UPDATE: Aviz negativ în cazul propunerilor de modificare a legilor justiției

Sursă foto: www.adevarul.ro

UPDATE: Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ proiectul privind modificarea legilor justiţiei, au precizat, pentru Agerpres, surse din CSM.
Avizul este consultativ.

——————

Consiliul Superior al Magistraturii va da, astăzi, un aviz consultativ, asupra propunerilor ministrului Tudorel Toader, de modificare a legilor justiţiei.

Timp de aproape o lună CSM a aşteptat opiniile tuturor asociaţiilor de magistraţi, de la instanţe şi procurori până la Inspecţia Judiciară.

Majoritatea acestor puncte de vedere a fost că proiectul de modificare ar afecta independenţa sistemului judiciar. Cele mai criticate dintre propunerile ministrului Tudorel Toader au fost: excluderea preşedintelui ţării din procesul de numire a procurorului general şi a procurorilor-şefi ai DNA şi DIICOT, preluarea Inspecţiei Judiciare de către Ministerul Justiţiei, precum şi înfiinţarea unei direcţii specializate pentru infracţiunile săvârşite de magistraţi.

Ministerul de resort susţine însă că aceste modificări vor creşte rolul Consiliului Superior al Magistraturii de protejare a independenţei sistemului judiciar şi vor consolida dreptul ministrului Justiţiei de a veghea asupra modului în care se realizează conducerea parchetelor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.