Sărbătorim Ziua Națională a Animalelor!

În fiecare an, începând din 1931, pe 4 octombrie se celebrează Ziua Mondială a Animalelor, inițiată în cadrul convenţiei ecologiştilor de la Florenţa. Evenimentul avut scop atragerea atenţiei populaţiei cu privire la creşterea alarmantă a numărului speciilor de animale pe cale de dispariţie. Astfel, este posibil ceea ce am învățat despre fauna țării noastre din cărţile de zoologie să se fi schimbat în câteva zeci de ani.

Dr. Alexandru Iftime, cercetător la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a precizat că în mare parte, animalele sălbatice care trăiesc în țara noastră sunt cam aceleași deoarece în 50 de ani schimbările nu au fost foarte mari. Pe de altă parte, modificările radicale de ecosisteme se întâmplă în urma unor catastrofe naturale foarte mari.

Sursa foto: www.animalspot.net

Cu toate acestea, au fost semnalate și dispariții de specii de-a lungul vremii, dar acestea au fost relativ puține. De exemplu, Dimitrie Cantemir povestește în „Descriptio Moldavie” despre antilope Saiga, cai sălbatici, vulturul bărbos, care astăzi nu se mai găsesc pe teritoriul țării noastre. în ultimii 50 de ani nu a mai fost văzută o specie de pește, oblețul mare care, din această cauză, se bănuiește că a dispărut.

Ce-i drept, au apărut unele specii noi, fie că au fost introduse de om, fie că nu trăiau la noi, dar și-au extins arealul datorită încălzirii climei și pe teritoriul țării noastre.

Sursa foto: www.animale.ro

Un exemplu ne-a fost semnalat aici de către Vlad Cioflec, herpetolog care a observat în teren un număr tot mai mare țestoase exotice, în special țestoasa de Florida care a fost adesea cumpărată de la diverși comercianți, iar apoi proprietarii, din diverse motive le-au abandonat pe lângă lacuri, bălți, rezervații sau pur și simplu în natură.  Acestea s-au adaptat foarte ușor și au devenit o specie invazivă. Iar dacă țestoasa de Florida este un animal de companie perfect pentru om, este un concurent redutabil pentru țestoasele autohtone: în primul rând, prin cantitatea mare de hrană pe care o mănâncă, acestea din urmă nu mai au cu ce se hrăni, prin ocuparea arealului și prin transmiterea unor paraziți cărora țestoasele din fauna autohtonă nu sunt pregătite să le reziste. Dacă nu se iau acum măsuri de capturare și relocare a țestoaselor exotice peste câțiva ani, când numărul acestora va crește, va fi nevoie de fonduri serioase pentru relocarea lor. Această problemă nu este doar în România, ci în toată Uniunea Europeana, ne-a precizat Vlad Cioflec.

Sursa foto: www.descopera.ro

Pentru a evita astfel de catastrofe, există o legislație foarte clară care interzice introducerea unor specii noi de animale în ecosistem, dar care prevede și ocrotirea unor specii de animale. Însă aceste legi trebuie cunoscute și respectate de cetățeni. Pe de altă parte, pentru a evita dispariția unor specii de animale, dar și stricarea unor ecosisteme se fac destul de multe: există specii ocrotite,  fiecare locuitor al țării noastre poate face foarte mult cu minim efort: să se gândească bine atunci când își alege un animal de companie ce va face cu el pe termen lung, să nu mai arunce resturi de tot felul, de la cele menajere la chimicale în natura, să nu mai facă focul în locuri neamenajate, să nu deverseze deșeuri chimice, chiar dacă acestea provin din surse menajere în ape curgătoare și stătătoare. Nu sunt decât reguli de bun simț, foarte ușor de respectat de toată lumea, dar care ne pot scuti de mari eforturi de ecologizare peste ani de zile.

Dacă Ziua Mondială a Animalelor se sărbătorește pe 4 octombrie deoarece atunci este sărbătorit și Sfântul Francisc din Assisi, să nu uităm că în Biblie, Dumnezeu, după ce l-a creat pe Adam, primul om, unul dintre primele lucruri pe care Dumnezeu i le-a arătat au fost viețuitoarele. Asta pentru ca Adam să nu uite că până și cel mai mic, aparent și neînsemnat animal a fost creat înaintea lui.

Însă, dincolo de toate acestea, oamenii celebrează aceasta zi prin diverse acțiuni care amintesc de importanta ocrotirii naturii și animalelor indiferent de religie.

 

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.