A început sezonul premiilor Nobel!

Premiile Nobel au fost atribuite, începând cu anul 1901, de 579 de ori unui număr de 911 laureați, pentru domeniile medicină, chimie, fizică, literatură și pace, la care s-a adăugat și categoria economie din 1968, potrivit AFP.

Albert Einstein, Barack Obama, Bob Dylan sunt doar câteva personalităţi ce au câştigat acest prestigios premiu.

Astăzi va fi anunţat, la Stockholm, primul laureat – care va primi Nobel-ul pentru medicină sau psihologie.
Aproape în fiecare zi a săptămânii va fi anunţat câte un câştigător: mâine pentru Fizică, poimâine pentru Chimie, vineri – pentru Pace, 9 octombrie — Nobelul pentru economie și premiul pentru literatură, a cărui dată nu a fost stabilită încă.

Singurul Nobel decernat la Oslo, premiul pentru pace suscită cele mai mari așteptări, dar și cele mai mari controverse.

La categoria literatură, Academia suedeză ține secretă lista nominalizaților așa că rămân doar presupunerile subiective ale criticilor.

În fiecare an, pe listă revin numele lui Don DeLillo (Statele Unite), Margaret Atwood (Canada), Adonis (Franța/Liban/Siria), Haruki Murakami (Japonia), Ngugi Wa Thiong’o (Kenya), Amos Oz și David Grossmann (Israel), Claudio Magris (Italia), Ismaël Kadaré (Albania) și Michel Houellebecq (Franța).

Un singur lucru pare sigur în cercurile literare de la Stockholm: anul acesta, Academia suedeză va face o alegere clasică, conservatoare chiar, după decizia din 2016, surprinzătoare și controversată, de a-i acorda distincția lui Bob Dylan.

”Ceea ce s-a întâmplat anul trecut a fost cu totul ieșit din comun. Cred că anul acesta, vom avea un romancier sau un eseist din Europa, adică exact contrarul lui Bob Dylan”, a pronosticat Björn Wiman, redactorul șef al secției culturale a cotidianului suedez Dagens Nyheter.

AFP prezintă cele mai importante cifre și date din istoria premiilor Nobel:

9 milioane de coroane suedeze (echivalentul a 940.000 de euro) este suma pe care o vor împărți laureații în 2017. Scriitorii câștigă cel mai bine pentru că, de cele mai multe ori, există un singur laureat în categoria literatură.

6 laureați au refuzat premiul, dar trebuie făcută distincția între cei care au făcut-o de bunăvoie, cum a fost cazul scriitorului francez Jean-Paul Sartre (premiul pentru literatură în 1964) și vietnamezul Le Duc Tho (premiul pentru pace în 1973) și ceilalți patru care au fost constrânși de regimurile dictatoriale din Germania nazistă și Uniunea Sovietică.

49 de situații în care diferitele jurii nu au decernat niciun premiu, de cele mai multe ori în cazul premiului Nobel pentru pace, neacordat de 19 ori, cel mai recent în 1972.

50 de ani este perioada pentru care deliberările juriului sunt păstrate secrete.

17 ani avea cel mai tânăr laureat, pakistaneza Malala Yousafzai (premiul pentru pace, în 2014). Cel mai vârstnic, americanul Leonid Hurwicz (premiul pentru economie, în 2007) avea 90 de ani.

67 de ani este media de vârstă a laureaților premiului pentru economie, în timp ce vârsta medie a laureaților pentru fizică este de 55 de ani.

28 de laureați pentru literatură provin din țările vorbitoare de limba engleză, cu mult peste francofoni (14), germanofoni (13) și hispanofoni.

48 de femei au fost distinse cu Premiul Nobel, printre care Marie Curie, de două ori (pentru fizică în 1903 și chimie în 1911). Categoriile în care femeile au obținut cele mai puține premii sunt economia, unde a existat o singură femeie laureată, în 2009, și fizica, cu doar două laureate.

21 de ani a trebuit să așteptate birmaneza Aung San Suu Kyi înainte să i se permită să vină la Oslo să-și ridice distincția pentru pace decernată în 1991. Nu și-au ridicat niciodată premiul Carl von Ossietzky (1935), decedat în 1938 fără să poată ieși din țară, și dizidentul chinez Liu Xiaobo (laureat în 2010), decedat anul acesta.

1.350 este numărul aproximativ al invitaților la recepția organizată în onoarea laureaților în fiecare an, pe 10 decembrie, ziua morții lui Alfred Nobel, la sediul primăriei din Stockholm.

Peste 500 de metri de in învelesc cele 60 de mese, iar 260 de ospătari aranjează 7.000 de vase din porțelan, 5.400 de pahare și 10.000 de tacâmuri din argint.

4,2 milioane de coroane era valoarea totală a activelor Fundației Nobel la finele anului 2016, dintre care 50% în acțiuni.

Lasă un răspuns