Angela Merkel, la al patrulea mandat de cancelar

Angela Merkel a câştigat cel de-al patrulea mandat de cancelar al Germaniei.

Cancelarul german le-a transmis susținătorilor că spera la un rezultat mai bun, însă această este o zi în care partidul său poate afirma că are un mandat și că-și va asuma responsabilitățile cu calm.

Potrivit exit-poll-urilor date publicităţii în această seară, conservatorii din CDU-CSU ai Angelei Merkel au obţinut 33,5% dintre voturi, faţă de 21 de procente câte şi-au adjudecat social-democraţii din SPD-ul fostului preşedinte al Parlamentului European, Martin Schulz.

Un sfert din electorat a votat pentru partidele radicale: Die Linke, de extremă stânga şi Alternativa pentru Germania.

Deși a câștigat scrutinul, dacă aceste procente vor fi confirmate de numărarea voturilor, Uniunea Creștin-Democrată — Uniunea Creștin-Socială s-ar afla totuși sub recordul negativ al cancelarului Merkel, de 33,8% în anul 2009.

Într-o primă reacție după aceste estimări, social-democrații au anunțat că nu vor reconstitui cu CDU-CSU actuala coaliție guvernamentală și vor intra în opoziție.

Cât despre formațiunea de extremă-dreapta antiimigrație Alternativa pentru Germania, aceasta intră în premieră în parlamentul federal și cu un scor peste așteptări.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.