Docuart Fest: Șase zile de proiecții de filme documentare românești!

Sursa foto: www.festival.docuart.ro

Aflat la a VI-a ediție, festivalul documentarului românesc, Docuart Fest, anunță 6 zile de festival pline de proiecții, discuții și activități.

În acest an, festivalul își propune să reunească oameni ai documentarului într-o săptămână bogată în film și evenimente conexe dedicate acestuia. Vor fi proiectate 31 de filme aflate în competițe, proiecții în segmentul OFF, dezbateri care aduc în prim plan cineaști importanți.

La cele trei secțiuni competiționale (principală, studențească și documentar TV) participă 31 de filme, selectate dintre cele 100 înscrise.

În cadrul secțiunii principale au intrat în concurs 12 pelicule, în competiție studențească – 14, iar la secțiunea documentar TV au fost selectate 5 filme.

„În acest an, secțiunea studențească a fost cea mai entuziasmantă și mai diversă: au predominat, evident, observaționalele, dar au fost și anchete și esee și exerciții de stil. Am fost fericită să constat că, pe lângă direcțiile deja ”tradiționale”, au existat și documentare studențești inclasabile, care au preferat s-o ia pe drumuri puțin bătătorite”, a declarat criticul de film Anca Grădinariu.

Criticul Cristi Mărculescu, membru al comisiei de preselecție, a remarcat caracterul actual și distinctiv al filmelor.

„Întâlnim documentare de investigație și de contemplație, filme venite cu agende vizuale și politice. Competiția principală și cea de documentar TV reflectă preocupările de acum ale întregii societăți românești: recuperarea și decodarea trecutului, reconsiderarea relațiilor dintre societate și natură”, a afirmat Mărculescu.

„Cred că este important să avem un festival de documentar 100% românesc pentru că producțiile sunt puține, uneori cu low budget sau chiar no budget, și merită să fie mai vizibile, să ajungă la un public, să fie încurajate”, a punctat regizorul Adina Popescu.

Festivalul are și mai multe secțiuni necompetiționale. În cadrul secțiunii „Focus”,

Sursa foto: www.festival.docuart.ro

dedicată regizorului Copel Moscu, sunt prezentate nouă filme documentare. Proiecțiile sunt urmate de discuții cu regizorul însuși.

În secțiunea „La început a fost documentarul”, realizată în parteneriat cu UNATC, sunt prezentate documentarele din studenție ale unor regizori precum Florin Iepan, Cristian Mungiu, Radu Muntean, Călin Peter Netzer și Ionuț Teianu.

Secțiunea „Static și dinamic” își propune să arate moduri de includere a fotografiei în filmul documentar. De asemenea, bucureștenii vor putea vedea, în cadrul unei alte secțiuni, documentare de arhivă prin care sunt marcați 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand.

 

Segmentul OFF prezintă o avanpremieră PROTEST  (albumul de fotografie documentară „PROTEST”) realizat de cei de la documentaria.ro care vor avea și o expoziție de fotografie deschisă publicului pe tot parcursul festivalului la MȚR.

Sursa foto: www.ziarulmetropolis.ro

Sesiunile de masterclass vor avea loc în zilele de 29, 30 și 1 la Cinema MȚR cu cineaștii Dan Curean, care va avea ca subiect modul de reprezentare al realității, Cristian Tudor Popescu, care va vorbi despre subficțiunea documentară a ororii și Vlad Druck, care se va opri asupra influenței semioticilor celor 6 Arte“ asupra limbajului și structurii  celei de-a 7 Artă“ – cinematografia documentară.

Filmele documentare vor putea fi văzute la Cinema Muzeul Țăranului, Sala ARCUB Lipscani și Știrbei Center.

Fiecare film înscris în competiție va avea câte două proiecții pe parcursul festivalului, la Cinema MȚR, Știrbei Center și Arcub Lipscani.

De marți până duminică, Docuart Fest lasă intrarea liberă cinefililor și amatorilor de film documentar.

Gala de deschidere a festivalului este programată pe 26 septembrie la Cinema Muzeul Țăranului – Sala Horia Bernea. Cinefilii se pot înregistra online începând cu 18 septembrie.

 

Intrarea este liberă în cadrul tuturor proiecțiilor și evenimentelor.

 

Programul poate fi consultat pe www.festival.docuart.ro

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.