Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 29 septembrie

CINEMA

sursa: http://www.animest.ro/

* De azi până pe 8 octombrie se desfăşoară cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est.

Din programul primei zile.

˟ La Cinema Elvira Popescu sunt proiectate:

– de la ora 16:00, „Persepolis”, povestea subtilă a unei fete din Iran ce se desfăşoară în timpul Revoluţiei islamice, adusă pe ecran de Vincent Paronnaud şi Marjane Satrapi, distinsă cu Premiul Juriului la Cannes în 2007 şi Premiul César în 2008;

– de la ora 18:00, 20:00 şi, respectiv, 22:00, cele trei filme ale trilogiei „Ghost in the Shell”, co-producţie Japonia – Marea Britanie regizată de Mamoru Oshii ce invită publicul să urmărească binecunoscuta poveste şi să investigheze alături de Motoko Kasunagi universul cyborgilor.

˟ La Cinemateca Eforie:

– de la ora 19:00, are loc gala de deschidere Anim’est 2017, ce cuprinde proiecţia lungmetrajului „Loving Vincent”, co-producţie Marea Britanie – Polonia regizată de Dorota Kobiela şi Hugh Welchman, ce aduce pe ecran universul vizual atât de caracteristic al lui Van Gogh;

– de la ora 23:00, începe mult aşteptatul program tematic „Anim’est: Trippy Animation Night 2017” cuprinzând animaţii trăsnite şi obscure, de la filmări în joacă la cea mai nouă găselniţă strecurată pe atât de accesibilul youtube.

* Programul zilei la docuart fest.

Sursa foto: www.festival.docuart.ro

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:

– de la ora 15:40, mediu-metrajul „Faptele sunt cunoscute” de Gabriel Tempea ce prezintă povestea lui Cristian Duţescu, un licean de 15 ani dispărut în octombrie 1989 ce reapare săptămâni mai târziu, doar pentru a fi exclus din Uniunea Tineretului Comunist şi apoi exmatriculat pentru „fapte reprobabile”, pe care nici la aniversarea a 20 de ani de la absolvirea liceului, foştii elevi şi profesori încă nu le cunosc;

– de la ora 17:10, mediu-metrajul „#CălătoreşteCuMine” de Horia Hateg în care patru motociclişti din Bucureşti pleacă la drum pentru 17 zile prin România fără un plan întrucât destinaţiile lor sunt stabilite de utilizatorii activi din reţelele de socializare;

– de la ora 18.20, două scurtmetraje realizate de Titus Mesaroş „Craiova văzută din car” (1974) şi „Scrisoare din Oraşul Nou” (1978);

Sursa foto: www.festival.docuart.ro

– de la ora 19:00, 9 scurtmetraje ale unui alt cineast consacrat, Copel Moscu, căruia i-a fost dedicată o secţiune specială a docuart fest.

˟ La Ştirbei Center rulează :

– de la ora 16:00, mediu-metrajul „„Varză, cartofi şi alţi demoni”, de Şerban Georgescu, care timp de un an a lucrat pământul cot la cot cu sătenii din Lunguleţu ce încearcă să iasă dintr-un cerc vicios din care nimeni nu câştigă;

– de la ora 17:15, „Nicu Ioniţă, un supravieţuitor al «Experimentului Piteşti»”, portret realizat de Gabriela Baiardi;

– de la ora 18:30, mediu-metrajul  „Matei Vişniec, rege la Avignon” de Andreea Stiliuc în care regizori şi actori ne vorbesc despre teatrul acestui dramaturg şi despre succesul său extraordinar la Festivalul din acest oraş francez, al cărui decor istoric îl descoperim odată cu strategiile miilor de artişti, dornici să atragă atenţia în acest labirint;

– de la ora 20:00, în reluare, filmul de gală „Secondo me”, producţie austriacă prezentând poveştile de viaţă pline de substanţă, dar afectate de trecerea timpului, ale trei garderobieri de la Operele din Viena, Milano şi Odessa.

