Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 septembrie

CINEMA

Sursa foto: www.festival.docuart.ro

* Programul zilei celei de-a VI-a ediţii a docuart fest.

˟ La Cinema Muzeul Ţăranului sunt proiectate:

– de la ora 15:00, scurtmetrajele: „Circul foamei” de Eugen Dediu-Sandu şi „Padre” de Rista Enxhi;

– de la ora 16:00, lungmetrajul „Matache. Berzei – Buzeşti” de Dragoş Lumpan despre dezagregarea socială şi economică a acestui cartier ca urmare a proiectelor urbanistice ale fostului primar Sorin Oprescu;

– de la ora 18:00, „Camera obscură” de Gheorghe Preda despre activitatea cinecluburilor în România regimului socialist;

– de la ora 19:45, în cadrul „Schiţei de portret – Vlad Druck”, 4 scurtmetraje ale acestui cineast din Republica Moldova („Obsesia”, „For Whom the bells toll?”, „Goliciune” şi „Vive la femme!”), care va purta un dialog cu publicul.

˟ La Sala ArCuB Lipscani rulează:

– de la ora 16:30, scurtmetrajele: „Radu Bercea, istoria unui destin” de Paul Palencsar, „Esmeralda” de Andrei Tache Codreanu, „Cine iubeşte şi lasă” de Galuşca Victor, „Ionaş visează că plouă” de Dragoş Hanciu, „Crooked” de Tudor Botezatu şi „Bune şi blânde” de Florin Andreescu;

– de la ora 20:00, în cadrul secţiunii „Arhivar”, mediu-metrajul „Domnia Regelui Ferdinand în câteva documentare de epocă”;

– de la ora 20:45, mediu-metrajul „Enescu Experience”, un making-of realizat de Diana Iabraşu şi Alexandru Condurache al Turneului Internaţional Stradivarius 2015 în care Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz au interpretat pentru prima dată în România lucrările lui George Enescu pentru vioară şi pian, filmul fiind dedicat restaurării casei din copilăria compozitorului, ce se află la un pas de prăbuşire.

˟ La Ştirbei Center (str. Ştirbei Vodă nr. 104 – 106) sunt proiectate:

– de la ora 16:30, scurtmetrajele „Tehnic artistic” de Daniel Oprea, „Crooked” de Tudor Botezatu, „Nicoleta” de Dan Cimpoeşu, „Refractara” de Ioana Trifu, „Anii mei de film” de Ruxandra Nae şi „Mereu pe fugă, dar nu şi astăzi” de Ioana Grigore;

– de la ora 20:00, mediu-metrajul „#CălătoreşteCuMine” de Horia Hateg în care patru motociclişti din Bucureşti pleacă la drum pentru 17 zile prin România fără un plan, întrucât destinaţiile lor sunt stabilite de utilizatorii activi din reţelele de socializare.

* În cadrul Bucharest Photofest, de la ora 19:30, la Cinemateca Eforie este proiectat documentarul „TERRA” de Yann Arthus-Bertrand (fotograf şi scenarist) şi Michael Pitiot, ce oglindeşte relaţia omului cu alte specii pe Pământ, pe măsură ce umanitatea devine din ce în ce mai izolată de Natură. Comentariul este citit de Vanessa Paradis.  Bucharest Photofest, mai are astăzi în program, de la ora 18:00,  vernisajul expoziţiei „89% Rural” semnată de Alberto Bolocan Simonis la Bistro Carusel.

* La Centrul Ceh, tot de la ora 19:30 are loc proiecţia documentarului „Homeostasis” despre morfologia unui peisaj de sub Muntele Ore din Nordul Boemiei, o zonă care este din anii 1950 o mină intensivă de suprafaţă pentru lignit, film realizat ca un colaj de înregistrări video şi înregistrări din teren, făcute în timpul simpozionului internaţional Frontiers of Solitude care a avut loc în acea zonă în toamna anului 2015. Proiecţia este urmată de o dezbatere la care iau parte unul dintre realizatorii documentarului, Miloš Vojtěchovský, şi Dagmar Šubrtová, sculptor şi curator care a coordonat amintitul simpozion.

* De la ora 20:00, în Trei Beţivi Bar, din str. Vasile Lascăr nr. 66, are loc o proiecţie cu comedia dramatică „Filantropica”, de Nae Caranfil, cu: Mircea Diaconu, Gheorghe Dinică, Mara Nicolescu.

* Proiectul „Filmul şi Literatura” al Muzeului Naţional al Literaturii Române se încheie magistral cu un invitat de excepţie: regizorul Cristi Puiu. Întâlnirea, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan, începe de la ora 20:00 şi cuprinde două fragmente din filmele acestui cineast care va povesti despre experienţele sale în calitate de scenarist şi regizor şi va răspunde întrebărilor publicului.

* În cadrul expoziţiei „CineBucureşti.100 de ani de modernitate – lectura modernităţii bucureştene prin prezentarea apariţiei şi devenirii sălilor de cinema”, ce mai poate fi vizitată până pe 1 octombrie, la Palatul Suţu – Muzeul Municipiului Bucureşti, astăzi, de la ora 18:30, are loc conferinţa „Sala de cinema în oraş” ce completează expunerea vizuală cu prelegeri susţinute de specialişti din domeniile arhitecturii şi filmului.

