Mutaţia virusul Zika, vinovată pentru malformaţiile congenitale!

Foto: time.com

O mutaţie genetică, produsă cel mai probabil în 2013, ar fi cauza malformaţiilor congenitale provocate de virusul Zika, transmis în principal prin înţepătura de ţânţar şi considerat inofensiv mult timp, susţin nişte cercetători.

Într-un studiu publicat de revista americană ”Science”, aceşti cercetători explică, pentru prima dată, cum un virus odinioară inofensiv (Zika) a devenit o ameninţare pentru sănătatea publică la nivel mondial.

La originea gravelor malformaţii congenitale ar fi o singură mutaţie, survenită probabil în 2013, într-una dintre proteinele virusului, denumită pRM, susţine acest studiu. Această schimbare a făcut ca virusul să aibă un potenţial mai mare de a ucide celulele cerebrale în dezvoltare la şoareci sau la om, au arătat experimentele.

Mutaţia, denumită S139N, face parte din ”numeroasele transformări” prin care a trecut genomul virusului între 2010 şi 2016, potrivit studiului. Identificat pentru prima dată în 1947, în Uganda, la o maimuţă, Zika se află la originea mai multor boli infecţioase care afectează populaţia din mai multe ţări africane şi asiatice începând din anii 1970.

Primele epidemii au fost înregistrate în 2007, în Micronezia, apoi în 2013-2014, în Polinezia Franceză. În 2015, tulpini localizate în ţările asiatice s-au manifestat în Brazilia şi în mai multe ţări de pe continentul american.

În prezent, virusul s-a propagat în 84 de ţări. El este transmis prin înţepături de ţânţari sau prin raporturi sexuale şi este extrem de periculos pentru femeile însărcinate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a retras în noiembrie 2016 alerta pentru virusul Zika, responsabil pentru grave anomalii cerebrale la nou-născuţi. Mai multe zeci de vaccinuri sunt în prezent în faza de test, dar niciunul nu va fi disponibil înainte de 2020, potrivit OMS.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.