„Avocatul rebel”, o carte surprinzatoare a unui scriitor aproape rebel

O carte pe care nu ar trebui sa o lasati necitita in aceasta toamna este „Avocatul rebel”, scrisa de John Grisham si aparuta in traducere in limba romana la editura RAO.

Cartea reuneste sase povesti despre oameni nedreptatiti de sistemul juridic si despre cei care lupta, uneori la limita legalitatii, pentru a le asigura un proces onest. Legatura dintre aceste povesti, unele inspirate chiar din intamplari reale, este Sebastian Rudd, un avocat neobisnuit. Acesta este unul dintre cele mai colorate personaje zugravite vreodata de Grisham. El se ocupa de cazuri pe care orice avocat le-ar refuza: un tanar dependent de droguri, aparent adept al unui cult satanic, un mafiot condamnat la moarte sau un barbat arestat pentru ca a tras cu arma intr-o echipa SWAT care i-a navalit, din greseala, in casa.

De ce incearca Rudd sa ii apere pe acesti clienti care nu au nicio sansa sa castige? Pentru ca orice om are dreptul la un proces corect, crede el, chiar daca asta presupune ca avocatul sa triseze pentru a obtine achitare.

Insa toate acestea nu trebuie sa ne mire atunci cand vine vorba de John Grisham, dat fiind ca numele lui este asociat cu thriller-ul juridic de calitate. De altfel, este supranumit povestitorul numărul 1 al Americii. Acesta a vandut peste 300 de milioane de carti in lumea intreaga si este al zecelea cel mai bine platit scriitor din lume. Autorul s-a nascut intr-un orasel din Arkansas, pe 8 februarie 1955, intr-o familie cu venituri modeste. După absolvirea Facultatii de Drept, a practicat avocatura timp de aproape un deceniu, dedicand cazurilor sale cate 60-70 de ore saptamanal. S-a implicat apoi in viata politica, fiind ales in 1983 in Camera Reprezentantilor din Mississippi, for din care a facut parte pana in 1990.

In putinul timp ramas liber, Grisham a inceput munca la primul sau roman, pe care l-a finalizat in 1987. De atunci, Grisham a continuat sa scrie cel putin un roman pe an, cele mai multe dintre ele devenind imediat bestseller-uri si fiind ecranizate.

Despre „Avocatul rebel” nu va mai spun decat ca nu o veti lasa din mana pana cand nu veti intoarce si ultima pagina!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.