Peştera cu cristale de calcit din Europa se poate vizita!

Sursa foto: www.traveleurope.ro

Singura peşteră cu cristale de calcit amenajată din Europa şi a doua din lume care poate fi vizitată, se află în Bihor, în comuna Roşia, fiind descoperită de un miner în timpul lucrărilor la o galerie a fostei mine de bauxită Farcu, cercetări recente atestând şi efecte benefice asupra sănătăţii oamenilor.

Sursa foto: www.travelguideromania.com

„E o peşteră tip geodă, adică un spaţiu închis în care s-au format cristalele, pentru că numai în spaţii închise se formează cristalele. Dacă ar fi avut legătură cu exteriorul, cu aerul de afară, nu am mai fi avut cristale de calcit. De aici şi raritatea. Este a doua peşteră din lume cu cristale de calcit vizitabilă. Mai este una în Africa de Sud. Asemenea cristale de calcit mai există în România şi în lume, doar că peşterile sunt închise şi nu pot să intre decât oameni de ştiinţă sau speologi, cu programări şi aprobări”, a declarat ghidul peşterii, Valentina Ciuhandu.

Cristalele de calcit din mina Farcu, albe şi strălucitoare, sunt formaţiuni geologice de o rară frumuseţe. Ele cresc în diverse forme, de la floare de lotus până la cele mai spectaculoase, din tavan, în forma unor iatagane verticale, cu lungimi de până la un metru, dar cu o grosime a panglicii de doar trei-patru milimetri. Ele sunt foarte fine, fragile şi extraordinar de frumoase.

„Se pare că aceste cristale au şi o valoare energetică deosebită, pentru că deja cercetători din Ungaria şi România, specializaţi în speoterapie, au venit aici şi au făcut măsurători. Rezultatele sunt neaşteptate. Cristalele creează o stare de calm şi o stare de stabilitate termică. Foarte mulţi care au intrat cu dureri de cap în peşteră au sesizat că migrenele le-au dispărut destul de surprinzător. Nu există încă o explicaţie ştiinţifică, dar efectele sunt evidente”, a declarat speologul Viorel Lascu, fost preşedinte al Federaţiei Române de Speologie.

Spaţiul din peşteră cu cristale existent în momentul de faţă are două părţi, una pentru

Sursa foto: www.adevarul.ro

vizitatori, care le pot vedea de aproape pe o lungime de circa 60 de metri şi partea

ştiinţifică, având o lungime de o sută de metri, accesibilă doar cercetării, asigurând conservarea şi dezvoltarea în continuare a acestei lumi magnifice a cristalelor de calcit.

Pentru a proteja cât mai mult aceste rarităţi, vizitarea galeriilor se face de către grupuri restrânse, de cel mult 15 persoane, timpul de vizitare fiind în jur de o jumătate de oră.

Potrivit speologului Viorel Lascu, Peştera cu cristale din mina Farcu reprezintă un unicat în Europa, din mai multe motive. În primul rând, pentru că se deschide dintr-o mină de bauxită în care, teoretic, mai sunt posibile activităţi economice. În al doilea rând, pentru că astfel de peşteri cu valoare inedită, cu cristalizări de asemenea natură sunt foarte rare şi acolo unde sunt, nu sunt deschise accesului public, ci numai cercetării. Şi nu în cele din urmă, este unicat prin modul de administrare inedit, prin faptul că aici şi-au dat mâna asociaţii nonprofit, comunităţile locale şi instituţii guvernamentale pentru un management asociativ.

Sursa foto: www.ziare.com

După vizita peşterii, la suprafaţă, se poate urca într-un punct de belvedere – un balcon situat la peste 50 de metri înălţime, deasupra stâncilor şi a unei văi splendide. Curajoşii pot încerca şi un „zbor” cu tiroliana peste o prăpastie de 270 metri lungime.

„Peştera cu cristale din mina Farcu este una dintre perlele coroanei Pădurii Craiului, poate cea mai frumoasă, dar în acelaşi timp este secondată de alte atracţii naturale şi culturale din zona munţilor Pădurea Craiului, precum peştera Vadu Crişului, peştera Unguru Mare, peştera Vântului şi alte peşteri accesibile doar speologilor experimentaţi, şi nu în ultimul rând, comunităţile locale din aici, care prin modul lor de viaţă şi-au păstrat nealterate tradiţiile”, a declarat Paul Iacobaş, preşedintele CAPDD, administratorul sitului Natura 2000 Pădurea Craiului

Lasă un răspuns