Principiano, Delegatul General al Asociaţiei EAA vorbeşte despre Premiile Europene ale Animaţiei;

– de la ora 18:30, Christine Polis (creatoare de păpuşi din Belgia) şi Théo Ciret (producător din Franţa) prezintă cum a fost realizat filmul „Ma vie de Courgette / Viaţa mea de Dovlecel”.

* Programul „Joia de film” al Spaţiului Public European este dedicat în octombrie Lunii Literaturii Europene, fiind proiectate filme biografice şi ecranizări. Astă-seară, de la ora 19:00 rulează „Iubire bolnavă”, dramedie realizată de Jessica Hausner, plasată în Berlinul epocii Romanticilor când tânărul poet Heinrich vrea să înfrângă inevitabilul morţii cu ajutorul dragostei, doar că nu reuşeşte să o convingă pe sceptica sa verişoară Marie să se sinucidă împreună, şi în timp ce se chinuie să accepte acest refuz el o întâlneşte pe Henriette. După proiecţie spectatorii pot schimba între ei cărţile de autori europeni aduse de acasă.

* Filmul-concert „Slipknot – Day Of The Gusano” este difuzat la Happy Cinema, începând cu ora 20:00. În 30 de minute de film documentar sunt explorate şi vieţile fanilor formaţiei, iar în restul de 60 de minute este prezentat concertul.

DANS

* Sala Media a Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” găzduieşte deseară două reprezentaţii în cadrul eXplore festival #12, Bucharest International Contemporary Dance & Performance Festival:

– de la ora 19:00, „Mining Stories” spectacol de teatru documentar creat de Silke Huysmans şi Hannes Dereere din Belgia având la bază un dezastru minier ce a avut loc în regiunea Minas Gerais, Brazilia, unde Silke a copilărit;

– de la ora 20:30, „RADIO live” un spectacol de radio tridimensional conceput de  Aurélie Charon, Caroline Gillet şi Amélie Bonnin cu muzică, video şi ilustraţie în care Amir Hassan, Ines Tanovic şi Vera Kichanovacu – tineri din Gaza, Sarajevo şi Moscova care sunt implicaţi în societatea civilă – îşi spun poveştile în direct, în faţa publicului.

MUZICĂ

* La Opera Naţională Bucureşti, de la  ora 18:30 se desfăşoară Gala Extraordinară „VINCERÒ Luciano Pavarotti – Povestea unei vieţi”, având ca invitaţi speciali şase tineri solişti pregătiţi de „Fundaţia Luciano Pavarotti”: sopranele Claudia Sasso şi Laura Macrì, mezzosoprana Francesca Sartorato, tenorii Ivan Ayon Rivas, Stefano Tanzillo şi Alessandro Liberatore şi baritonul Stefano Marchisio, acompaniaţi de pianistul Paolo Andreoli şi de Orchestra Operei. Director artistic: Sabino Lenoci. La acest eveniment, ce este însoţit şi de o expoziţie cuprinzând câteva dintre obiectele personale care au însoţit pregătirea artistului şi călătoriile sale, va asista şi soţia tenorului omagiat, Nicoletta Mantovani Pavarotti.

* Deseară are loc deschiderea stagiunii simfonice 2017-2018 la Ateneul Român cu un concert susţinut, de la ora 19:00, de Orchestra Simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, sub bagheta dirijorului Kah Chun Wong şi având în program: fragmente din Suita „Mihai Viteazul” de Tiberiu Olah (parte din coloana sonoră a filmului omonim regizat de Sergiu Nicolaescu); Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Franz Liszt – solist Daniel Goiţi şi Simfonia nr. 9 de Antonin Dvořák.

* A II-a stagiune „Artist in Residence”, organizată de Primăria Capitalei prin ArCuB, se deschide cu concertul „Looking Forward to the Past” susţinut, de la ora 19:30, la Sala Mare ARCUB, de Mircea Tiberian împreună cu Michael Acker la bas şi de John Betsch (SUA) la tobe, alături de invitata specială din Marea Britanie, vocalista Marta Hristea von Friedeburg.

