Cele mai interesante evenimente din Bucureşti de astăzi, 21 septembrie

CINEMA

* Programul ultimei zile a American Independent Film Festival.

˟ La CinemaPRO are loc cea de-a treia întâlnire cu Ethan Hawke ce va marca şi închiderea acestei ediţii a festivalului; actorul susţine un Q&A moderat de criticul de film Irina Margareta Nistor la finalul proiecţiei cu thriller-ul „Before the Devil Knows You’re Dead”, programat de la 19.00. Regizat de Sidney Lumet, acest film spune povestea a doi fraţi care, având nevoie de bani în plus, conspiră pentru a realiza infracţiunea perfectă, fără victime, fără arme, fără violenţă, fără nici un fel de probleme: jefuirea magazinului de bijuterii al părinţilor lor. Însă, acţiunile unui complice care ignoră regulile, declanşează o serie de evenimente din care nimeni nu scapă nevătămat.

˟ La Cinemateca Eforie de reiau:

– de la ora 18:30, „They / Ei”, de Anahita Ghazvinizadeh, ce prezintă drama unui puber din suburbiile oraşului Chicago care trebuie să se decidă dacă să facă sau nu operaţie de schimbare de sex;

– de la ora 20:30, „Ingrid Goes West / Ingrid pleacă în vest”, comedie neagră de Matt Spicer, cu Aubrey Plaza şi Elizabeth Olsen, care satirizează lumea modernă a social media.

* La Spațiul Public European în cadrul programului „Joia de film”, de la ora 19:00 rulează încă un film propus de KineDok powered by One World România: „Expirat” de Kieran Kolle ce prezintă povestea unor tineri care plănuiesc un tur pe biciclete de-a lungul Norvegiei pentru a atrage atenţia asupra problemei risipei de alimente.

* Festivalul Internaţional de Film Experimental Bucureşti (BIEFF) continuă seria de proiecţii Politics of the Body, găzduită de Muzeul Naţional de Artă Contemporană, cu cel de-al doilea program, „The Transgressive Body”, pe care-l puteţi viziona deseară, de la ora 20:00. Mix de artă conceptuală, reverie suprarealistă, film de gen, found footage şi discurs activist, selecţia pune în dialog producţii care transcend limitele corpului şi ale reprezentării sale cinematografice, explorând – via corporalităţi reale sau posibile – teme precum dialectica normativitate vs. diferenţă, subconştientul, instinctivitatea, sexualitatea, condiţia outsider-ului şi, în cele din urmă, versatilitatea cinema-ului ca limbaj şi agent al schimbării de percepţie şi viziune.

* La Grădina cu filme a Creart, de la ora 20:30, în cadrul programului „Seara Filmului Românesc“ sunt proiectate scurtmetraje din festivalul Filmul de Piatra, organizat în Piatra-Neamţ. După proiecţie, membri ai echipelor filmelor vor fi prezenţi pentru o conversaţie cu spectatorii, moderată de criticul de film Ileana Bîrsan.

* Tot de la ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu este prezentată, în avanpremieră, drama „Breaking News”, regizată de Iulia Rugină care a scris-o împreună cu Oana Răsuceanu şi Ana Agopian. Andi Vasluianu interpretează pe reporterul Alex Mazilu, care face un reportaj in memoriam despre viaţa operatorului său, după moartea tragică a acestuia. Cu trei zile înainte de Crăciun, într-un orăşel de pe litoralul Mării Negre, Alex pune laolaltă puzzle-ul existenţei lui, văzut prin ochii încercatei sale fiice adolescente interpretată de Voica Oltean, de numai 15 ani.

MUZICĂ

* Programul zilei la Festivalul Internaţional „George Enescu”.

˟ La Sala Radio, de la ora 16:00 are loc concertul Cvartetului Arcadia din cadrul secţiunii „Muzica secolului XXI”, având în program lucrările: Vivarta de Doina Rotaru, Cvartetul de la miezul nopţii de Octavian Nemescu şi Le Grand Quatuor de Leo Samama.

˟ La Ateneul Român:

– de la ora 16:30 începe recitalul pianistului Alexei Volodin, care interpretează: Suita a II-a pentru pian în Re major op. 10 de Enescu; Suita din baletul „Romeo şi Julieta”. 10 piese pentru pian op. 75 (fragmente) de Prokofiev; Scherzo din suita „Visul unei nopţi de vară″ de Mendelssohn/Rahmaninov; Piesa nr. 4 „Suflă vântule” din suita „Patru povestiri″ op. 35 de Medtner, bazată pe tragedia „Regele Lear” de William Shakespeare; Sonata I pentru pian în re minor op. 28 de Rahmaninov;

– de la ora 22:30, Russian Chamber Philharmonic St. Petersburg susţine „Concertul de la miezul nopţii” dirijorat de Juri Gilbo şi având ca solist pe violoncelistul Mischa Maisky iar în program: Intermezzi op. 12 de Enescu; Simfonia a IV-a în La major op. 90, „Italiana“, de Mendelssohn-Bartholdy; Kol Nidrei”, adagio pentru violoncel şi orchestră op. 47 de Bruch; Nocturna pentru violoncel şi orchestră op. 19 nr. 4 şi Variațiuni pe o temă Rococo pentru violoncel şi orchestră op. 33 de Ceaikovski.