MUZICĂ

* Muzeul Municipiului Bucureşti prezintă recitalul „De la Enescu la contemporani” susţinut de Maria Chifu – fagot, Olga Podobinschi – pian, Ciprian Ghiţă – contrabas, Mihaela Pletea – soprană şi tenorul Teodor Iliescu, de la ora 19:00, la Casa Filipescu-Cesianu.

* Ca în fiecare miercuri, Berăria H are programat un concert de muzică românească interpretată, de pe la ora 20:00, de Joy Band, deseară alăturându-se şi Cristina Bălan.

DANS

* Centrul Naţional al Dansului găzduieşte, de la ora 19:30’, spectacolul de dans contemporan „After.Life”, creat de Alexander Omelchenko (Sasha Dodo) – coregraf, regizor şi poet rus – împreună cu dansatoarele Virginia Negru, Simona Baciu şi Smaranda Găbudeanu, muzicianul Cătălin Diaconu şi artista video Elena Muchnaya. Artiştii creează un spaţiu poetic în care pun la încercare prejudecăţi şi aşteptări convenţionale, explorând ceea ce ar putea să existe mai departe.

* În cadrul eXplore festival, artistul belgian Wim Vandekeybus, alături de compania sa, Ultima Vez, prezintă de la ora 20:00, la Sala Studio a Teatrului Național „I.L. Caragiale”, spectacolul „In Spite of Wishing and Wanting (Revival 2016)”. Puterea acestuia derivă din simbioza organică dintre dans, teatru şi film. Secvenţe captivante de coregrafie, susţinute de coloana sonoră senzuală a lui David Byrne se dizolvă în monologuri despre frică, dorinţa de securitate şi magia îngrozitoare a somnului. Scurtmetrajul „The Last Words”, realizat de Vandekeybus însuşi şi bazat pe două poveşti de Julio Cortázar, oferă experienţe vizuale puternice ce rămân în memoria publicului mult după finalul spectacolului.

SPECTACOL

Sursa: www.facebook.com/ArtHubBucharest/

În cadrul seriei de evenimente cu care este inaugurat noul centru pentru producţie, laborator, dezbatere, învăţare şi comunicare despre artă contemporană ARTHUB Carol 61, situat la etajele 4 şi 5 ale clădirii Piaţa Latină, astă-seară are loc, de la ora 19:30, o reprezentaţie cu „Planet i.”, performance audiovizual semnat de Ludic Collective, o comunitate de artişti din diferite discipline, formată iniţial de trei studente în Londra, ce s-a extins în Haga şi Bucureşti. Spectacolul este o abordare artistică legată de stadiile revenirii din amnezie, dezvoltarea cognitivă, memoria musculară, limbaj şi forme de comunicare ce explorează premisa inversării scoarţei terestre şi consecinţele pe care această întoarcere pe dos ar avea-o asupra percepţiei umane.

 

ÎNTÂLNIRI

* La Librăria Humanitas Kretzulescu, de la ora 18:00 începe cea de-a V-a ediţie a evenimentului „Miercuri la takla” ce vă propune o discuţie pe tema „Făină cât cuprinde. Despre bucătărie şi literatură”, alături de invitații: Vintilă Mihăilescu (antropolog, profesor universitar) şi Răzvan Exarhu (personalitate media, bucătar).

* O nouă ediţie a „Galeriei Întâlnirilor”, coordonată de Daniel Sur are loc de la ora 19:00, la Gallery Cafe, din Str. Leonida nr. 9-11. Cu această ocazie actorii Oana Dragnea şi Massimiliano Nugnes citesc, în prezenţa autorului, fragmente din „A doua scrisoare pierdută”, scrisă de Eugen Şerbănescu, lectură urmată de o dezbatere pe tema acestei piese de teatru.

* Tot de la ora 19:00, la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, în cadrul programului de întâlniri cu artiştii expoziţiei TRIAJ, astă-seară este invitat Florin Ciubotaru. Moderator: Adrian Guţă.

* În cadrul Bucharest Science Festival, organizat de Asociaţia Secular-Umanistă din România de azi până pe 1 octombrie, astă-seară au loc la Cărtureşti Verona două întâlniri:

– de la ora 18:00, la mansardă, „Exploratorii din literatura SF şi impactul lor în ştiinţă” la care Anca Bontaş îi are invitaţi pe Ana Nicolau – coordonatorul colecţiei de SF&F Nautilus de la Nemira, pe Florin Stanciu (genetician şi scriitor) şi pe Ovidiu Eftimie (scriitor);

– de la ora 19:00, în cafenea, „Exploratorii frontierelor cosmice” eveniment la care veţi putea afla mai multe despre misiunile, despre dificultăţile care au trebuit fi depăşite, despre succesele şi semi-eşecurile, precum şi despre proiectele de viitor ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) de la Mark McCaughrean, Senior Advisor pentru Ştiinţă şi Explorare.

Programul complet al Bucharest Science Festival îl găsiţi aici.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.