* Cristiana Radu abordează genuri muzicale diferite, de la stilul american al anilor ’20, jazz standard şi swing din anii ’30, până la muzica braziliană de jazz şi muzica Micului Paris în concertul pe care-l dă împreună cu Gabriel Brutaru, de la ora 19:30 în Ceainăria GreenTea.

* În Quantic Club, astă-seară are loc un dublu concert susţinut de trupele SuperSoul [GR] (de la ora 20:30) şi Dot Legacy [FR] (de la ora 21:30). Doors open: 19:30.

* Trupa germană The Notwist cântă live în Control Club, de la ora 21:00.

* Marco Mendoza, legendarul basist al trupelor Whitesnake, Thin Lizzy, Blue Murder, Blackstar Riders sau The Dead Daisies, susţine un concert de la ora 21:30, în Hard Rock Cafe, în cadrul unui turneu care include mai multe date în ţara noastră.

EXPOZIŢII

* În cadrul Bucharest Photofest, la Qreator by IQOS din Bd. Aviatorilor nr. 8A, astă-seară:

– de la ora 17:00, Ioana Moldovan îşi prezintă două dintre proiectele sale de durată: povestea Floarei Ciupitu, un medic de ţară şi chemarea sa şi „Invictus: We are Unconquered” pregătirea militarilor români răniţi pentru prima lor participare la „Invictus Games” din Toronto;

– de la ora 19:00, o întâlnire cu artiştii Dean C.K. Cox şi Polina Shubkina şi cu opera lor.

* în Galeria creart din Piaţa Alexandru Lahovari nr. 7, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei de fotografie #TheEstheticofSeduction a artistului Răzvan Ion, curatoriată de Eugen Rădescu. Expoziţia face parte din Noaptea Albă a Galeriilor 2017 şi poate fi vizitată zilnic, până pe 30 octombrie, în intervalul 10:00 – 18:00, intrarea fiind liberă.

CARTE

* Lansarea volumului „Întâlniri cu Augustin Buzura”, eveniment organizat în onoarea celui care a fost preşedintele Institutului Cultural Român, are loc de la ora 18:30, la sediul acestei instituţii din Aleea Alexandru nr. 38. Cu această ocazie este proiectat şi filmul documentar, „Augustin Buzura – Arta de a birui frica”, în regia lui Radu Dănilă, iar Cvartetul Solartis susţine un concert, împreună cu Theodor Andreescu, membru în orchestra EUYO şi fondatorul proiectului „Rute Muzicale”. În program: lucrări compuse de Mozart, Haydn, Mendelssohn şi Beethoven.

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19:00 este lansat romanul „Lanţul de aur”, de Andrei Cornea. La eveniment, alături de autor, vor participa: Mircea Vasilescu – critic literar, Cătălin Cioabă – eseist şi Vlad Russo – editor.

* Scriitorul italian de mystery & thriller Sandrone Dazieri îşi lansează volumul „Îngerul”, de la ora 19:00, la Librăria Cărtureşti Carusel, din strada Lipscani nr. 55. Invitaţi: George Arion, Caius Dobrescu, Ion Bogdan Lefter.

CONFERINŢE

* Astăzi şi mâine în Aula Academiei Române şi în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei se desfăşoară Conferinţa internaţională „Retorici ale războiului în arte” organizată de Institutul de Istoria Artei „G.Oprescu”.

Programul evenimentului îl găsiţi aici.

* La Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, de la ora 18:30 Iris Spiridon susţine conferinţa „Personaje care sfidează imaginaţia”. Pornind de la ideea lui Oscar Wilde că arta imită viaţa mai mult decât viaţa imită arta, întâlnirea va avea în prim plan procesul construcţiei unor personaje din spectacole de teatru şi influenţa lor asupra actorilor, cum au apărut în mintea regizorului, cum au intervenit apoi din artă în realitate.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.