Târgul Bucureștilor, asaltul moldovenilor

În Parcul Herăstrău, chiar la intrarea dinspre Piața Charles de Gaulle, are loc, începând de astăzi și până duminică seară, „Târgul Bucureștilor”.

Desigur, fiind vorba despre un târg de toamnă, o sărbătoare a roadelor toamnei, nu puteau să lipsească standurile multicolore cu mere, pere, nuci, gutui, dovleci, varză, conopidă, cartofi și struguri.

Meșterii te îmbie cu tot felul de creații ale meșteșugurilor populare, de la piese ale portului popular, până la pielărie, ceramică lucrată la roată și pictată, icoane pe lemn și pe sticlă și chiar cazane de țuică, tăvi și găleți și alte vase de aramă ciocănită, specifice meșteșugului țiganilor căldărari.

Dar, cu siguranță, cele mai îmbietoare standuri sunt cele cu bunătăți tradiționale. Aici, orice gurmand va cădea sub „asaltul” moldovenilor veniți și de pe malul Dunării, de la Galați, dar și de la Bacău și chiar din nordicul Botoșani. Specialitățile din carne de porc, brânzeturile alese, cozonacii, plăcintele și prăjiturile făcute de moldovence, pe loc, calde, nu pot decât să-ți bucure gustul și să-ți ruineze dieta.

O mențiune specială merită producătorii de miere, veniți tot din Moldova, din Podișul Bacăului, care au adus o specialitate rară: mierea de zmeur.

Și, dacă tot ai mâncat bine, căci totul e „pe gustate”, poți să iei și o gură de must, de vin sau chiar de țuică, fiindcă și băutura se găsește printre roadele toamnei și încă din belșug.

Există și un „han” în aer liber, unde grătarele s-au încins deja. Sfârâie pe ele pastrama, cârnații, mititeii și toate bucatele tradiționale pentru perioada recoltelor. Desigur, ele pot fi udate cu bere, dar și cu must și cu vin tulbure, cât să ajungi acasă pe trei cărări …

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.