Încălzirea globală şi efectele sale asupra climei!

Vara aceasta, valurile de căldură ce au afectat sudul Europei, au avut loc din cauza schimbării climatice, indică un raport al ONG-ului științific Climate Central dat publicității miercuri, relatează AFP.

Sursa foto: www.capital.ro

Dereglarea climei, generată de activitățile umane, a făcut de zece ori mai probabilă producerea unei veri atât de calde.

Până în anul 2050, dacă lumea nu va reuși să reducă concentrațiile de gaze cu efect de seră în atmosferă, va fi ca cea din acest an.

Cercetările au avut loc în cadrul proiectului științific internațional Worldwide Weather Attribution. Acesta are ca scop stabilirea legăturii dintre episoadele meteorologice şi  încălzirea globală.

„Am găsit probe clare ale unei influențe umane asupra recordului de căldură din această vară, privind temperatura în general și în mod specific asupra valului de căldură botezat ‘Lucifer'”, a declarat Geert Jan van Oldenborgh, cercetător în cadrul Royal Netherlands Meteorological Institute (KNMI).

Sursa foto: www.yoda.ro

Acest val de caniculă supranumit „Lucifer” a lovit la începutul lui august sud-estul Franței, Italia și Croația. Studiul estimează că un astfel de eveniment este în prezent de patru ori mai probabil decât în 1990.

„Numeroase localități din sudul Europei au acum o șansă din zece de a trece în fiecare an printr-un episod de caniculă la fel de puternic ca cel din această vară. La începutul secolului al XX-lea, o astfel de vară ar fi fost extrem de rară”, a adăugat Geert Jan van Oldenborgh.

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.