Terra şi misterele ei!

O formă rudimentară de viață este posibil să fi fost deja prezentă pe Terra în urmă cu 3,95 miliarde de ani, atunci când planeta era supusă unui bombardament intens de comete și asteroizi, afirmă oamenii de ştiinţă, într-un studiu publicat în revista „Nature”.

„Am găsit cea mai veche dovadă a vieții pe Terra în Canada în roci sedimentare din Labrador care datează de acum 3,95 miliarde de ani”, a declarat Tsuyoshi Komiya de la Universitatea din Tokyo, unul dintre autorii studiului.

În acea vreme, Terra, care s-a format în urmă cu 4,567 miliarde de ani, era bombardată de comete, dezvăluie el.

În ultimul an, articole cu privire la data apariției vieții pe Terra se succed în revista „Nature” și fac obiectul unor vii dezbateri între oamenii de știință.

În septembrie 2016, o echipă de cercetători a anunțat în revista britanică descoperirea în Groenlanda a unor stromatolite (structuri calcaroase formate de coloniile microbiene) vechi de 3,7 miliarde de ani. Apoi în martie 2017, oamenii de știință au indicat, tot în „Nature”, că au descoperit micro-organisme fosile care ar avea o vechime între 3,77 și 4,29 miliarde de ani. Acestea au fost depistate pe Centura Nuvvuagittuq din Canada.

De această dată, oamenii de știință japonezi au efectuat cercetări în zona Saglek Block, în nordul Labradorului, unde rocile au o vârstă de circa 3,95 miliarde de ani. Ei au studiat compoziția izotopică a granulelor de grafit (carbon) pentru a afla dacă originea lor este organică sau nu.

Izotopii sunt atomi care au același număr de protoni, dar care se deosebesc prin număru

Sursa foto: www.tes.com

l de neutroni. Carbonul are mai mulți izotopi naturali (printre care celebrul carbon 14, radioactiv, utilizat pentru datări, dar care nu se găsește în rocile vechi).

Pentru lucrările lor, oamenii de știință s-au interesat de raportul între carbon 13 (6 protoni, 7 neutroni) și carbon 12 (6 protoni, 6 neutroni), doi izotopi stabili.

„Organismele, pentru a se dezvolta, preferă mai degrabă izotopii ușori, în speță carbon 12, decât carbon 13, mai greu”, a explicat Tsuyoshi Komiya.

Echipa sa a descoperit că granulele de grafit erau în mod clar îmbogățite cu carbon 12.

Tsuyoshi Komiya a dedus din acest lucru că „semnătura” acestui grafit este „biogenă”, adică provine din organisme vii, însă Sylvain Bernard, geochimist în cadrul Muzeului Național de Istorie Naturală din Franţa, se arată foarte circumspect în privința concluziilor sale.

„Nu numai organismele vii au această semnătură izotopică. Ea poate veni din reacțiile mineralelor între ele sau ale fluidelor între ele. Argumentele avansate de acești cercetători sunt departe de a fi suficiente pentru a determina într-un mod lipsit de ambiguitate faptul că aceste granule de grafit sunt ‘biogene’. Ei folosesc argumente care sunt poate necesare, dar nu și suficiente. Deocamdată, tot nu știm nici când, nici cum a apărut viața pe Terra. Dar facem progrese” , a spus Sylvain Bernard.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.