˟ La Sala Palatului, de la ora 19:30 Orchestra e Coro Dell’ Accademia Nazionale di Santa Cecilia susţin primul lor concert din cadrul secţiunii „Mari orchestre ale lumii” sub bagheta dirijorului Antonio Pappano şi având în program: Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră în si bemol minor op. 23 de Ceaikovski – solistă: Beatrice Rana şi Simfonia a III-a în Do major op. 21 de Enescu.

˟ Concertul este transmis în direct şi în Piaţa Festivalului, unde, între orele 17:00 – 19:00, au loc recitaluri susţinute de elevi şi studenţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Tulcea, Timişoara, Galaţi, precum şi din Statele Unite ale Americii.

* De la ora 18:30, la Berăria H are loc cea de-a XV-a ediţie a „Remember Vali Sterian”, Folk Open-Stage cu intrare liberă, ce se ţine anual de ziua de naştere a artistului.

* INNA susţine un concert în Hard Rock Cafe, de la ora 21:30, alături de trupa sa, dar şi de ANTONIA, Lori Ciobotaru şi copiii de la „Vocea României Junior”.

SPECTACOLE

* La sala Mare a sediului ArCuB – Hanul Gabroveni, de la ora 20:00 are loc o reprezentaţie cu spectacolul „Artists Talk” de Gianina Cărbunariu, cu: Ruxandra Maniu, Ilinca Manolache, Alexandru Potocean, Gabriel Răuţă şi Bogdan Zamfir.

* Tot de la ora 20:00, la Teatrul Apollo111 din Palatul Universul, începe o reprezentaţie cu spectacolul „Cea mai călduroasă zi din an” de Bogdan Theodor Olteanu, în care jocul pe scenă alternează cu proiecţia de film pentru a reconstitui întâlnirea a doi oameni aproape imposibil de pus împreună, în mijlocul unui Bucureşti isterizat de căldură. Dar care trăiesc într-o singură zi o întreagă poveste de dragoste.

EXPOZIŢII

* În Club Sims, din str. Mihail Moxa nr. 20, de la amiază până la miezul nopţii se desfăşoară Hot Lagoon – Fair #3 ce-şi propune să reunească noul val de artişti, designeri şi ilustratori din România. Creaţiile lor se vor regăsi pe printuri, fanzine-uri, tricouri, piese de ceramică, stickere, cărţi poştale, genţi, sacoşe, cărţi de autor şi multe alte obiecte de larg consum. În cadrul târgului susţin concerte: Trrmà, Lili Refrain şi Jahcuzzi.

* La Galeria Nicodim, din str. Băiculeşti nr. 29, de la ora 18:00 este vernisată expoziţia personală a artistei Ecaterina Vrana intitulată „O femeie fără secrete”.

* La sala de expoziţii a Institutului Cervantes, de la ora 18:30 are loc vernisajul expoziţiei temporare „Spre mare” de Clara Durán, o instalaţie multimedia care investighează capacitatea simbolică şi posibilităţile conceptuale ale apei pe care o puteţi viziona până pe 28 octombrie.

* La Galeria Sector 1, din str. Băiculeşti nr. 29, de la ora 19:00 este vernisată expoziţia pictorului István Betuker intitulată „Still Life Made Of Living Things”, ce prezintă stop-cadre picturale rupte dintr-o naraţiune mai mare al cărei sens e menit să rămână mereu inaccesibil. Expoziţia poate fi vizitată până pe 20 octombrie.

* Tot de la ora 19:00, la Faur Poarta 1, din bulevardul Basarabia Nr. 256, începe a treia ediţie Art Factory, ce revine anul acesta în Bucureşti, în cadrul Uzinelor FAUR, în perioada 21-24 Septembrie. Art Factory este un proiect de galerie itinerantă şi un festival de artă contemporană ce are ca scop aducerea în conştiinţa socială a situaţiei clădirilor industriale dezafectate prin propunerea unor proiecte curatoriale de conversie culturală temporară.

CARTE

* La sediul Uniunii Arhitecţilor din România din str. Jean Louis Calderon nr. 48, de la ora 18:00 arhitecta Sanda Budiş va vorbi despre cele două versiuni ale volumului „Fata tatei şi mama fetei”.

* În cadrul seriei de evenimente dedicate celui mai recent roman al Doinei Ruşti, „Logodnica”, astăzi, de la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu are loc un atelier despre construcţia personajului literar şi de film Alisa, susţinut de autoare şi regizorul David Kinsella. Invitaţi: Bianca Zbârcea (traducatoare) şi Dan Burlac (producător de film).

* Tot de la ora 19:00, la Institutul Balassi al Ungariei începe o seară literară având-o ca invitată pe poeta Fenyvesi Orsolya, care a absolvit istoria artelor la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.