Duelul Viorilor Stradivarius vs Guarneri. Patru viori în patru oraşe

Concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, violonistul Liviu Prunaru, a avut rolul important de solist al acestui ansamblu în ultima seară a festivalului George Enescu, când a interpretat Caprice Roumain pentru vioară şi orchestră de George Enescu, fiind ovaţionat de o sală de peste 3.000 de spectatori. După numai două zile, Liviu Prunaru îşi va încrucişa arcuşul cu violonistul Gabriel Croitoru.

Turneul Duelul Viorilor, un proiect Radio România, ediţia a VII-a, va avea loc în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2017, în 4 oraşe din România. Arbitrul întrecerii muzicale este pianistul Horia Mihail.

După şapte ani, deşi ideea de duel s-a transformat într-o întrecere amiabilă pentru cucerirea publicului, totuşi întrebarea rămâne: Stradivarius sau Guarneri?:

„Diferenţa dintre cele două instrumente, în sensul bun al cuvântului, este evidentă. Pornim de la ideea că ele, Stradivarius şi Guarneri, reprezintă două şcoli mari ale lutieriei mondiale, de atunci şi de acum. Vioara sau viorile Guarneri ar avea ca plus, chiar dacă poate părea subiectivă părerea mea, rotunjimea sunetului, atuu compensat de partea cealaltă, a viorii Stradivarius, printr-un volum mai mare sau o sclipire în plus faţă de celelalte. Desigur, dincolo de toate aceste amănunte, mereu vor fi păreri şi păreri, preferinţe personale. De aceea, ideea de a le pune pe scenă, în acelaşi timp, a prins foarte bine. În felul acesta, practic orice ureche, fie ea formată sau neformată, poate să sesizeze diferenţele dintre cele două instrumente. Am avut ocazia la rându-mi să cant şi eu pe alte instrumente, însă mărturisesc că sunt întru totul adeptul taberei Guarneri”, spune Gabriel Croitoru.

„Este o mare bucurie să constatăm publicul este foarte interesat de acest Duel al Viorilor. Cu anii am învăţat să nu mai aştept nimic de-a gata. Chiar mă gândeam, că după atâtea ediţii, poate că spectatorii s-au plictisit deja şi că nu vor mai veni, mai ales că a început imediat după Festivalul Enescu, când lumea este până peste cap, plină de muzică. Iată însă că există interes şi de data aceasta, lucru care ne determină să fim şi mai entuziaşti. Noi vom da absolut tot ce avem. Eu studiez cât pot de mult ca să ofer concerte şi mai elaborate şi mai frumoase şi mai înălţătoare”, a declarat Liviu Prunaru.

După şase ediţii, câştigătorul nu a putut fi niciodată stabilit, aşa că anul acesta cei doi violonişti au chemat întăriri.

Lui Liviu Prunaru i se va alătura soţia sa, violonista Valentina Svyatlovskaya-Prunaru, care este membră de asemenea a celebrului ansamblu Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam. Este o muziciană cu o bogată activitate concertistică fie în variantă solo, fie în duo cu Liviu Prunaru. Este deţinătoare a unui bogat palmares competiţional.

Sursa: www.duelulviorilor.ro

Gabriel Croitoru mizează pe generaţia tânără, invitând-o pe scenă pe fiica sa care îi este şi studentă. Talentul Siminei Croitoru a fost răsplătit cu numeroase premii obţinute în concursuri naţionale şi internaţionale, iar activitatea sa artistică este deja foarte densă, cuprinzând concerte susţinute alături de numeroase orchestre.

Ca întotdeauna vedetele, în ceea ce priveşte instrumentele, vor fi viorile Stradivarius Pachoud, pe care cântă Liviu Prunaru, dar şi Guarneri del Gesu Catedrala, pe care cântă Gabriel Croitoru (pusă la dispoziţie de Muzeul Naţional George Enescu, în patrimoniul căruia se află), viori care poartă cu ele, la rândul lor, poveşti excepţionale care pot fi descoperite pe site-ul www.duelulviorilor.ro.

Program recital:

Gabriel Croitoru şi Horia Mihail

Fr. Kreisler: Rondino pe o temă de Beethoven.
F. Mendelssohn: On Wings of Song.
E. Poldini: Doll waltz.

Simina Croitoru şi Horia Mihail

Fr. Kreisler: Liebesleid.
P. de Sarasate: Melodii lăutăreşti.

Valentina Svyatlovskaya-Prunaru şi Horia Mihail

P. de Sarasate: Introducere şi Rondo Capriccioso.
Fr. Kreisler: Preludiu şi Allegro.

Liviu Prunaru şi Horia Mihail

H. Wieniawski: Souvenir de Moscou, op. 6.
J. Brahms: Scherzo în do minor din Sonata FAE.

Gabriel Croitoru şi Simina Croitoru

L. Spohr: Grand Duo Concertante, op. 67 nr. 2 în re major.

Liviu Prunaru şi Valentina Svyatlovskaya-Prunaru

Ch.-A. de Beriot: Duo concertante op. 57, nr. 1.

Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru

J. Halvorsen: Capriciu pentru două viori, pe teme norvegiene.

Valentina Svyatlovskaya Prunaru – Liviu Prunaru – Simina Croitoru – Gabriel Croitoru

Ch. Dancla: Variaţiuni pe o temă de Mozart – Ah, vous dirai-je, maman -pentru patru viori şi pian.

Itinerar:

Deva, 27 septembrie, Sala Pro Arte;

Alba Iulia, 28 septembrie, Casa de Cultură;

Arad, 29 septembrie, Teatrul Clasic Ioan Slavici;

Bucureşti, 1 octombrie, Sala Radio.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.