O nouă rundă de scumpiri!

Carnea, produsele din carne, laptele şi pâinea vor fi primele produse care se vor scumpi în urma noii creşteri a preţurilor la energie şi combustibili.

Sursa foto: www.rfi.ro

Este de aşteptat ca majorarea preţurilor la alimente să fie între 4% şi 6%, un procent pe segmentul de procesare şi 3% – 5% pe partea de transport, apreciază preşedintele Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară, Sorin Minea.

În plus, o nouă etapă de creşteri de preţuri ar putea avea loc spre sfârşitul iernii, din cauza modificărilor fiscale propuse de guvern, a mai estimat Sorin Minea.

Majorarea preţurilor la energie şi la combustibili va influenţa serios şi piaţa medicamentelor, însă efectul nu va fi scumpirea produselor, ci retragerea de pe piaţă a tratamentelor ieftine, atrag atenţia şi producătorii din domeniu.

Directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente generice, Laurenţiu Mihai, a explicat că preţul medicamentelor este unul reglementat de stat, aşa că producătorii fie vor suporta ei majorarea costurilor, fie vor scoate de pe piaţă produsele care nu mai sunt rentabile.

De la 1 octombrie s-a aplicat o nouă majorare a supraaccizei la carburanţi de 16 bani pe litru.

Și tarifele pentru energia electrică au crescut cu trei bani pentru un Kilowat şi cele la gazele naturale în medie cu 6 procente.

Peste toate acestea se va suprapune şi o creştere a ratelor la bănci, pentru românii care au credite în lei, din cauza creşterii indicelui ROBOR.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.