* Printre cele 4 premiere care intră de azi pe ecranele bucureştene se numără şi una românească: „” regizată de Iulia Rugină, care a scris-o împreună cu Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. Andi Vasluianu interpretează pe reporterul Alex Mazilu, care face un reportaj in memoriam despre viaţa operatorului său, după moartea tragică a acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, Alex pune laolaltă puzzle-ul existenţei acestuia, văzut prin ochii încercatei sale fiice adolescente interpretată de Voica Oltean, de numai 15 ani.

MUZICĂ

*  Primul concert al noii stagiuni de la Sala Radio aduce în faţa publicului, de la ora 19:00, cele două orchestre simfonice radio reunite, Orchestra Naţională Radio şi Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Iurii Botnari din Republica Moldova. În program: Concertul nr. 2 în do minor pentru pian şi orchestră – solist Freddy Kempf şi Suita Carmen, adaptarea pentru balet a compozitorului rus Rodion Şcedrin a operei Carmen compusă de Georges Bizet.

* Un concert Ethno Jazz cu solista Cristiana Radu şi pianistul Marius Vernescu începe de la ora 19:30, la Ceainăria GreenTea.

* Goran Bregović şi Wedding and Funeral Orchestra susţin un concert la Arenele Romane, începând cu ora 20:00.

* De la ora 22:30, în Hard Rock Cafe, cele mai iubite melodii lansate de Jim Morrisson se vor auzi din nou live în interpretarea trupei The Doors Alive!, cea mai buna formaţie tribut, originară din Marea Britanie.

* În Quantic Club, astăzi şi mâine se desfăşoară cea de-a IV-a ediţie a Folk & Metal Fest. Accesul se face, în ambele zile, de la ora 17:00 iar concertele, susţinute de trupe din mai multe ţări, încep de la ora 18:00.

– Astă-seară evoluează: Adastia (de la ora 18:00), Ka Gaia An (de la ora 18:45), Open Access (de la ora 19:30), Blodiga Skald (de la ora 20:30), Welicoruss (de la ora 21:30), Arkona (de la ora 23:00).

– Mâine seară sunt programate trupele: Recursive (de la ora 18:00), Delusion Eternal Fire (de la ora 18:45), Satana kozel (de la ora 19:30), Grai (de la ora 20:30), An Theos (de la ora 22:00) şi Cruachan (de la ora 23:00).

Informaţii despre aceste trupe aflaţi de aici.

DANS

Centrul Naţional al Dansului găzduieşte, de la ora 19:30’, spectacolul de dans contemporan „Tabularasa” (sau „Tabu La Rasa”), ce evidenţiază rolul dansului în vindecarea traumelor personale şi sociale şi include elemente africane şi sud-americane. El este interpretat de 10 dansatori (din Columbia, România, Egipt, Finlanda, SUA şi Canada), iar coregrafia este rezultatul colaborării a trei dintre aceştia: Natalie Cohen (SUA), Momo Sanno (România) şi Emma Damarise Ste. Marie (Canada).

EXPOZIŢIE

În sălile Kretzulescu din Muzeul Naţional de Artă al României, Delegaţia generală Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi Centrul Gravurii şi al Imaginii imprimate din La Louvière prezintă expoziţia de artă grafică „Un vis locuit / Un rêve habité”, deschisă pentru public de astăzi până pe 28 ianuarie 2018.

CARTE

La Librăria Humanitas Kretzulescu, de la ora 18:00 are loc lansarea celui mai nou roman semnat de Viorica Răduţă, „Oraşul închis”, apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom, şi în ediţie digitală. Invitaţi, alături de autoare: Nona Rapotan, Christian Crăciun şi George Neagoe.

FESTIVALURI

* Pe lângă Anim’est 12, docuart fest şi Bucharest Photofest, în acest week-end mai au loc alte două festivaluri. Unul dintre acestea este Târgul Bucureştilor din Parcul Herăstrău, aflat la a doua sa ediţie şi despre care găsiţi mai multe informaţii aici.

* La Circul Globus are loc prima ediţie a evenimentului „Bucharest Gaming Festival”. Informaţii despre acesta găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.