Cum este afectat corpul de cerneala de la tatuaje

Deşi practica tatuajelor este veche de mii de ani, știința nu a demonstrat niciodată modul în care aceasta afectează nivelul biochimic al organismului. Cel mai recent studiu cu privire la acest subiect a fost realizat în Franța și prin intermediul său s-a încercat să se examineze modul în care cerneala folosită la tatuaje afectează corpul uman.

Cercetătorii francezi au prezentat noi concluzii. Cerneala care este injectată în piele este percepută ca un corp străin. În acel loc unde s-a făcut tatuajul se activează ganglionii limfatici. După cum subliniază noul studiu, ganglionii limfatici capată o culoare închisă de la cerneala tatuajului, ceea ce este o reacţie normală a corpului, care doreşte să scape de „ingredientul” necunoscut din organism.

Cercetătorii au ţinut sa examineze modul în care cerneala afectează ganglionii limfatici şi, prin urmare, au comparat pielea tatuată a patru donatori decedați cu pielea netatuată, folosind raze X. Scopul urmărit a fost de a determina dacă în ganglionii limfatici a rămas cerneală și modul în care aceasta a influențat organismul în timp.

S-a descoperit că pielea tatuată a avut un nivel mai ridicat de dioxid de titan, componenta principală a cernelurilor de tatuaje, și s-au găsit doze foarte mici ale acestor particule în ganglionii limfatici, ceea ce reprezintă un motiv de îngrijorare.

Dioxidul de titan este un ingredient prezent în vopsele, cosmetice, produse de protecție solară și chiar în produsele alimentare. În doze mici, nu este periculos pentru om, dar Agenția Mondială de Cercetare a Cancerului a făcut conexiunea între el şi cancerul pulmonar. Acest lucru nu înseamnă însă că orice persoană care are un tatuaj riscă să se îmbolnăvească de cancer. În primul rând, cantitățile de dioxid de titan sunt foarte mici, iar, în al doilea rând, în „procesul de purificare”, declanşat pentru a scăpa de cerneală, unele limfocite au făcut o treabă mult mai bună decât în alte organisme.

Lasă un răspuns