Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 25 septembrie

CINEMA

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:00 este proiectat, în avanpremieră, cel mai recent film semnat de Alexandru Solomon, „Ouăle lui Tarzan”, ce porneşte pe urma unei demente iniţiative a lui Stalin: crearea unui hibrid om-maimuţă, un ideal al omului muncitor. Având ca punct de pornire premisa că undeva în Caucaz există un laborator unde se fac în continuare experimente pentru obţinerea acestui hibrid, regizorul realizează o combinaţie de SF şi documentar.

* Tot de la ora 19:00, la Institutul Cervantes, în cadrul ciclului „Memoria de nuestro cine: Vicente Aranda” rulează „Fata Morgana” (, 84 min.) – este primul film pe care cineastul l-a semnat individual în 1966 care încerca să introducă teme sensibile pentru societatea spaniolă de atunci, într-o cheie care să eludeze cenzura politică. Este un thriller futurist de o factură mai specială având-o ca protagonistă pe Teresa Gimpera, şi conţinând principalele două teme ale regizorului: sexul şi violenţa.

DANS

* eXplore festival #12, cel mai important eveniment dedicat dansului contemporan şi performance-ului din România şi Estul Europei se desfăşoară în Bucureşti până pe 14 octombrie. Astă-seară, de la ora 19:00, Sergiu Matiş, cunoscut artist român ce performează la Berlin, prezintă la Sala Atelier a Teatrului Naţional spectacolul „Neverendings”, ce punctează importanţa Revoluţiei Bolşevice din octombrie 1917, fără să sărbătorească nici victoria, nici eşecul acesteia, ci fiind doar o platformă pentru a reflecta asupra imposibilităţii de a spera la o lume mai bună în timpul prezent. Din distribuţie mai fac parte: Jule Flierl, Luis Rodriguez, Orlando Rodriguez, Diletta Sperman.

* Teatrul „Stela Popescu” prezintă baletul-feerie „Harap Alb”, premieră a acestui an de Ştefan Soare, de la ora 10:00, pe scena Sălii Mari a Palatului Naţional al Copiilor, în faţa elevilor din şcolile bucureştene.

TEATRU

* Teatrul Naţional Radiofonic inaugurează o nouă serie de audiţii cu public la Teatrul Metropolis, din Str. Mihai Eminescu nr. 89. Proiectul „Ne auzim la… Metropolis” debutează astăzi, de la ora 11:00, cu audiţia spectacolului „Mătrăguna” de Niccolò Machiavelli. Adaptarea radiofonică şi regia artistică: Mihai Lungeanu. În distribuţie: Florin Piersic, Medeea Marinescu, Cristian Iacob, George Ivaşcu, Adela Mărculescu, Ion Haiduc, Daniel Badale, Violeta Berbiuc, Vasile Manta.

* Teatrul Naţional găzduieşte, de la ora 19:00, la Sala Mare, „Podu’”, un spectacol plin de savoare şi umor după textul „Podul sinucigaşilor”, de Paul Ioachim, în care un intelectual neînţeles, interpretat de Horaţiu Mălăele, un îndrăgostit jucat de George Ivaşcu, şi o artistă – Meda Victor, „stau la coadă în faţa morţii”.

* La Centrul de Teatru Educaţional Replika, tot de la ora 19:00 are loc o reprezentaţie cu premiera „Exodus” de Sabina Grădinaru, un spectacol regizat de Andi Iacomiţă despre derapajele emoţionale declanşate de singurătate, de marginalizare şi  excluziune. Este spectacolul tinerilor „outsideri“ care sunt în căutarea propriei identităţi, al creierelor care se confruntă cu incertitudini, al luptei interioare şi al descoperirii de sine.

* Tot de la ora 19:00, la Centrul European Cultural şi de Tineret pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu”, începe o reprezentaţie cu spectacolul „Copii răi” de Mihaela Michailov, regizat de Geanina Hergheligiu, producţie a Teatrului Arte dell’Anima, în cadrul proiectului „Educaţia începe în cartier”. În distribuţie: Ana-Maria Irimia, Raluca Jugănaru şi Alin Potop.

* La Teatrul de Comedie, de la ora 20:00 vă puteţi amuza la piesa „Te iubesc dar nu pe tine” de şi cu Andreas Petrescu care şi joacă spectacol alături de Alina Chivulescu / Paula Chirilă, Leonid Doni şi Anca Dinicu / Doina Teodoru.

* Maia Morgenstern susţine, de la ora 20:30 la Teatrul Evreiesc, one-woman show-ul „O lecţie de bune maniere”, tragi-comedie de Jean-Claude Grumberg, montată de Alexandru Berceanu.

BUCHAREST PHOTOFEST

De azi până pe 8 octombrie, sub sloganul „Let’s get visual!”, se desfăşoară „Bucharest Photofest”, în mai multe locaţii. Suedia este ţara invitată special a ediţiei, iar tema este „fotografia documentară”. Participă artişti internaţionali, fotografi sau oameni de film: Niclas Hammarström (Suedia), Nidal M. A. Rohmi (Palestina), Troy Moth (Canada), Polina Shubkina (Rusia – România), Dean C.K. Cox (SUA – Suedia), Elisa Purfürst (Germania). De asemenea, participă artiştii români: Ada Condeescu, Vlad Petri, Ioana Moldovan, Aurel Manea. Gala de deschidere are loc astă-seară, de la ora 20:00, în Expirat – Halele Carol şi include vernisajul expoziţiei „Sweden from A to Ö” (de la ora 20:30”), urmat de un concert oferit de trupa Orkid.

MUZICĂ

* În sala Berlin a Control Club, de la ora 20:00 începe concertul susţinut de Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O din Japonia.

* Chitarist american de renume, producător, actor în filme de groază şi fotograf Ronald, Jay „Ron” Blumenthal, aka BUMBLEFOOT, care a făcut parte din Guns N’Roses vreme de 8 ani, susţine un concert, de la ora 20:30, în Club Fabrica, ce este unul aniversar (întrucât artistul împlineşte 48 de ani) cât şi un Warm-Up Party pentru „ZIUA CHITARELOR 5”.

CARTE

Sursa foto: www.jerryjenkins.com

În cadrul seriei de evenimente dedicate celui mai recent roman al Doinei Ruşti, „Logodnica”, astăzi, de la ora 15:00, la Mark Twain International School începe  atelierul de film „Construcţia personajului” susţinut de autoare şi regizorul David Kinsella, cel care a devenit în roman unul dintre personajele centrale ale cărţii, David. Moderator: prof. Bryan Parnell.

DEZBATERI – ÎNTÂLNIRI

La ArCuB – Hanul Gabroveni, de la ora 18:30 are loc dezbaterea „Secrete ale Universului. Perspective ştiinţifice şi spirituale” la care participă două personalităţi importante ale culturii româneşti: un fizician – prof. univ. dr. Radu Constantinescu, prorectorul Universităţii din Craiova şi un teolog – Pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Moderator: astronomul dr. Magda Stavinschi, preşedintele IT4S (Institutul pentru Studii Transdisciplinare în Ştiinţă, Spiritualitate, Societate).

* Sociologul Călin Cotoi susţine conferinţa publică intitulată „De la sociologie şi geografie la geopolitică în România interbelică”, de la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu. Moderator: Sorin Antohi.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.