Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 28 septembrie

CINEMA

Sursa foto: www.festival.docuart.ro

* Programul de astăzi la docuart fest.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:

– de la ora 14:00, scurtmetrajul „Esmeralda” de Andrei Tache Codreanu, despre ‘Nea Diniță, fost bibliotecar, care lucrează de 16 ani la săpăturile arheologice de la cetatea de la Histria;

– de la ora 14:30, mediu-metrajul  „Matei Vişniec, rege la Avignon” de Andreea Stiliuc, în care regizori şi actori ne vorbesc despre teatrul lui Matei Vişniec şi despre succesul său extraordinar la Festivalul din acest oraş francez, al cărui decor istoric îl descoperim odată cu strategiile miilor de artişti, dornici să atragă atenţia în acest labirint;

– de la ora 15:45, scurtmetrajele „Ionaş visează că plouă” de Dragoş Hanciu şi „Mereu pe fugă, dar nu şi astăzi” de Ioana Grigore;

– de la ora 17:30, mediu-metrajul „Souvenirs de Iaşi”, de Romulus Balazs, ce reconstituie, pornind de la fotografii de epocă, participarea României la Holocaust;

– de la ora 19:00, documentare din studenţia unor regizori reper de astăzi, precum Florin Iepan, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Călin Peter Netzer, Ionuţ Teianu, Cătălin Mitulescu, Adrian Sitaru şi alţii.

˟ La Ştirbei Center rulează:

– de la ora 16:45, scurtmetrajele: „Source” de Alexandru Iamandiu, „Rise Up” de Adrian Moisoiu şi Marius Mihordescu, „Interzis…la apă plată!” de Ioan Vintilă şi „Nico, între Z-uri şi o chitară” de Diana Marina Tendeleu;

– de la ora 19:00, mediu-metrajul „Momente de tăcere” de Ion Donica, în care simplitatea oamenilor de la ţară şi atmosfera magică a spaţiului rural se contopesc într-o călătorie misterioasă ce descoperă emoţii reale ale vieţii omeneşti.

– de la ora 20:15, „Variaţiuni pe un nume” de Violeta Gorgos, ce prezintă destinul unui basarabean, care după mai bine de 30 de ani de când nu mai este în viaţă, reuşeşte să se facă îndrăgit şi admirat – Nicolae Simatoc.

* În cadrul Bucharest , de la ora 19:30, la se reia la Cinemateca Eforie documentarul „A Thirsty World” de Yann Arthus-Bertrand (fotograf şi scenarist), Thierry Piantanida şi Baptiste Rouget-Luchaire, despre una dintre cele mai preţioase resurse a plantei: apa.

Tot astăzi, la Centrul de Cultură Arhitecturală, din str. Jean Louis Calderon nr. 48, este vernisată, de la ora 18:00, expoziţia „Nomads in our days” de Andreea Nechita.

* KineDok prezintă, de la ora 19 la Spaţiul Public European, în cadrul programului „Joia de film”, documentarul „5 Octombrie” de slovacul Martin Kollár, ce spune povestea lui Ján care decide să se supună unei operaţii ce-l va ajuta să îşi îmbunătăţească calitatea vieţii, dar numai dacă supravieţuieşte întrucât există o şansă de 50%.

* De la ora 20:00, la Happy Cinema din mall-ul Liberty Center şi la Grand Cinema Băneasa rulează filmul „ – The End Of The End”, regizat de Dick Carruthers, cronica turneului final al trupei care a făurit sunetul genului Metal, prezentând o viziune intimă asupra relaţiilor dintre membrii trupei şi despre tachinările dintre ei, cu amintiri individuale şi de grup de la Ozzy Osbourne, Tony Iommi şi Geezer Butler.

MUZICĂ

* Organizaţia Umanitară „Concordia” organizează, de la ora 18:30, la sala Majestic a Teatrului Odeon, concertul caritabil „Pentru ca poveştile triste să aibă un final fericit!”, principalul eveniment de strângere de fonduri al anului având ca invitaţi speciali pe violonistul Alexandru Tomescu, Alexandra Uşurelu şi artistul plastic Ana Munteanu, care va transpune în desene pe nisip, sand-art, tema fiecărei piese muzicale. Gazda evenimentului este jurnalista Irina Păcurariu.

* Ambra cântă Fado Portugues de la ora 19:30, în Ceainăria GreenTea din str. dr. Burghelea nr. 24.

* Sala Polivalentă găzduieşte, de la ora 20:00, „Red Bull SoundClash”, dublu concert în cadrul căruia se vor „duela” trupele Controlul Tehnic de Calitate (CTC), veterani ai hip-hop-ului românesc, şi Carla’s Dreams din Chişinău. Adrian Despot îşi va asuma, pentru două ore, rolul de părinte al artiştilor, care le va da şanse şi drepturi egale să-şi exprime poveştile.

* Tot de la ora 20:00, în Control Club se face accesul pentru concertul trupei de rock alternativ The Mono Jacks, care a invitat pe scenă tânăra trupă transilvăneană Greetings Sugar.

* Trupa Cargo susţine un concert în Hard Rock Cafe, începând de la ora 21:30.

DANS

* Centrul Naţional al Dansului găzduieşte, de la ora 19:30’, spectacolul de dans contemporan „After.Life”, creat de Alexander Omelchenko (Sasha Dodo) – coregraf, regizor şi poet rus – împreună cu dansatoarele Virginia Negru, Simona Baciu şi Smaranda Găbudeanu, muzicianul Cătălin Diaconu şi artista video Elena Muchnaya. Artiştii creează un spaţiu poetic în care pun la încercare prejudecăţi şi aşteptări convenţionale, explorând ceea ce ar putea să existe mai departe.

EXPOZIŢIE

La Ivan Gallery, din strada doctor Dimitrie Grecescu nr. 13, de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei „Missing Something and Itself Missing”, o reflecţie intimă a artistului Jaro Varga despre pierdere, absenţă, gol şi despre inexplicabil, ca principii constitutive ale relaţiei dintre imaginea reală şi cea arhetipală a tatălui.

ÎNTÂLNIRI, CONFERINŢE, DEZBATERI

* Muzeul Naţional al Ţăranului Român organizează, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului, conferinţa „Caracterul vieţii sociale, economice şi politice în Uzinele 23 August în perioada anilor ’80”, susţinută de Adriana Speteanu-Vasiliu.

* De la aceeaşi oră 18:00, la sediul Grupului pentru Dialog Social are loc dezbaterea „Procesul comunismului. Probleme şi soluţii”. Moderator: Magda Cârneci. Vorbitori: Andrei Ursu, fiul dizidentului Gheorghe Ursu, Mihai Demetriade (istoric) şi Mădălin Hodor (istoric)

* Câştigătoarea Premiului Liste Goncourt – Le Choix roumain 2016, scriitoarea franceză Catherine Cusset vine la Bucureşti pentru lansarea ediţiei în limba română a romanului „Celălalt pe care-l adoram”, recent publicat în colecţia Raftul Denisei a Editurii Humanitas Fiction. Cu această ocazie, azi, de la ora 18:30, participă la o dezbatere literară pe marginea acestui volum alături de scriitoarele Luisa Etxenike şi Simona Sora, în sala Evira Popescu a Institutului Francez.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.