Astăzi este Ziua Mondială a Inimii!

De Ziua Mondială a Inimii specialiştii atenţionează că insuficienţa cardiacă poate fi ţinută sub control.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, specialiştii atrag atenţia asupra bolilor cardiovasculare, principala cauză de deces pe plan mondial. Astfel, pe 29 septembrie în toată lumea au loc acţiuni menite să le reamintească oamenilor să meargă la medic preventiv, astfel încât să poată depista problemele din timp, înainte să se agraveze.

În România se estimează că există aproximativ 1.000.000 de persoane care suferă de insuficienţă cardiacă şi, în plus, cei mai mulţi români nici măcar nu ştiu că suferă de aceasta.

Insuficienţa cardiacă apare atunci când inima nu mai reuşeşte să pompeze atât sânge cât îi este necesar organismului pentru a funcţiona normal. Cu timpul, însă, muşchiul inimii devine din ce în ce mai puţin activ, ceea ce înseamnă că sănătatea organismului devine din ce în ce mai precară. În plus, depistată din timp, aceasta poate fi ţinută sub control, iar pacientul poate avea o calitate bună a vieţii. De aceea, este esenţial ca acesta să poată recunoaşte simptomele.

•Respiraţie dificilă, sacadată, creşterea în greutate, umflarea picioarelor, oboseala cronică, asociată de cele mai multe ori cu imposibilitatea de a depune efort sunt doar câteva semne ce nu trebuie trecute cu vederea.

De asemenea, hipertensiunea arterială, diabetul, bolile valvelor inimii, viruşii, obezitatea, fumatul sunt factori de risc ce trebuie luaţi în considerare.

Specialiştii atenţionează că insuficienţa cardiacă, depistată încă de la primele semne, poate fi ţinută sub control astfel încât calitatea vieţii pacientului să nu fie afectată. În plus, aceştia recomandă adoptarea unui stil de viaţă sănătos, incluzând mişcarea în tabieturile zilnice, alimentaţia sănătoasă şi echilibrată, precum şi evitarea fumatului.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.