„Împreună” de Ziua Păcii

Întreaga lume sărbătoreşte astăzi Ziua mondială a păcii (International Day of Peace)! Această zi a fost stabilită în anul 1981 prin Rezoluția 36/67 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, pentru a fi aniversată în fiecare an în deschiderea sesiunilor ONU din luna septembrie.

Sursa foto: www.un.org

Tema din acest an este ”Împreună pentru pace: respect, siguranță și demnitate pentru toți”. Aceasta face trimitere la sloganul ”Împreună” (”TOGETHER”)- denumirea unei inițiative globale ce promovează respectul, siguranța și demnitatea pentru toți cei obligați să-și părăsească locuințele în căutarea unei vieți mai bune, potrivit www.un.org.

Iniţiativa reunește structurile Sistemului Națiunilor Unite, cele 193 state membre ale Națiunilor Unite, sectorul privat, societatea civilă, instituțiile academice precum și cetățeni individuali într-un parteneriat global, pentru a sprijini diversitatea și acceptarea refugiaților și a imigranților. Vor fi împrăştiate mesaje cu comunitățile care găzduiesc refugiați și imigranți, precum și cu cei care sunt îngrijorați de faptul că refugiații și imigranții ar putea aduce nesiguranță fizică și economică în viața lor.

Astfel, această zi va evidenția solidaritatea cu refugiații și imigranții și va prezenta beneficiile migrației pentru economii și națiuni, recunoscând în același timp preocupările legitime ale comunităților gazdă.

Un rol foarte important îl vor avea tinerii. Ei pot întreprinde acțiuni de voluntariat pentru primirea și ajutorarea refugiaților și imigranților din comunitățile lor. De asemenea, ei pot oferi prietenie tinerilor refugiați și imigranți pe care îi întâlnesc la școală sau în vecinătatea locuințelor lor, se mai arată pe site-ul www.un.org.

În România, Ziua Internaţională a păcii va fi marcată de cea de-a XII-a ediție a Festivalului Egalității de Gen, care se va desfășura în perioada 21-23 septembrie 2017. În cadrul evenimentului se va forma un lanț uman sub forma semnului păcii, în centrul Sibiului, la intrarea pe pietonala Bălcescu dinspre parcul Astra, începând cu ora 15.00, potrivit unui comunicat al organizatorilor, Asociația ALEG.

Adunarea Generală a ONU a declarat ziua de 21 septembrie drept o zi a păcii, dedicată consolidării idealurilor păcii pentru toate națiunile și popoarele lumii. Prima zi mondială a păcii a fost marcată în luna septembrie 1982. La un interval de 20 de ani, de la 7 septembrie 2001, ONU a adoptat Rezoluția 55/282, care prevede ca, începând din 2002, Ziua mondială a păcii să fie celebrată la 21 septembrie.

Sursa foto: www.adevarulfinanciar.ro

Pentru majoritatea oamenilor Planetei, pacea reprezintă o realitate, dar din păcate pentru multe persoane pacea este doar un vis frumos, pentru că ei trăiesc într-o atmoferă de instabilitate şi de teamă. Conflictele din Siria, Afganistan, Yemen, Libia ilustrează această realitate. Pentru populaţia acestor ţări nu există Ziua mondială a păcii pentru că, din păcate, omenirea este ameninţată zilnic de pericolul terorismului.

Milioane de cetăţeni din numeroase state şi regiuni ale globului sunt implicate anul acesta în celebrarea acestei zile importante. Cu acest prilej, organizaţiile neguvernamentale şi cele de tineret organizează astăzi diverse acţiuni şi evenimente. Ziua mondială a păcii are menirea nu doar de a-i face pe oameni să se gândească la pace, ci şi să se implice în mod direct şi să întreprindă ceva concret pentru menţinerea păcii.

 

O Zi mondială a păcii se sărbătorește și la 1 ianuarie, aceasta fiind instituită, în 1968, de către Papa Paul al VI-lea, care a dorit ca aceasta să se celebreze în fiecare an în prima zi a anului calendaristic.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.